tornar

Comunicats de premsa

 

Moscou, 1 de juliol del 2003

 

 

Després d’un pròleg, a Sant Petersburg, amb favorable acollida del públic

 

L’Institut Ramon Llull presenta una selecció de la cultura catalana actual en els escenaris de Moscou

 

La capital russa acull actuacions de l’1 al 4 de juliol

 

L’Institut Ramon Llull presenta, a partir d’avui i fins divendres vinent, a Moscou les II Jornades de Cultura Catalana a Rússia. A la capital russa, el programa inclou un concert de piano, amb Albert Attenelle; una conferència del director del MACBA, Manel Borja-Villel; dansa, amb la companyia Nats Nus; la projecció d’una instal·lació d’Eulàlia Valldosera; l’actuació de Maria del Mar Bonet, i un cicle de cinema català.

La selecció, preparada per l’àrea de cultura de l’Institut Ramon Llull (IRL), dirigida per Àlex Susanna, aposta per la modernitat i l’experimentació, amb l’objectiu d’atansar el panorama actual de la cultura catalana al públic rus.

Amb el títol L’agulla daurada –en honor de l’obra de Montserrat Roig-, les Jornades han tingut enguany un pròleg a Sant Petersburg, la setmana passada, amb una molt favorable acollida del públic. A la ciutat del Neva, el passat dia 24, el Príncep d’Astúries va inaugurar una de les activitats, l’exposició Gaudí, un univers, acompanyat pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Jordi Vilajoana, que és també l’actual president del consell de direcció de l’IRL, pel director de l’Institut, Joan Maria Pujals, i pel comissari de la mostra, Daniel Giralt-Miracle.

 

Tirant traduït al rus

En el marc de les Jornades s’ha inclòs la traducció russa de Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, que es presentarà en un acte programat per al dia 17 de setembre, a l’Instituto Cervantes de Moscou. La publicació, a càrrec de l’editorial Ladomir, és el resultat de la tasca d’un prestigiós grup de catalanòfils russos i està prevista la seva aparició a finals d’agost. Hi han intervingut: Piotr Skobtsev, Marina Abramova, Ekaterina Guíxina i Galina Denisenko.

Les Jornades, la primera edició de les quals se celebrà el juny de l’any passat a Moscou, s’inicien avui, a les set de la tarda (hora local), al Museu Pushkin de la capital russa, amb un concert de piano d’Albert Attenelle, director de l’Escola de Música de Barcelona, amb obres de Mompou, Montsalvatge, Albéniz i la suite Cerdanya del compositor occità Deodat de Severac.

Prèviament, al migdia, el programa i altres projectes del l’Institut Ramon Llull han estat presentats, en roda de premsa, a la seu de l’Institut Cervantes de Moscou, en un acte presidit pel seu director, Juan Carlos Vidal. També hi han intervingut el director de l’Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), Jordi Penas, i el director de cultura de l’IRL, Àlex Susanna.

 

Premi per al cicle de cinema català

A les 20 hores, el director de l’ICIC, Jordi Penas, inaugurarà, al cinema MDM, la mostra de cinema català que ha preparat l’ICIC, amb Cravan vs Cravan, primer llargmetratge d’Isaki Lacuesta. El cicle va tenir una avançada a Sant Petersburg, dintre del Festival Internacional de Cinema que s’hi està celebrant en aquests moments. Precisament, avui, s’ha sabut que el cicle de cinema català iniciat a Sant Petersburg ha rebut el Premi a la millor tria de la programació estrangera del festival.

El passat dia 24 s’hi va poder veure, amb un notable èxit de públic, Comandante, la recent estrena de producció catalana dirigida per Oliver Stone, i Las horas del día, de Jaime Rosales, guanyadora del Premi de la Crítica Internacional en la secció de joves realitzadors de Cannes 2003. Aquesta última es presentarà demà, dimecres dia 2, a Moscou, on el dijous dia 3 es projectarà Volverás, d’Antonio Chavarrías, i Comandante. L’endemà, divendres 4, el programa presenta altres dues pel·lícules, Food of love, de Ventura Pons i Les mans buides, de Marc Recha.

   Entre els actes destacats de les Jornades a Moscou cal esmentar el concert Les músiques del món de Maria del Mar Bonet, amb les creacions del seu darrer disc, Raixa. Tindrà lloc al vespre del 3 de juliol, al Teatre Hermitage, on la cantant mallorquina més internacional actuarà acompanyada dels seus músics habituals: Feliu Gasull, Xavier Mas, Dmitri Psonis, Dani Espasa i Blavià.

El 4 de juliol, a les 17 hores, Manel Borja-Villel, director del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), presentarà el que ja es coneix com el model MACBA, en un escenari adient, la Galeria Nacional Tretyakov de la capital russa. Borja-Villel parlarà sobre els reptes de l’art actual en la seva relació amb el públic, els artistes i el mercat. En aquest mateix centre tindrà lloc, durant tota la jornada, la projecció de la instal·lació Loop, creada per Eulàlia Valldosera, considerada una de les artistes visuals més significatives del moment.

La cloenda, el dia 4 al vespre, tindrà lloc al Teatre Hermitage, amb l’espectacle de dansa contemporània Loft, de Nats Nus, una de les companyies catalanes més prestigioses i de major projecció internacional.

A més dels governs de la Generalitat de Catalunya i de les Illes Balears, que constitueixen el consorci de l’Institut Ramon Llull, en la realització de les II Jornades de Cultura Catalana han col·laborat l’Ambaixada d’Espanya a Rússia, l’Instituto Cervantes de Moscou i el Consolat general de la Federació de Rússia a Barcelona