Programa de les II jornades de cultura catalana a Rússia

 

 

Sant Petersburg, 23 al 25 de juny de 2003

 

DILLUNS 23 DE JUNY

LITERATURA

 

Presentació de la traducció russa de les antologies poètiques:

 

El meu amor sense casa, de Maria Mercè Marçal

Jardins sobre el mar, d’Olga Xirinacs

Llums dels instants, de Joan Margarit

 

Amb la presència d’Elena Zernova, coordinadora de l’edició per la Universitat de Sant Petersburg, i els autors Olga Xirinacs i Joan Margarit.

 

Tres dels poetes contemporanis més significatius de les lletres catalanes han estat publicats en rus en els últims anys, gràcies als esforços de l’editorial de la Universitat de Sant Petersburg. Maria Mercè Marçal (1952-1998),  Olga Xirinacs (1936-) i Joan Margarit (1938-) són tres de les veus fonamentals de la poesia catalana contemporània. Els autors presents llegiran fragments de la seva obra i parlaran dels seus motius poètics.

 

 

Hora: 12:00 h

Lloc: Universitat Estatal de Sant Petersburg, Facultat de Filologia. Aula 198 (Petita sala d’actes)

Adreça: Uuniversitetskaya nab., 11, Sant Petersburg        

 

 

 

 

 

 

 

DILLUNS 23 DE JUNY DE 2003

HISTÒRIA

 

Conferència “Josep de Ribes – Iosif Deribás: un oficial català que esdevingué almirall rus”

Vsevolod Bagnó, Acadèmia de les Ciències de Rússia

 

La biografia de Josep de Ribes té tots els ingredients d’una novel•la històrica. D’origen català, va arribar a Rússia el 1772, allistat com a voluntari a la Flota del Mar Negre. La seva brillant trajectòria militar el va fer mereixedor del títol d’almirall i de comissari de la guerra, ambdós concedits per Caterina de Rússia i pel seu fill Pau I. De Ribes va afegir a les seves dots militars una visió comercial que va dur-lo a promoure la fundació d’Odessa el 1794. La transformació d’aquest port en la “millor perla de la corona russa” i la quarta ciutat de l’Imperi va confirmar aquesta intuïció amb escreix, tot i que De Ribes va morir el 1800 a Sant Petersburg sense poder assaborir el fruit de la seva iniciativa.

 

El professor Vsevolod Bagnó, Director del Departament de Literatura comparada de l’Institut de Literatura Rusa (La Casa Pushkin) de l’Acadèmia de les ciències de Rússia, parlarà sobre la personalitat i la trajectòria de Josep de Ribes. La fascinant biografia de l’almirall rusocatalà ajudarà a descobrir relacions entre Rússia i Catalunya molt poc conegudes.

 

Hora:  18:00

Lloc: Saló d’actes de l’Institut de Literatura Russa (La Casa Pushkin), Acadèmia de les Ciències de Rússia

Adreça: Nab. Makarova, 4, Sant Petersburgo

 

 

 

 

 

 

DIMARTS 24 DE JUNY DE 2003

HISTÒRIA

 

Ofrena floral a la tomba de Josep de Ribes. Interpretació musical d’Alla Voronkova i Rosa Mateu.

 

Josep de Ribes, o Òssip Mikhàilovitx Deribás, el seu nom en rus, va ser un destacat oficial de l’exèrcit imperial durant la guerra ruso-turca de 1768-1774, durant la qual va aconseguir importants victòries. La memòria de De Ribes, però, perdura a Rússia per la  fundació del port i la ciutat d’Odessa el 1794, fet que va merèixer la distinció i el reconeixement de Caterina la Gran; encara avui, el cèntric carrer Deribásovskaia de la ciutat ucraïna, recorda la personalitat del seu fundador. A la seva mort el 1800, De Ribes va ser enterrat al cementiri Smolenski de Sant Petersburg.

 

L’acte constarà d’una ofrena floral i un concert a càrrec de Alla Voronkova, violí, i Rosa Mateu, soprano, amb la presència del director de l’Institut Ramon Llull, Joan M. Pujals i el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana.

 

 

Hora:  11 h

Lloc: Cementiri luterà Smolenski

Adreça: Kamskaya, 24, St. Petersburg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIMARTS 24 DE JUNY DE 2003

EXPOSICIÓ

 

SAR el Príncep d’Astúries inaugura l’exposició “Gaudí, un univers”

 

SAR el Príncep d’Astúries, Felip de Borbó, inaugurarà l’exposició “Gaudí, un univers” acompanyat pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya i actual president del consell de direcció de l’Institut Ramon Llull, Jordi Vilajoana, així com pel director de l’Institut, Joan Maria Pujals.

 

La celebració del 150è aniversari del naixement d’Antoni Gaudí (1852-1926) l’ha situat definitivament en el lloc que li pertoca en la història de l’art i l’arquitectura del segle XX.  Quan l’arquitectura es limitava a repetir models neoclàssics i neoromàntics, Gaudí, aprofitant l’empenta renovadora que vivia Catalunya els últims anys del segle XIX i els primers del segle XX, proposà una arquitectura alhora innovadora i integradora, més enllà dels estils històrics, que havia d’esdevenir precursora dels corrents posteriors. 

 

L’exposició Gaudí, un univers té com a objectiu principal donar a conèixer alguns dels aspectes més característics del món gaudinià mitjançant una selecció d’imatges fotogràfiques dels edificis més significatius dels realitzats per Gaudí a Catalunya, i fomentar així el coneixement d'un àmbit de la cultura catalana en els països que acullen comunitats catalanes.

 

La inauguració comptarà amb la presència dels directors d’Arte Nova Studio i de l’Institut Ramon Llull, i Daniel Giralt-Miracle, comissari de l’Any Gaudí.

 

L’exposició estarà oberta al públic fins al 29 de juny.

Exposició cedida per la Secretaria de Relacions Exteriors, Departament de la Presidència, Generalitat de Catalunya.

 

 

Hora:                  13:40 h

Lloc:                   Arte Nova Studio

Adreça:               22/24, Bolshoy pr., P.S. Sant Petersburg 197198 

 

 

 

 

 

 

DIMARTS 24 DE JUNY DE 2003

CINEMA

 

Inauguració del cicle de cinema català a càrrec del conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana

 

Mercès a la col•laboració de l’Institut Català de les Indústries Culturals, L’agulla daurada oferirà una selecció de sis llargmetratges, representatius del cinema català actual.

 

El cicle comença a Sant Petersburg, el dimarts dia 24, dintre del programa del Festival de Cinema que s’hi està celebrant en aquests moments, amb Comandante, la recent estrena de producció catalana dirigida per Oliver Stone. El mateix dia s’hi podrà veure Las horas del día, de Jaime Rosales, guanyadora del Premi de la Crítica Internacional en la secció de joves realitzadors de Cannes 2003. Aquesta última es presentarà també a Moscou, el 2 de juliol. En la capital russa es projectaran els altres quatre títols: el dia 1 de juliol, Cravan vs Cravan, primer llargmetratge d’Isaki Lacuesta; Volverás, d’Antonio Chavarrías, el dia 3, i l’endemà, Food of love, de Ventura Pons i Les mans buides, de Marc Recha.

 

 

Hora:                  15:55 h

Lloc:                   DOM-Kino

Adreça:               Karavannaya, 12. Sant Petersburg

 

 

 

 

 

 

 

DIMARTS 24 DE JUNY DE 2003

ROMANÍSTICA

 

Reunió del Príncep d’Astúries amb hispanistes i catalanòfils russos

 

En el marc de la visita oficial de SAR el Príncep d’Astúries a Rússia, el dimarts dia 24 celebrarà una reunió amb hispanistes i catalanòfils russos, acompanyat pel conseller de Cultura de la Generalitat i president del consell de direcció de l’IRL, Jordi Vilajoana.

 

Hora:                  16:30 h

Lloc:                   Biblioteca Nacional de Rússia

Adreça:               Sadovaya, Ul., 18. Sant Petersburg

 

 

 

 

 

 

 

 

DIMARTS 24 DE JUNY DE 2003

MÚSICA

 

Panorama de la música catalana

 

Guerassim Voronkov, piano

Alla Voronkova, violí

Rosa Mateu, soprano

 

Fruit de la seva residència a Catalunya, Guerassim Voronkov i Alla Voronkova han integrat en el seu repertori peces selectes de la rica tradició musical catalana i hispànica, i n’han esdevingut uns autèntics ambaixadors. Un repertori ple de sorpreses i encara desconegut a Rússia que té en els seus intèrprets i en la meravellosa veu de Rosa Mateu una carta de presentació immillorable.

 

Programa:

Gustau A. Iriarte-Pessoa, Dos cançons per a soprano, violí i piano

Enric Granados (1867-1916)- Ferran Periquet (1873-1940), Quatre cançons

Eduard Toldrà (1895-1962), Dos sonets per a violí i piano

Frederic Mompou, (1893-1987), Quatre cançons

Carlota Garriga (1937-), Poema per a violí i piano

Isaac Albèniz (1860-1909), Tango op. 165 n.2

Manuel de Falla (1876-1946), La vida breve (Dansa)

Jordi Cervelló (1935-) Sonatina per a violí sol

Vicent Martí i Soler (1754-1806), Una cosa rara (Ària)

Xavier Montsalvatge (1912-2002) Variacions sobre la Spagnoletta de Giles Farnaby, Cançons negres

 

Hora: 19:00 h

Lloc: Saló d’actes de l’Institut de Literatura Russa (La Casa Pushkin)

Acadèmia de les Ciències de Rússia

Adreça: Nab. Makarova, 4, Sant Petersburgo

 

voronkova

 

 

 

 

DIMECRES 25 DE JUNY DE 2003

ARQUITECTURA

 

“Gaudí, transgressor de codis. Art, arquitectura i construcció”.

Seminari de Daniel Giralt-Miracle

 

Antoni Gaudí (1882-1926) és una de les personalitats fonamentals per entendre l’arquitectura del segle XX. La seva obra, visionària i genial, emociona per igual els professionals que els profans, i s’ha acabat convertint en un dels principals signes d’identitat de la ciutat de Barcelona i de Catalunya.

 

El conferenciant, Daniel Giralt-Miracle, és un dels grans experts mundials en l’obra gaudiniana i va ser justament el comissari de l’Any Gaudí, un gran projecte de difusió de l’arquitectura de Gaudí que es va dur a terme al llarg de 2002 i que va fomentar el coneixement de l’obra de l’arquitecte amb un gran èxit de públic, iniciativa que ha constituït tot un model d’interrelació entre turisme i cultura. Giralt-Miracle parlarà sobre les claus de la modernitat de l’obra de Gaudí.

 

En col•laboració amb Arte Nova Studio de Sant Petersburg.

 

Hora:  17:00 h

Lloc:  Arte Nova Studio

Adreça: 22/24, Bolshoy pr., P.S. Sant Petersburg 197198

 

 

 

 

 

 

 

 

DIMECRES 25 DE JUNY DE 2003

EXPOSICIÓ

 

Inauguració de l’exposició “Gaudí, un univers”

 

La celebració del 150è aniversari del naixement d’Antoni Gaudí (1852-1926) l’ha situat definitivament en el lloc que li pertoca en la història de l’art i l’arquitectura del segle XX.  Quan l’arquitectura es limitava a repetir models neoclàssics i neoromàntics, Gaudí, aprofitant l’empenta renovadora que vivia Catalunya els últims anys del segle XIX i els primers del segle XX, proposà una arquitectura alhora innovadora i integradora, més enllà dels estils històrics, que havia d’esdevenir precursora dels corrents posteriors. 

 

L’exposició Gaudí, un univers té com a objectiu principal donar a conèixer alguns dels aspectes més característics del món gaudinià mitjançant una selecció d’imatges fotogràfiques dels edificis més significatius dels realitzats per Gaudí a Catalunya, i fomentar així el coneixement d'un àmbit de la cultura catalana en els països que acullen comunitats catalanes.

 

La inauguració comptarà amb la presència dels directors d’Arte Nova Studio i de l’Institut Ramon Llull, Daniel Giralt-Miracle i comissari de l’Any Gaudí.

 

 

Hora:  19:30

Lloc:  Arte Nova Studio

Adreça: 22/24, Bolshoy pr., P.S. Sant Petersburg 197198

 

L’exposició estarà oberta al públic fins al 29 de juny.

Exposició cedida per la Secretaria de Relacions Exteriors, Departament de la Presidència, Generalitat de Catalunya.

 

 

 

 

 

 

Moscou, 1 al 4 de juliol de 2003

 

DIMARTS 1 DE JULIOL DE 2003

MÚSICA

 

Compositors catalans moderns. Concert de piano d’Albert Attenelle

 

La música catalana del segle XX ha donat compositors prou coneguts com Albèniz o Granados, i també Frederic Mompou (1893-1987) i Xavier Montsalvatge (1912-2002) dos dels compositors que més han determinat l’evolució de la música hispànica en el segle XX. El programa inclou també la bellíssima suite Cerdanya del compositor occità Deodat de Severac (1872-1921), un dels músics més originals de la seva generació, afincat a Ceret, al Rosselló.

 

Albert Attenelle, pianista i professor del Conservatori de Barcelona, és dels millors i més grans exponents actuals de l’escola catalana de piano.

 

Programa:

 

Frederic Mompou, Suburbis

Xavier Montsalvatge, Sonatina pour Yvette

Isaac Albèniz, La Vega

 

Deodat de Severac, Cerdanya

 

 

Hora:  19:00 h

Lloc: Museu Pushkin

Adreça: Prechístenka 12/2, Moscou

 

 

 

 

 

 

 

 

DIMARTS 1 DE JULIOL DE 2003

CINEMA

 

Inauguració de les projeccions del cicle de cinema català a Moscou, amb Cravan vs Cravan

 

El director de l’Institut Català de les Indústries Culturals, Jordi Penas, obrirà el cicle de cinema català a Moscou.

 

El cicle, iniciat a Sant Petersburg, el dia 24, amb la projecció de Comandante, continuarà a la capital russa amb Cravan vs Cravan, primer llargmetratge d’Isaki Lacuesta; Las horas del día, de Jaime Rosales, guanyadora del Premi de la Crítica Internacional en la secció de joves realitzadors de Cannes 2003; Volverás, d’Antonio Chavarrías, Food of love, de Ventura Pons i Les mans buides, de Marc Recha.

 

Hora:                  20:00 h

Lloc:                   MDM-Kino

Adreça:               Komsomolski, 28. Moscou 

 

 

 

 

 

DIJOUS  3 DE JULIOL DE 2003

MÚSICA

 

 

Les músiques del món: Maria del Mar Bonet presenta Raixa

 

Maria del Mar Bonet és, sens dubte, la principal veu de la música mediterrània actual. La cantant mallorquina no només té rang de clàssic al seu país, sinó que és reconeguda com a una de les veus principals de l’escena de les músiques del món. El seu repertori, que arrenca del folklore tradicional de les Illes Balears, conté influències diverses de totes les riberes de la Mediterrània, un mosaic divers i coherent acompanyat d’una instrumentació magnífica, que ha estat aclamat enguany als Estats Units, Japó, Síria, Tunis, França, Alemanya, Canadà...

 

Maria del Mar Bonet presentarà el seu últim disc, Raixa, acompanyada dels seus músics habituals: Feliu Gasull (guitarra), Xavier Mas (guitarra de 12 cordes, bandúrria), Dimitri Psonis (percussió, bozouki), Dani Espasa (teclats, piano), Blavia (violí).

 

 

Hora: 19:00

Lloc: Teatre Hermitage

Adreça: Karietni Riad 3, Moscou

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIVENDRES 4 DE JULIOL DE 2003

ARTS VISUALS

 

 

Projecció de la instal•lació Loop. Acció a la cisterna de Ierebatan, d’Eulàlia Valldosera

 

Eulàlia Valldosera és una de les artistes visuals més significatives del panorama actual de la creació catalana, en un territori escultòric on també transiten la fotografia, la performance, el dibuix i la pintura. Les instal•lacions de Valldosera tracten, amb un extraordinari sentit de la contemplació visual i la narrativa teatral, el camí des del jo intern de l’artista cap a l’encontre amb l’altre, sovint a través d’elements de feminitat –el cos i la mirada- en la seva particular temptativa d’unir el coneixement i l’experiència immediata.

 

La seva obra ha estat exposada a galeries dels Països Baixos, Àustria o Turquia, i la Fundació Tàpies de Barcelona va dedicar-li una retrospectiva completa l’any 2000.

 

 

Hora:  tot el dia, projecció contínua

Lloc: Galeria Nacional Tretyakov, Sala de conferències (nou edifici)

Adreça: Krimsky val 10, Moscou

 

 

 

 

 

 

 

DIVENDRES 4 DE JULIOL DE 2003

ARTS VISUALS

 

Conferència “L’art actual al museu d’avui”

Manel Borja-Villel, director del MACBA

 

La gestió museística actual encara nous reptes, tant en la seva relació amb el públic com amb els artistes i el mercat de l’art. Manel Borja-Villel, el prestigiós director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), ha demostrat en la gestió d’aquest jove museu l’èxit dels seus plantejaments sobre la natura dels museus d’art contemporani, fins al punt que s’ha parlat d’un “model MACBA”. En la seva conferència, Borja-Villel exposarà diverses qüestions sobre la relació entre l’art contemporani i els museus actuals.

 

La conferència serà acompanyada d’un passi de diapositives d’artistes catalans contemporanis.

 

 

Hora:  17:00 h

Lloc: Galeria Nacional Tretyakov, Sala de conferències (nou edifici)

Adreça: Krimsky val 10, Moscou

 

 

 

 

 

 

 

 

DIVENDRES 4 DE JULIOL DE 2003

DANSA

 

 

Dansa contemporània: Loft

Companyia Nats Nus

 

“El loft és un espai ideal per a un sol individu.

 

Posa menys límits a la mirada quotidiana; diversifica l’ús dels racons segons les necessitats immediates; sempre decorat diàfanament, sense records del passat; l’espai que inhibeix als amants d’una futura convivència, que defuig els records de futur. 

 

És l’habitacle contemporani, el del soliloqui.

 

On les coses petites son més petites encara.

 

L’espai on l’únic fantasma que apareix és el propi. I la seva ombra, menys repetida que la de l’habitatge compartimentat, la d’un colós terrible i implacable. L’espai del qui es vol valent i suficient. On la soledat es fa encara més ostensible, on no queda dubte que tots som l’home d’enlloc, asseguts als nostres llocs inexistents, fent plans per a ningú. 

El loft és un espai ideal per a un individu sol.”

 

 

En una cultura on la dansa contemporània ha assolit un nivell de primera fila dins l’escena europea, Nats Nus és una de les companyies més prestigioses i de més gran projecció internacional. Antoni Mira, el seu fundador, és un ballarí experimentat i segur, de tècnica afinada i gran inspiració.

 

Hora:  19:00

Lloc: Teatre Hermitage

Adreça:  Karietni Riad 3, Moscou