Institut Ramon LLull

CA
EN
ES

Menú

Cercador

Més de 15 països d'arreu del món celebren Sant Jordi amb una trentena d’activitats de la mà de l’Institut Ramon Llull

Literatura.  18/04/2019

Una quinzena de països se sumaran, un any més, a la celebració de la diada de Sant Jordi, que es viurà de formes molt diverses. Per mitjà de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, coordinada per l’Institut Ramon Llull, i en col·laboració amb les delegacions del Govern de la Generalitat de Catalunya, s’han programat actes culturals al llarg de tota la setmana a ciutats com Roma, Chicago, Londres, Sant Petersburg, Mont-real, Ciutat de Mèxic, Bucarest, entre d’altres. A més, gairebé totes les universitats que ofereixen docència d’estudis catalans i els casals catalans organitzaran parades amb llibres i roses per la diada. Gran part d’aquestes activitats es pot consultar al portal #BooksandRoses, impulsat per Diplocat, que agrupa tots els actes amb llibres i roses inspirats en la tradició catalana.
ITÀLIA

Roma

La Delegació del Govern de la Generalitat a Itàlia, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, impulsa per primera vegada a Roma el Festival de Cultura Catalana que tindrà lloc del 16 al 18 d’abril i on la literatura, el cinema i la música seran les grans protagonistes. El Festival de Cultura Catalana, en aquesta primera edició, començarà el 16 d’abril a les 18h a la Casa della Letterature amb la presentació de La novel·la de Sant Jordi de Màrius Serra. El llibre, un dels més venuts durant el passat Sant Jordi, ha estat traduït recentment per l’editorial italiana Marcos y Marcos i sortirà a la venda el 17 d’abril. El crític literari Matteo Lefèvre presentarà l’acte i dialogarà amb l’escriptor Màrius Serra. Tota la programació de la jornada en aquest enllaç.

Universitat Ca’Foscari de Venècia

23 d’abril. Hi haurà una paradeta informativa amb roses de paper (Vicent Andrés Estellés) i llibres davant de la biblioteca de la Universitat. S’organitzen també càpsules breus (sessions de cultura catalana de 15 minuts) en què els estudiants exposaran els elements, figures, cançons de la cultura catalana.

BÈLGICA

Brussel·les

La delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya davant de la UE està preparant, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, la celebració de la diada de Sant Jordi a Brussel·les, que tindrà lloc del 14 al 30 d’abril. També hi col·laboren, com a coorganitzadors, el Centre Balears Europa de Brussel·les i el Casal Català de Brussel·les. L’acte principal serà un recital de poesia en català i en neerlandès, al centre cultural De Markten de Brussel·les, el divendres 26 d’abril de 2019, a les 19h. Hi haurà dues poetes catalanes (Dolors Miquel i Mireia Calafell) i altres poetes com Gust Peeters i Akim A.J. Willems. Amb la col·laboració de l’IRL, el dia 25 d’abril es projecta el documental Milicianes i el 23 d’abril hi ha un concert dels Amics de les Arts, també amb el suport de l’IRL.

ESTATS UNITS

Universitat de Chicago

20 d’abril, de 10:30 a 11:30h a la llibreria 57th Street books, celebració de Sant Jordi. Info en aquest enllaç.

La llibreria 57th Street Books acollirà la presentació del llibre Still Life with Children de Francesc Parcerisas, traduït al català per Cyrus Cassells i publicats per Stephen F. Austin State University Press. La presentació anirà seguida d’una signatura de llibres i un debat.  Acte presentat en col·laboració amb la Càtedra Joan Coromines d'Estudis Catalans, el Departament de Llengües i Literatures Romàniques de la Universitat de Chicago i l'Institut Ramon Llull. 23 d’abril de 18-19h. Info aquí

Del 25 al 27 d’abril la Universitat de Chicago acollirà el 17th International Colloquium of the North American Catalan Society, CATALAN STUDIES: THE AESTHETICS AND POLITICS OF CONFLICT. Programa aquí.

Universitat de Colorado

Al Boulder Campus se celebra Sant Jordi el dia 23 d’abril. Hi haurà roses gratuïtes, un intercanvi de llibres. A la tarda, tindrà lloc la 7a edició dels Jocs Florals. Més info

Universitat de Massachusetts

Sant Jordi dedicat a commemorar l’Any Brossa. Activitats previstes el 23 d’abril:

-“Joan Brossa: Can Visual Poetry Be Translated?” A talk by Hillary Gardner -Poet and Literary Translator

- 6th Annual Sant Jordi Translation Contest Award Ceremony -Poem “Clau de serres lletrades” by Joan Brossa (1919-1998)

- “Lady Lamp: Dramatized Reading of Marta Aran's La noia de la làmpada in English” - A Translation by Elena Igartuburu PhD in Gender and Diversity and PhD candidate in Comparative Literature at UMass / Director: Tatiana Godfrey / Actors: Vishnupad Barve, Maegan Clearwood, Bianca Dillard, Elena Igartuburu

- “Pa amb tomàquet Cooking Tutorial.” An introduction by Vera Balmont. UMass exchange student from Barcelona

- Open Literary Reading. Bring your favorite literary texts in any language!

Universitat de Georgetown

El dia 23 tindrà lloc la celebració de Sant Jordi a la Universitat amb parades de roses, una projecció de documentals en català i una conferència de Vícent-Lledó-Guillem que porta com a títol The Making of Catalan Linguistic Identity in Medieval and Early Modern Times.

Universitat de Columbia

19 i 23 d’abril. Participació al Festival de poesia de llengües estrangeres POEZIO, amb la lectura de tres poemes escrits per les estudiants de Intermediate Catalan II. 23 d’abril: edició especial del Cafè Català amb intercanvi de llibres i tast de productes catalans.

 

REGNE UNIT

Londres

Activitats a Camden Market el 27 d’abril. Amb una Jornada organitzada per: Delegació del Govern de la Generalitat de Catalunya al Regne Unit i Irlanda, amb el suport de Catalans UK, Castellers de Londres, London Catalan Choir, Institut Ramon Llull i l’Agència Catalana de Turisme (oficina del Regne Unit i Irlanda). El casal català de Londres portarà llibres infantils i l’escriptor Matthew Tree per a signar el seu llibre. La llibreria Primrose Hill Books també tindrà una vintena de llibres en català a la venda, amb el suport de l’IRL.

Edimburg (Escòcia)

El festival LOOK, A BOOK! (LAB) Sant Jordi a Edimburg és un esdeveniment literari amb seu a Edimburg, que té com a principal objectiu promoure la lectura i la cultura. El programa combina qualitat i entreteniment, donant més visibilitat a les llibreries locals independents i apropant el Dia de Sant Jordi a Edimburg. En aquesta primera edició d'Edimburg, la jornada de Sant Jordi es desenvoluparà en dos dies: el dimarts 23 d'abril, que hi haurà disponible roses a 5 llibreries locals amb tres esdeveniments. El dissabte 27 d'abril hi haurà una fira de llibres al mercat de Tolbooth, un taller d'il·lustració, DJ's, lectures de poesia i activitat infantil. En col·laboració amb l’oficina del Centre Català de Escòcia.

Universitat de Cambridge

25 d’abril. Celebració dels Jocs Florals -  Construeix el teu meme. Projecció d’Estiu 1993. Info: https://mailchi.mp/15f8ca9c53dc/sant-jordi-2019

FRANÇA

París

La delegació de la Generalitat de Catalunya a França i l'Institut Ramon Llull conviden a París a l'escriptora Imma Monsó per presentar la seva novel·la L'Anniversaire, traduïda per Marie Vila Casas amb edició de Jacqueline Chambon. L’acte tindrà lloc a la delegació (50, rue Saint-Ferdinand, 75017 Paris) el dia 16 d’abril a les 19h. Més info en aquest enllaç.

El Casal Català organitza dos concerts d'Els amics de les arts els dies 18 i 19 d'abril, en xarxa amb altres casals europeus. Més informació.

 

Nantes

En el marc de "Les Mardis de l'Angevinière" i coincidint amb Sant Jordi, el Casal Català de Nantes, en col·laboració amb el Centre Culturel Breton Yezhoù ha Sevenadur i l’Agence Culturelle Bretonne de Loire-Atlantique ACB44, amb la participació del Centre de ressources culturelles celtiques KDSK i el suport de la Generalitat de Catalunya, organitza el 23 d'abril una conferència que porta com a títol " La Catalogne. Son histoire, sa langue et sa culture” a les 20h.

El dia 27 a la llibreria Coiffard, el Casal Català també organitza un acte amb lectures en català i francès, presentacions sobre literatura catalana, lectura de poemes, concert de música catalana i roses com a regals. Info dels dos actes.

FEDERACIÓ RUSSA

Universitat de Sant Petersburg

La celebració de Sant Jordi tindrà lloc els dies 18 i 19 d’abril amb un seminari de poesia amb la participació de Glòria Coll i Sebastià Perelló. L'activitat consistirà a presentar als alumnes de català de la Universitat de Sant Petersburg dues veus interessants i diverses de la poesia catalana contemporània, d'estils, llocs i generacions diferents, amb l'objectiu de fer conèixer nous autors i potenciar-ne la traducció.

CANADÀ

Mont-real

El Cercle Culturel Catalan, la llibreria Gallimard i la Médiathèque en études catalanes de l’Université de Montréal presenten la jornada ‘Livres et roses 2019’, per commemorar Sant Jordi. Del 19 al 28 d’abril, la llibreria Gallimard posa a disposició títols de literatura catalana. El 23 també tindran roses vermelles. El dissabte 27 d’abril, des de les 15h, celebren la gran festa a la Maison des écrivains. A la Universitat de Mont-real, el 23 d’abril, la comunitat universitària està convidada a participar a la festa per celebrar Sant Jordi, on s’intercanviaran llibres i es podrà agafar una rosa de 13:30-17h. De 18h-20h tindrà lloc una vesprada festiva.

ALEMANYA

Berlín

El 25 d’abril tindrà lloc una trobada amb el grup Els Amics de les Arts, que parlaran dels seus referents literaris i el procés de creació de les seves cançons. Organitzat per la Freia Universität Berlin i la Universitat Humboldt de Berlín.

Leipzig

12 abril. Una quinzena de catalanoparlants, nadius i aprenents, es van reunir a la Universitat de Leipzig per a viure la festa de Sant Jordi. Un vídeo breu de Televisió de Catalunya així com la història de la llegenda de Sant Jordi, llegida col·laborativament en català i alemany, van posar en context la celebració catalana. També va tenir lloc una lectura col·lectiva de poemes de Montserrat Abelló, Miquel Costa i Llobera o Joan Oliver, així com narrativa d’autors catalans (Maria Barbal, Pere Calders, Quim Monzó) i alemanys (Fred Uhlman). També va haver-hi llibres en català, alemany, anglès i espanyol, així com xapes, punts de llibre o pòsters.

MÈXIC

Universitat Autònoma Nacional de Mèxic

28 d’abril. En col·laboració amb l’Orfeó Català de Mèxic, se celebra la Diada de Sant Jordi, amb estudiants, exestudiants i comunitat catalana. També hi haurà un Escape room inspirat en la novel·la La mala dona de Marc Pastor, recital/concert, i jocs i concursos amb premis.

REPÚBLICA TXECA

Universitat Masaryk de Brno

El 25 d’abril tindrà lloc la celebració de la Diada de Sant Jordi amb l’espectacle La plaça del diamant per part de la companyia Mea Culpa al teatre Leitnerka de Brno.

FINLÀNDIA

Universitat de Hèlsinki

26 d’abril. Celebració de la diada: intercanvi de llibres, roses cafè i cinema. Projecció de Jean François i el sentit de la vida. Aquest any dissenyat un pegat especial per Sant Jordi. Les associacions d’alumnes cada any dissenyen pegats que s’enganxen a una granota que porten a les festes d’estudiants. Aquest any han dissenyat un pegat especial per Sant Jordi. Les associacions d'alumnes cada any dissenyen pegats que s’enganxen a una granota que porten a les festes d'estudiants (per recollir fons).

ESTAT ESPANYOL

Universitat de Granada

23 d’abril a les 21h. Alumnes i professors del Departament de Filologia Catalana de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Granada celebren Sant Jordi. Amb la col·laboració de la pianista Ana López Cenizo, que interpretarà obres d’Isaac Albéniz i Enric Granados: Granada, Cataluña, Mallorca, Valenciana y Sardana.

ROMANIA       

Bucarest

Arran de la publicació al romanès de l’antologia bilingüe Sfinxul din noi. Antologie poetică bilingvă de Màrius Torres i Istoria Catalunyei de Jaume Sobrequés i Callicó, en traducció de Jana Balacciu Matei, l’editorial Meronia, en col·laboració amb l’Institut Ramon Llull, ha organitzat, per festejar la Diada de Sant Jordi, les jornades catalanes a Bucarest, el dimecres 17 i el dijous 18 d’abril de 2019.

Dimecres 17, a les 18h, a la Llibreria Mihai Eminescu de la capital romanesa, presentació del volum Istoria Catalunyei, amb l’historiador Stelian Brezeanu i la traductora del volum. És la primera vegada que es publica a Romania una història de Catalunya. Més informació del volum Istoria Catalunyei: Informació de l’edició i Informació a la llibreria i cartell de la presentació.

Dijous 18, a les 18h, al Palau Cantacuzino de Bucarest, presentació-concert Màrius Torres. L’acte contindrà dues parts. Durant la primera, es presentarà l’antologia de poesia bilingüe de Màrius Torres Sfinxul din noi. Antologie poetică bilingvă amb la participació dels professors Margarida Prats (Universitat de Barcelona), prologuista de la traducció, Joan Ramon Veny (Càtedra Màrius Torres – Universitat de Lleida), i la traductora del volum. A la segona part, la soprano catalana Eulàlia Ara i la pianista i traductora romanesa Lavinia Coman oferiran un repertori de peces catalanes entorn l’obra poètica de Màrius Torres i també peces romaneses del poeta i compositor Nicolae Coman.

Així mateix, el mateix dia 18 d’abril, els professors Joan Ramon Veny i Margarida Prats oferiran, respectivament, les conferències “La poesia de Màrius Torres” i “El procés de creació poètica: del ‘metge que fa versos’ al ‘poeta líric’” a la Facultat de Llengües i Literatures Estrangeres de la Universitat de Bucarest, en un acte organitzat conjuntament pel Departament de Lingüística Romànica, Llengües i Literatures Iberoromàniques i Italià i el Centre de Lingüística Comparada i Cognotivisme de la Universitat de Bucarest, acte que també compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, entitat que ha subvencionat les dues traduccions del català al romanès.

SÈRBIA

Universitat de Belgrad

El dia de Sant Jordi, i el dia 24 també se celebrarà: lectura dramatitzada de la llegenda de Sant Jordi, gimcana literària, taller/berenar de pa amb tomàquet  i un intercanvi de postals literàries.

IRLANDA

University College Cork

Celebració del Cork Book World Fest del 23 al 27 d’abril. Tindrà lloc el In Other Words: Translation Workshop. Els participants podran traduir poemes de la poeta catalana Sílvia Aymerich-Lemos guiats pel traductor Keith Payne i l'autora. (Divendres 26 d'abril a les 15h, Cork City Library). I el dissabte 27 d'abril a les 17h, a la Cork City Library s’acull l’activitat. Multiple Versions, Multiple Voices: A Multilingual reading from a Multilingual Project. La poeta, traductora i activista literària Sílvia Aymerich–Lemos presentarà el projecte Multiple Versions, fundat en col· laboració amb la professora Kathleen McNerney per promoure els intercanvis literaris entre poetes de llengües minoritàries arreu Europa. Amb introducció de la doctora Yairen Jerez Columbié, lectora de Català per l’Institut Ramon Llull de Barcelona al Department of Spanish, Portuguese and Latin American Studies de University College Cork, Sílvia Aymerich–Lemos llegirà alguns dels seus poemes i textos d’altres poetes i traductors que són part del projecte; també presentarà la seva traducció del gal· lès al català del llibre Murmurs, de la poeta Menna Elfyn.

Universitat de Maynooth

El 25 d’abril se celebrarà la diada amb parades de llibres i roses i un concert de Carles Belda. L’1 de maig l’acadèmic Al·leví Flors (Universitat de Barcelona) oferirà una conferència.

HONGRIA

Universitat de Budapest

28 d’abril. Festa de Sant Jordi al departament de Filologia Hispànica de la Universitat ELTE de Budapest. Inclou: berenar català, lliurament de premis de traducció, concert de música a càrrec dels estudiants, concurs de traducció llampec. Taller poètic amb Misael Alerm Pou: taller de recitació de poesia, que inclourà la  traducció de poemes seus. També es tractaran obres de Joan Brossa. Recital multilingüe.

Universitat de Szeged

29 d’abril. El programa d’Estudis Catalans del Departament d’Estudis Hispànics de la Universitat de Szeged convoca el II Premi “Explica’m un cataconte” de narrativa breu. Adreçat a: qualsevol estudiant o exestudiant de català, que no tingui com a llengua materna el català.

La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior organitza bona part dels actes de celebració de la diada de Sant Jordi

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona
Av. Diagonal 373, 08008 Barcelona
T. +34 93 467 8000 · info@llull.cat

Horari: 8h- 15h, DL-DV.
Registre: 9h-14h, DL-DV (amb cita prèvia: T. +34934678007)
Tancat: 3 al 21 d’agost

Contacteu / Notes legals / Accessibilitat / Privacitat

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. 


Política de cookies

Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s’instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes 

Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes  de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes de tercers

També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. En aquest sentit utilitzem cookies de Google Analytics. Això ens permet:

Pot obtenir més informació sobre Google Analytics a www.google.com/analytics/. Per controlar la recopilació de dades amb finalitats analítiques per part de Google Analytics, pot anar a https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Vostè pot revocar el consentiment a la utilització de cookies eliminant-les per mitjà de les opcions que li ofereix el seu navegador.

Si desitja rebre informació addicional sobre l’activitat de les empreses de publicitat a Internet i sobre com eliminar les seves dades dels registres d'aquestes empreses, li recomanem la visita de www.networkadvertising.org.

Gestionar les galetes al meu navegador

Vostè pot configurar el seu navegador per tal que l’informi prèviament de la possible instal·lació de cookies. També podrà optar per tal que es suprimeixin automàticament un cop es tanqui el navegador, equip o dispositiu. Pot trobar informació sobre com fer-ho a: