Institut Ramon LLull

Menú

transparència
Notícies / Actualitat

Mitjants de comunicació

Cercador
05/06/2019. Una delegació de dramatugues catalanes ofereixen una conferència a Miami
L’associació de teatres professionals dels Estats Units, TCG, organitza un congré...
29/03/2019. Dues companyies catalanes participen al FOG Triennale Milano Performing Arts Festival
El Conde de Torrefiel i Agrupación Señor Serrano seran presents al FOG Triennale Milan...
30/05/2019. L’Institut del Teatre lidera la participació de Catalunya a la Quadriennal d’Escenografia de Praga 2019 amb el suport del Llull
L'Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona lidera la novena participació d...
30/03/2019. L’IRL col·labora en la programació d’un focus de dansa contemporània catalana a Munic
El focus de dansa contemporània catalana “DepARTures. Unique Performance and Dance from...
25/06/2014. FOTOS. Presentació Avignon à la Catalane
L’Institut Ramon Llull presenta una nova edició d’Avignon à la Catalane, u...
07/06/2013. Salisbury International Arts Festival
Focus català al Salisbury International Arts Festival. Fotos d'Adrian Harris...

23 propostes escèniques a Temporada Alta Iberoamèrica, en un festival més internacional que mai

Escèniques.  AMÈRICA LLATINA,  24/02/2019

Lluís Homar porta Tierra Baja a Llatinoamèrica i Guillem Albà estrena Calma! al festival que arriba a la seva VII edició consolidat com a plataforma d’intercanvi artístic, i proposa un nou Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic entre autors d’ambdues bandes de l’Atlàntic, amb la col·laboració de la Fundació SGAE. La mallorquina Xesca Salvà hi presenta l'espectacle Cases i l'aragonès Javier Aranda la proposta de titelles Vida, en una programació que rep el suport de l'Institut Ramon Llull.

 
Espectacles de 12 països estrenen propostes de teatre, dansa, circ i nova creació a Buenos Aires, Montevideo i Lima de l'1 al 24 de febrer de 2019.

Temporada Alta, ha decidit portar a l’altra banda de l’oceà el seu particular Tierra Baja amb Lluís Homar (Premi Max al Millor Actor 2015) apostant clarament per donar a conèixer la universalitat de la literatura catalana, amb un text de Guimerà, i exportant l’escena del país a d’altres fronteres germanes de llengua i cultura. És la  primera vegada que una producció pròpia del festival gironí fa el salt a Iberoamèrica. I ho fa en el millor context possible: un festival ja posicionat hores d’ara que compta enguany amb 23 espectacles diferents de 12 nacionalitats europees i llatinoamericanes, i més de 75 representacions, a les 3 capitals d’Argentina, Uruguai i Perú. Teatre, dansa contemporània i experimental, creació contemporània, circ i noves dramatúrgies procedents principalment de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Alemanya, Suïssa, Finlàndia, Israel, Mèxic i Colòmbia, a més de les tres nacionalitats amfitriones, que acullen una programació intensa que circula per les tres ciutats durant aquestes tres setmanes de Festival.

 
Internacionalització de l'escena catalana 
Estrena de Guillem Albà i de Lluís Homar
Temporada Alta portarà a Iberoamèrica l’estrena del nou muntatge de Guillem Albà, Calma!. Aquest espectacle, que suposa també que per primer cop Temporada Alta a Iberoamèrica aculli una estrena absoluta catalana, s’ha creat amb material completament nou que recull l’essència del seu llenguatge particular. Es podrà veure a les 3 ciutats, amb un total de 6 representacions, igual que Tierra Baja, amb també 6 funcions. Aquestes són les principals apostes de la programació de producció catalana al festival, acompanyades de dues autores actuals que presentaran text al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic que se celebra en aquest marc a Buenos ires: Cristina Clemente amb Las lentes de mirar cargadores Marta Aran amb Puzzles.
 
Però n’hi ha més. L’escenògrafa mallorquina Xesca Salvà  viatjarà també a Buenos Aires i Montevideo amb el seu espectacle Cases, una experiència que juga amb realitat i ficció per despertar la curiositat de l’espectador. Completa la programació el premiat Vida, una proposta apta per a tots els públics del titellaire aragonès Javier Aranda que estrenarà a Buenos Aires i Lima; i l’actuació a Lima del showman Rodrigo Cuevas amb El mundo por montera.
 
La programació de Temporada Alta a Iberoamèrica és possible gràcies a la col.laboració de l’Institut Ramon Llull, organisme que promou la llengua i la cultura catalana al món. La programació a Buenos Aires  també  compta amb la col·laboració d’Iberescena, un programa del govern central que promou la cooperació en l’àmbit de les arts escèniques i del programa PICE d’Acción Cultural Española (ACE)
 
El projecte, que el festival gironí va promoure en el seu moment i ha fet créixer any rere any, té com a objectiu establir un pont d’intercanvi entre l’escena del país i la iberoamericana, donant a conèixer la dramatúrgia pròpia i els creadors. Més enllà de la programació, el festival suposa un punt de trobada i intercanvi  entre artistes i professionals que hi acudeixen. I és també una oportunitat per generar i ampliar el circuit d’espectacles internacionals que promou Temporada Alta en Gira, i que ara permet estrenar a Iberoamèrica el gran muntatge de Lluís Homar. Gràcies a la trajectòria d’aquesta iniciativa única al nostre país, per exemple, el passat Temporada Alta de Girona va poder aixecar una nova producció del text de referència de l’argentí Claudio Tolcachir, L’Omissió de la família Coleman.
 
TORNEIG DE DRAMATÚRGIA TRANSATLÀNTIC AMB LA COL.LABORACIÓ DE LA FUNDACIÓ SGAE
Amb Cristina Clemente, Marta Aran, Andrea Marrazzi i Facundo Zilberberg

Un any més el Mediterrani i el Río de la Plata s’enfrontaran al Torneig de Dramatúrgia Transatlàntic, a la sala Timbre4 i en el context de Temporada Alta en Buenos Aires (TABA). En aquesta nova edició, la finalista i la semifinalista del torneig català, Cristina Clemente i Marta Aran, pujaran al ring per lluitar amb els escriptors argentins Andrea Marrazzi i Facundo Zilberberg, guanyadors del Primer Torneig de Dramatúrgia Argentina realitzat a Timbre 4 el desembre de 2018 i seleccionats per la Diplomatura de Dramatúrgia de la Universitat de Buenos Aires (UBA). Tot plegat conduit per l’actriu argentina Jimena del Pozo. El Torneig Transaltàntic, que compta amb la col·laboració de la Fundació SGAE, es desenvoluparà en dues rondes prèvies classificatòries que enfrontaran un text català amb un d’argentí cadascuna, i la final en la que hi participaran els guanyadors de cada eliminatòria. Fins al moment han guanyat el torneig transatlàntic els autors catalans Roger Peña (El recambio), Pere Riera (Red Pontiac), Jordi Galceran (El Crédito) i el 2018 Tocar mare de la mallorquina Marta Barceló. I dos argentins: Leandro Airaldo (Enamorarse es hablar corto y enredado) el 2016 i en la darrera edició (2018) Carolina Steeb amb el text De-Construcción
Buenos Aires completa la seva programació amb activitats complementàries: xerrades, workshops, una festa d’inauguració... que permeten aprofundir en la programació i potenciar l’intercanvi entre artistes.
 
Programació iberoamericana                      
Per als tres països (Argentina, Perú i Uruguai) socis del festival i amfitrions, Temporada Alta suposa una oportunitat d’intercanvi de programacions i l’ocasió de poder programar en xarxa propostes vingudes de Catalunya i la resta d’Europa.
El que va començar essent una petita mostra de teatre català a Argentina, gràcies a la vinculació del festival català amb Timbre 4 i el seu director Claudio Tolcachir, ha esdevingut un festival amb programació internacional que es desenvolupa en tres pisos diferents. D’Uruguai cap als altres països arriben propostes com Cheta, de Florencia Caballero, o Dados Tirados, d’Anthony Fletcher. Perú aporta a la programació Prehistoria de la felicidad, dansa i teatre físic de la mà d’Alonso Núñez, una història d’amor de la Compañía Animalen, Solo cosas geniales o una proposta de teatre documental amb la firma de Rodrigo Soto, Pompeya. D’aquest mateix gènere documental i procedents de Mèxic, trobem els ja reconeguts pel públic de Temporada Alta, Lagartijas Tiradas al Sol amb la proposta de crítica política: Santiago Amoukalli, que ja vam veure al festival gironí, i des de Colombia viatja Alfonso Ortiz per adaptar una proposta original de Dario Fo basada en la tradició oral xinesa.
 
La programació provinent d’Argentina inclou Tu veneno en mi, creació col.lectiva amb direcció de Manuel García Migani, La intención de las palomas, text de Fernando Ferrer, y Yo tenía un plan, una experiència emocional de Mónica Acevedo i Maria García de Oteyza. Un tríptic configuren el tríptic argentí a la programació.
 
Made in Europe
Amb la voluntat de créixer i fixar ponts culturals i consolidar-se en les seus del festival com aparador de l’escena europea, Temporada Alta Iberoamèrica programa propostes de diferents escenes de l’antic continent.
 
D’Alemanya / Suïssa / Finlàndia arriba un projecte de teatre performàtic per a totes les edats, Mondkind de Tom Schneider. França aporta dues propostes: Los acantilados de V., realitat virtual per explicar una història sobre la presó, i Hasta el último suspiro, circ contemporani sota la direcció de Maryka Hassi. 10 miniballeti, un espectacle de dansa experimental i “queer” de Francesca Pennini suposa la representació italiana al projecte i, en la mateixa línia artística, Altrove, amb coreografia d’Alessandro Schiattarella, aterra de Suïssa amb un muntatge de teatre físic que explora les possibilitats de les discapacitats. Per la seva banda, It’s always here és el títol que arriba a Llatinoamèrica de més lluny. L’israelita Adi Boutrous escenifica en el terreny de la dansa i el moviment com la trobada entre dos cossos reflecteix a la perfecció les relacions humanes i els seus conflictes.

Podeu conèixer tota la programació aquí

Espectacles de 12 països estrenen propostes de teatre, dansa, circ i nova creació a Buenos Aires, Montevideo i Lima de l'1 al 24 de febrer de 2019.

L’Institut Ramon Llull

és un consorci integrat per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l'Ajuntament de Barcelona que té com a finalitat la projecció i difusió exterior de la llengua i la cultura catalanes en totes les seves expressions.

Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. 


Política de cookies

Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s’instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes 

Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes  de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes de tercers

També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. En aquest sentit utilitzem cookies de Google Analytics. Això ens permet:

Pot obtenir més informació sobre Google Analytics a www.google.com/analytics/. Per controlar la recopilació de dades amb finalitats analítiques per part de Google Analytics, pot anar a https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Vostè pot revocar el consentiment a la utilització de cookies eliminant-les per mitjà de les opcions que li ofereix el seu navegador.

Si desitja rebre informació addicional sobre l’activitat de les empreses de publicitat a Internet i sobre com eliminar les seves dades dels registres d'aquestes empreses, li recomanem la visita de www.networkadvertising.org.

Gestionar les galetes al meu navegador

Vostè pot configurar el seu navegador per tal que l’informi prèviament de la possible instal·lació de cookies. També podrà optar per tal que es suprimeixin automàticament un cop es tanqui el navegador, equip o dispositiu. Pot trobar informació sobre com fer-ho a: