Institut Ramon LLull

Cercador

La Missió d’Editors: una finestra internacional a la literatura catalana.

Literatura.  Barcelona, 06/09/2019

Del 9 al 13 de setembre l’Institut Ramon Llull organitza la dissetena edició de la Missió Internacional d'Editors i Agents, que se celebra per tercera ocasió consecutiva en el marc de la Setmana del Llibre en Català.
La Missió Internacionals d'Editors i Agents ('Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents') arriba a la dissetena edició consolidada com un dels esdeveniments fonamentals de la tasca continuada que desenvolupa el Llull per la internacionalització de la literatura catalana.

Durant cinc dies, el Llull reuneix 18 editors i agents de 16 països (10 especialitzats en ficció literària i 8 en literatura infantil i juvenil) perquè facin una immersió total en la nostra literatura.

El programa de la Missió inclou una sèrie de xerrades sobre el sector editorial en llengua catalana i una panoràmica de la seva tradició literària així com de la il·lustració feta al territori, des dels seus orígens a les darreres novetats editorials.

Els convidats també tenen l’ocasió de compartir àpats informals amb escriptors/es, il·lustradors/es, representants institucionals i periodistes culturals. I a la tarda, realitzen un seguit de visites a llibreries de Barcelona, generalistes i/o especialitzades, per conèixer la taula de novetats i la tasca prescriptora dels llibreters. Els interessats en llibre il·lustrat tenen l’oportunitat de conèixer per dins una escola d’il·lustració i el seu projecte educatiu.

El vessant més professional de la missió es desenvolupa al COAC, just al costat de l'Avinguda de la Catedral, on se celebra La Setmana del llibre en català del 6 al 15 de setembre. Allà els participants es reuniran amb els editors i agents de literatura catalana entre el 10 i el 13 de setembre. Durant aquestes tres jornades es realitzaran prop de 450 reunions de 30’, segons els hàbits del sector, entre aquests 18 professionals estrangers i una cinquantena d’agències i editorials catalanes. Aquestes trobades segueixen el model de les que realitzen a les fires internacionals del llibre i fan que la missió i la Setmana comptin, a la pràctica, amb un saló de drets on els llibres en català són els protagonistes.  

La celebració de la Missió durant la Setmana permet als convidats palpar la vitalitat del sector editorial de primera mà; passejar entre els estands i lectors; fullejar els llibres que estan valorant i, en definitiva, relacionar-se amb tota la varietat de professionals del sector: editors, agents, escriptors, il·lustradors, traductors i periodistes culturals.

Com es fa la selecció de participants?

Cada primavera, l’Institut Ramon Llull fa una convocatòria oberta a tots els editors i agents internacionals perquè sol·licitin (mitjançant un formulari online on expliquen el seu perfil professional i els seus interessos editorials) participar en el programa de la Missió. Amb el gruix de peticions que arriben d’arreu del món, el Llull fa una tria en base al seu coneixement i en sintonia amb les preferències dels editors i agents d’aquí. D’aquesta manera, es realitza una selecció que procura acollir la màxima diversitat del sector editorial internacional en relació amb els interessos comercials i literaris del sector editorial en català. Enguany s’han rebut un centenar de sol·licituds d’entre les que s’han triat els 18 participants d’aquest 2019.  

Per tal de definir els professionals locals que hi prendran part, es fa una crida des de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana perquè enviïn el seu perfil, l’ordre de preferències per a les reunions amb els convidats estrangers i la seva disponibilitat horària a fi d’optimitzar el temps i d’articular una graella de reunions amb el màxim d’editors i agents possibles. Fins ara, tots aquells que ho han demanat han pogut participar en aquestes reunions professionals. 450 cites que ocupen el gruix del sector editorial en llengua catalana interessat en la venda de drets en traducció.   

Després de 17 edicions de Missió, els darrers tres anys en col·laboració amb la Setmana del Llibre en Català, i sempre amb la complicitat del sector editorial en llengua catalana, pot dir-se que el número de traduccions ha protagonitzat un creixement sostingut (amb puntes excepcionals seguint efemèrides com Frankfurt 2007 o Bologna 2017) animat per aquest intercanvi anual entre professionals locals i internacionals, que durant cinc dies a l’any tenen l’oportunitat de conviure a la mateixa ciutat, d’intercanviar projectes i celebrar la literatura catalana.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"