Arts.  Barcelona,  09/05/2013

Una obra de nova producció de Francesc Torres i Mercedes Álvarez, comissariada per Jordi Balló, representarà Catalunya a la Biennal d'Art de Venècia del 2013

El projecte 25%, una obra de nova producció de l'artista visual Francesc Torres i la cineasta Mercedes Álvarez, comissariat per Jordi Balló, representarà Catalunya a la 55a edició de la Biennal d'Art de Venècia, que se celebrarà entre l'1 de juny i el 24 de novembre. La proposta curatorial d'aquest projecte parteix d'una reflexió sobre el paper de l'art en la situació de crisi sistèmica en la que estem immersos: 25% reflecteix el percentatge d'aturats a Catalunya.El projecte ha estat seleccionat per un jurat independent presidit per Bartomeu Marí


Gessamí davant l'obra de Hans Haacke. Fotograma de Mercedes Álvarez

El projecte, organitzat per l'IRL, s'ha presentat aquest dijous al MACBA en una roda de premsa presidida pel conseller de cultura Ferran Mascarell, que ha afirmat que s'ha fet una aportació notabilíssima "treient de les simples xifres cadascuna de les vides, de les persones, que hi ha al darrere". Mascarell ha assegurat que "la participació a  la Biennal d'Art de Venècia té sentit i en té encara més amb projectes com aquest". "No sé quina repercussió tindrà, però està molt relacionat amb el que està passant al món. (...) Quan les situacions són extremes, algunes coses prenen més sentit que mai i aquest projecte n'és un exemple que ens anima a seguir batallant en aquesta relació entre la societat i la cultura". Finalment, el conseller ha destacat els tres principis que defineixen el projecte: el de col·laboració, no només entre artistes i participants, sinó també amb les administracions; el d'absoluta llibertat creativa i el d'honestedat.

En la mateixa línia el director de l'IRL, Vicenç Villatoro, ha deixat clar que "qui parla a Venècia són els artistes. Les administracions posem el marc". Villatoro s'ha mostrat convençut que el projecte català entrarà dins els grans debats proposats a la Biennal: "enguany Venècia no podrà viure al marge del que està passant al món i hi haurà una reflexió sobre com l'art s'ha de relacionar amb el que està passant".

El comissari, Jordi Balló, ha explicat l'essència del projecte: vuit persones a l'atur, que cobreixen un espectre social el més ampli possible (un senegalès que es dedica al reciclatge, una arquitecta jove i sobrequalificada, una investigadora científica, un obrer de la metal·lúrgia de més de 50 anys...) han estat fotografiats per Francesc Torres durant un temps de convivència d'entre una i dues setmanes. Durant aquest període, l'artista ha documentat la seva vida diària i ha fet un retrat de grans dimensions de cadascun d'ells. 

Se'ls ha demanat que aportin un objecte de contingut emocional que tinguin a casa i també han visitat individualment el MACBA, on han seleccionat una obra de la col·lecció permanent del museu i han explicat el perquè de la tria. Aquesta incursió al museu ha estat filmada per la cineasta Mercedes Álvarez i passarà a formar part de la instal·lació juntament amb les fotografies de Francesc Torres i les dues obres seleccionades per cada protagonista, la de la seva propietat i la de la col.lecció del MACBA.

Jordi Balló ha afirmat que "tothom té alguna cosa a dir i dret a ser escoltat. (...) Si algun objectiu té tot això és no donar la situació actual per feta, no aixecar murs infranquejables i aixecar una veu contra la conformitat".

Francesc Torres ha destacat "la generositat dels participants i dels artistes que han cedit les seves obres" i ha afirmat que "el més gratificant és que s'ha partit de desig de fer tangible una abstracció com és aquest 25%. No és el fet d'estar a l'atur el que defineix els 8 personatges, sinó que són ciutadans amb una gran resistència".

Per la seva part, Mercedes Álvarez ha explicat com "veient les peces escollides i a través de les converses que hem tingut amb ells han aparegut temes de reflexió com el valor d'ús i el valor de canvi. Aquestes persones, que no estan retribuïdes pel mercat tenen en canvi un gran valor social, cívic. I estan realitzant un paper que correspondria a les institucions".

Els participants
La selecció dels vuit participants s'ha fet en col·laboració amb diversos col·lectius que lluiten en àmbits diversos per afrontar la crisis sistèmica de Catalunya en relació a la desocupació i la manca de perspectives professionals i laborals. Ells i elles són Gessamí Sánchez Ollé de 33 anys, bioquímica, membre de la Federació de Joves Investigadors Precaris; Noèlia Asensi, 32 anys, arquitecta amb projectes sobre art efímer; Aura Jobita Gonzáles, equatoriana de 45 anys, treballadora domèstica i operària de fàbrica; Pedro González, 48 anys, treballador del metall;  Cyntia Terrade, 22 anys, sense experiència laboral; Mamadou Kheraba Drame, senegalès de 43 anys, des de fa 15 anys a Barcelona i que treballa en el reciclatge; Alejandro Roldán, 60 anys, membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca de L'Hospitalet; Joan Andreu Parra, 42 anys, abans caixer en diverses sucursals bancàries, ara a la recerca d'una feina ètica.

Les obres de la col·lecció permanent del MACBA seleccionades per aquests vuit ciutadans i que els acompanyen en l'exposició a Venècia són dels artistes Hans Haacke (Condensation Cube); Federico Guzmán (Emboscadura); Carlos Pazos (Aquella noche volví a llorar con Bambi); Jaume Xifra (Morceau d'art);  Alan Sekula (Shipwreck and Workers); Esther Ferrer (Cadira Zaj); Jorge Oteiza (Retrato de un gudari llamado Odiseo) i Perejaume (Compostatge de nou pintures, compostatge de sis pintures, compostatge d'una pintura amb marc i vidre). Algunes obres estaven exposades a les sales del museu; d'altres conservades en caixes en el magatzem. 

x02z13

Jordi Balló diu que el projecte vol "aixecar la veu contra la conformitat"


Xarxes socials