El projecte
AIRE/ARIA/AIR reivindica el paper dels arquitectes en les noves formes de pensar i cartografiar les ciutats davant la crisi climàtica que provoca l’acció humana sobre el planeta.
El projecte insta els arquitectes a fer arquitectura i urbanisme a partir de les dades immaterials. La contaminació atmosfèrica, lumínica i acústica fan necessàries noves metodologies de treball interdisciplinaris entre l’arquitectura, l’urbanisme, la sostenibilitat i les ciències de la salut. Aquest projecte col·laboratiu reivindica també l’empoderament de la ciutadania i la necessitat de tornar la titularitat de les dades massives a l’espai comú.
La Biennal de Venècia nomena cada any un comissari o director artístic que planteja un tema al que han de respondre tots els projectes que formen part de l’exposició. Hashim Sarkis, arquitecte d’origen libanès establert als Estats Units i comissari per la Biennal del 2020, interpel·la els participants amb la pregunta “How will we live together?” La proposta catalana respon a aquesta pregunta reivindicant l’aire com a bé comú a preservar: Viure junts, en sentit radical, equival a “sobreviure junts”.
L’element central del projecte és una instal·lació formada per un passadís estret que evocarà la morfologia urbana i que contindrà evidència material de la contaminació de l’aire que respirem a les ciutats. A l’exterior d’aquesta estructura es mostraran vídeo projeccions de l’estudi 300.000 Km/s, format per Mar Santamaria i Pablo Martínez, que enguany ha estat guardonat amb el prestigiós premi S+T+ARTS Prize d'Ars Electronica amb la Comissió Europea.
Al pavelló també estaran presents les creacions següents: peces de CALIOPE-Urban v. 1.0, un treball de modelització de la contaminació de l’aire realitzat pel Barcelona Supercomputing Center i Smart Citizen, un projecte enfocat en l'avanç de les tecnologies i estratègies per a la captació de dades obertes sobre condicions atmosfèriques a partir de la participació ciutadana, recolzat pel projecte Europeu Making Sense, i gràcies a la col·laboració entre IAAC | Fab Lab Barcelona i Ideas for Change.
També, de la mà del grup multidisciplinari OpenSystems de la Universitat de Barcelona, hi participarà la proposta de ciència ciutadana xAire que mesura de forma participada la concentració de diòxid de nitrogen (contaminant associat a vehicles amb motor de combustió) i els i els mapes de LOBELIA AiR, que mostren l’evolució de NO2 en ubicacions seleccionades.
L’espai expositiu serà ocupat per la veu de Maria Arnal, cantant i compositora que crearà una peça sonora inèdita concebuda com una ària crítica dedicada a l’aire en el que vivim.
Procés de selecció
El jurat del concurs per seleccionar el projecte que representarà l’arquitectura catalana a la Biennal de Venècia està nomenat per l’Institut Ramon Llull i enguany estava presidit per Assumpció Puig, degana del COAC, amb els vocals Pau Solà Morales, president de l’Arquin-Fad FAD; Pep Quílez, vicepresident de l’AJAC; Pati Nuñez i Estel Ortega, comissàries del Pavelló Català del 2018 (únic vot) i Francesc Serés, cap de l’àrea de creació de l’IRL.
Biografies
Olga Subirós és arquitecta i comissària de projectes que adopten un enfocament integrador de la cultura del segle XXI i les transformacions de gran abast de l'era digital. Ha estat comissària juntament amb José Luis de Vicente de "Big Bang Data", una exposició sobre la datificació del món. Des 2014 "Big Bang Data" s’ha presentat en ciutats de tot el món, adaptant i ampliant els seus continguts en cada seu. El 2016 va guanyar el concurs internacional per a l'exposició "Data Square" al EPFL-ArtLab de Lausanne. També va dissenyar l’exposició entorn del procés creatiu del Xef Ferran Adrià i el restaurant El Bulli que va ser presentat a la Somerset House de Londres, Boston Science Museum i la Fundació Telefónica a Madrid. És autora també del muntatge de l'exposició "Estàs a punt per a la televisió?" que va ser comissariada per Chus Martínez al MACBA, i de més d'una dotzena de projectes expositius per al CCCB, entre d'altres. Olga Subirós és professora en el Màster en Dades i Disseny de l'Escola Elisava de Disseny-Universitat Pompeu Fabra i col·labora amb altres Universitats i Màsters, i és autora de diverses publicacions.
300.000 Km/s és un estudi d’urbanisme pioner en el planejament estratègic a partir de l’ús de dades massives. Les seves instal·lacions combinen l’anàlisi i visualització de dades de les ciutats per millorar la qualitat de vida dels seus habitants. Els seus treballs han estat exposats a la Biennal de Venècia (2016, pavelló Ucraïna), al Museu d’Art Modern de Chicago (2014) CCCB (2014), la Casa Encendida de Madrid (2017), entre altres. Entre els seus projectes d’urbanisme destaca el Pla d’Usos de Ciutat Vella de Barcelona.
El Llull a la Biennal de Venècia
El Institut Ramon Llull produeix i organitza la participació de Catalunya en els Eventi Collaterali de la Biennal d’Art de Venècia des de l’any 2009, i és present a la Biennal d’Arquitectura des del 2012. L’Institut Ramon Llull és un consorci format per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona que es dedica a la promoció internacional de la llengua i la cultura catalanes.
x01z20