Institut Ramon LLull

CA
EN
ES

Menú

transparència
Actualitat

Mitjants de comunicació

Cercador

Catalunya, convidat d’honor al Festival Internacional de Cine en Guadalajara (FICG)

Cinema.  Barcelona,  13/02/2018

Catalunya serà el convidat d’honor de la propera edició del Festival Internacional de Cine en Guadalajara que tindrà lloc del 9 al 16 de març de 2018. Aquest festival és la cita cinematogràfica més important a Amèrica Llatina. La qualitat i rellevància de les pel·lícules que s’hi exhibeixen durant tota la setmana, les personalitats que hi assisteixen, els professionals de la indústria que hi concreten projectes i negocis i els milers de persones que hi assisteixen el converteixen en una festa del cinema imprescindible a nivell internacional.
El fet que Catalunya sigui el convidat d’honor dona una enorme visibilitat a la indústria cinematogràfica catalana. De fet, el Festival s’obrirà amb Tierra Firme, de Carlos Marqués-Marcet. A més, ser convidat d’honor permetrà que els participants catalans siguin presents a totes i cadascuna de les seccions del FICG: des de la mostra de cinema contemporani català fins a les diferents seccions oficials en competició i no competitives, passant per la presència als jurats i als diferents programes de la secció d’indústria. La participació catalana està impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de Catalan Films & TV (Institut Català de les Empreses Culturals) i l’Institut Ramon Llull.

La mostra de cinema contemporani està especialment dedicada a la nova generació de productors i directors que ha sorgit en els últims anys (la New Catalan Wave), que estan aportant una nova mirada i una nova forma de treballar. El seu cinema, que va de la ficció al documental i del llargmetratge al curtmetratge, connecta la vocació internacional amb un univers particular i costumista amb un llenguatge cinematogràfic propi. Tierra Firme, Estiu 1993, Júlia Ist, els directors com Jo Sol, Jaume Balagueró, Albert Serra,... formarien part d’aquesta nova generació de talents i mirades que està renovant el panorama cinematogràfic català.

7 títols catalans en competència

En primer lloc, destaca la inclusió de 7 produccions catalanes a diferents seccions de competència oficial.

Inauguració i Premio Maguey (competició)

            Tierra Firme, de Carlos Marqués Marcet

Categoria de llargmetratge iberoamericà de ficció:

Viure i altres ficcions, de Jo Sol

 Categoria de llargmetratge documental iberoamericà:

Casa de ningú, d’Ingrid Guardiola

Desde que bailas, de Beatriz Osorno i Álvaro Torrelli

Categoria de curtmetratges

Les bones nenes, de Clara Roquet

Caronte, de Luis Tinoco

L’escarabat al final del carrer, de Joan Vives 

Pel·lícules al Festival en seccions no competitives

Son de cine. Curadoria In-Edit

Les mans d’Alícia, de Verónica Font i Yolanda Olmos

L’home orquestra. L’aventura dels músics catalans a Amèrica, d’Àlex Gómez-Font i Carles Riobó

 

Premio Maguey (no competició)

EnFemme, d’Alba Barbé i Serra

Grimsey, de Richard García i Raúl Portero

 

Cine culinario

Constructing Albert, de Laura Collado i Jim Loomis 

Pel·lícules en exhibició

Un altre dels plats forts del programa català a Mèxic és la programació d’una mostra de cinema contemporani  català amb una trentena de produccions (ficció, documental i curtmetratges).

Mostra de cinema català. Ficció

Abracadabra, de Pablo Berger

Amb el vent, de Meritxell Colell

Brava, de Roser Aguilar

Estiu 1993, de Carla Simón

Júlia ist, d’Elena Martín

L’any de la plaga, de Carlos M. Ferrera

La llibreria, d’Isabel Coixet

La mort de Lluís XIV, d’Albert Serra

La vida lliure, de Marc Recha

Miss Dalí, de Ventura Pons

Tadeu Jones 2. El secret del Rei Mides, d’Enrique Gato i David Alonso

Mostra de cinema català. Documentals

Alcaldessa, de Pau Faus

Al otro lado del muro, de Pau Ortiz

Dream songs, d’Agustí Vila

La Chana, de Lucija Stojevic

Lo que dirán, de Nila Núñez

Mostra de Cinema català- Selecció a càrrec de Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya

Black Hollow Cage, de Sadrac González-Perellón

Herederos de la bestia, de David Pizarro i Diego López

Matar a Dios, de Caye Casas i Albert Pintó

Tras el cristal, d’Agustí Villaronga

Mostra de cinema català / Antecedents de la coproducció catalano-mexicana

Aro Tolbukhin en la mente del asesino, d’Agustí Villaronga, Lydia Zimmerman i Isaac P. Racine

El orfanato, de J. A. Bayona

 SHORTCAT 2018

            RIP, de Caye casas i Albert Pintó

            Els desheretats, de Laura Ferrés

Compatible, de Pau Bacardit

Nobody is perfect, de Beatriz Pérez

Paraula de Pass: Fajara, de Séverine Sajous i Patricia Sánchez Mora

Rocco, de Gerard Nogueira

Santa Ana, de César Pesquera

La ciutat interior, d’Iso Luengo, Jorge Moneo Quintana i Andrea Ballesteros i Beato

A banda, hi haurà presència de directors, actors i productors catalans en les diferents seccions del festival i també entre els jurats. Estan confirmats com a jurat Carla Simón en la categoria de Llargmetratge iberoamericà de ficció; David Matamoros, que serà jurat del Premio Maguey i Ventura Durall per Llargmetratge iberoamericà documental. Hi seran presents els directors catalans Elena Martín, Carlos Marqués-Marcet, Jo Sol i Pau Faus entre d’altres. A més, s’ha convidat Adrià Guxens, alumne de l’ESCAC, a fer de jurat del Premio Mezcal.

D’altra banda, es retrà homenatge a la trajectòria del director Ventura Pons, que rebrà el Premi Mayahuel, i també a la directora Erika Lust, que serà reconeguda per la seva carrera dins el Premio Maguey.

La invitació a Catalunya implica també la presència amb un estand català a la secció d’indústria i la participació als diferents programes d’aquesta secció: classes magistrals a Talents Guadalajara, trobades de coproducció, participació al “Principio del Film, etc... Cinc projectes catalans han estat seleccionats per a participar al mercat de coproducció:

Projectes seleccionats a la 14ª Trobada de Coproducció

Coraje, de Rubén Rojo

            Matadero, de Santiago Fillol

            Las niñas, de Pilar Palomero

Parchís, el documental, de Daniel Arasanz

ROBIN BANK (o manual para expropiar bancos), d’Anna Giralt Gris

Paral·lelament al Festival s’organitzaran els cicles i exposicions següents: 

Básicos del Cine Catalán

Presentació de cinema patrimonial català de la mà de la Filmoteca de Catalunya durant el mes de febrer tant a la Cineteca Nacional de Mèxic  (Mèxic DF) del 13 al 25 de febrer com a la nova Cineteca del FICG (Guadalajara) del 16 al 20 de febrer. 

El director de la Filmoteca, Esteve Riambau, viatjarà a Mèxic per presentar aquest panorama històric del cinema català que, en diverses sessions, aplega un total de 23 títols d’entre els que acull el Centre de Conservació i Restauració. La selecció inclou treballs de Segundo de Chomón, els documentalistes de Laya Films, Llobet Gràcia, Rovira Beleta, Josep Maria Forn, Francesc Betriu, Ventura Pons, Antoni Padrós, Jacinto Esteva, Joaquim Jordà o Bigas Luna. Ficcions, documentals, experimentals, èxits populars o reptes internacionals configuren la mirada calidoscòpica que ha caracteritzat el cinema català de tots els temps. Són films que abasten de 1904 a 1986, com Vida en sombras, Apartado de correos 1001, Los Tarantos, Dante no es únicamente severo, Ocaña, retrat intermitent, La plaça del Diamant o Angoixa, als qual en aquesta ocasió, per ampliar la panoràmica, s’han afegit dos títols més recents: Pa negre, d’Agustí Villaronga (2010) i Bicicleta, cullera, poma, de Carles Bosch (2010).

Aquest cicle té la voluntat de poder mostrar al món la diversitat i riquesa del cinema català a partir d’una selecció de films excepcionals amb projeccions de còpies noves que estaran subtitulades.

Focus i exposició dels 50 anys del Festival de Sitges

Conjunto de Artes Escénicas

A partir del 9 de març

La celebració del 50è aniversari del Sitges - Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya el FICG acollirà un focus especial dins la Mostra de cinema contemporani. A més, s’exhibirà l’exposició “El cinema és fantàstic”.

L'exposició, comissariada per Diego López, programador del festival i responsable de la secció Brigadoon, permetrà als afeccionats al gènere i als fans del festival revisitar els cartells del certamen de tots aquests anys, reconèixer alguns dels seus convidats més il·lustres, revisar alguns dels films més destacats d'aquests cinquanta anys de programació i descobrir algunes imatges i anècdotes inèdites. 

Exposició “Cuando ir era volver” de Toni Catany

MUSA- Museo de las Artes Universidad de Guadalajara

Del 9 de març al 20 de maig

L’exposició es planteja com una nova mirada, a partir d’una aproximació diferent al corpus del treball de Toni Catany, per aconseguir una visió global de la seva obra.

El projecte està comissariat per Alain D’Hooghe i Antoni Grau, vicepresident i director de la Fundació Toni Catany respectivament, i tots dos estrets col·laboradors i amics personals del fotògraf. La mostra, tot i tenir un marcat caràcter retrospectiu, proposa revelar un Catany força diferent al que es coneix i al record que se sol tenir del seu treball. Etiquetada sovint com a clàssica, tradicional, neopictorialista o, fins i tot, nostàlgica, l’obra de Catany respon a vegades poc o molt a aquests epítets, però seria simplista limitar-la a aquests 4 adjectius. És una obra que també és audaç, lligada al seu temps, sembrada de sorpreses; una obra moderna. “Cuando ir era volver” es proposa fer una revisió de l’obra de Catany per comprendre millor l’extens univers de l’artista.

L’exposició es presentarà el dia 8 de març amb una roda de premsa i una conferència inaugural a càrrec del co-comissari Antoni Garau. L’endemà, l’escriptor Biel Mesquida també pronunciarà una conferència sobre el reconegut fotògraf mallorquí. Entre les activitats paral·leles a l’exposició s’ha programat a més la projecció del documental “Toni Catany, el tiempo y las cosas” de Cesc Mulet els dies 11 de març  i 18 d’abril.

#CATFICG33

Podeu consultar l’àlbum de fotografies de la roda de premsa en el següent enllaç 

Set pel·lícules catalanes competiran a les seccions oficials

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest lloc web fa servir cookies. Si hi segueix navegant considerarem que n’està acceptant el seu ús. 


Política de cookies

Les galetes (cookies) són petits fragments de text que les webs envien als navegadors i que s’emmagatzemen al dispositiu de l’usuari, ordinadors, telèfons mòbils, tauletes, etc. Serveixen per millorar l'experiència d'ús de la web, ja que aquests arxius permeten que el lloc web recordi informació sobre la visita que ha fet l'usuari, com les opcions preferides o l'idioma. D'aquesta manera la web personalitza el seu contingut i es fa més àgil i útil per l'usuari.   

Al navegar per aquesta web l'usuari està acceptant que s’instal·lin galetes al seu dispositiu que ens permeten conèixer la següent informació:

Tipus de galetes 

Aquesta web utilitza galetes temporals de sessió i galetes permanents. Les galetes  de sessió únicament guarden dades mentre l'usuari accedeix a la web. Les galetes permanents emmagatzemen les dades al dispositiu perquè siguin accessibles en més d'una sessió.

Segons la finalitat de les dades obtingudes la web pot utilitzar:

Galetes tècniques

Les que permeten a l'usuari la navegació a través de la pàgina web i la utilització de les diferents opcions o serveis que conté. Per exemple, controlar el trànsit i la comunicació de dades, identificar la sessió, accedir a les parts web d'accés restringit, realitzar la sol·licitud d'inscripció o participació en un esdeveniment, utilitzar elements de seguretat durant la navegació i emmagatzemar continguts.

Galetes de personalització

Les que permeten a l'usuari accedir a la web amb algunes característiques de caràcter general que ja estan predefinides al seu dispositiu o que el mateix usuari defineixi. Per exemple, l’idioma, el tipus de navegador a través del qual accedeix a la web, el disseny de continguts seleccionat, la geolocalització del dispositiu o la configuració regional des d'on accedeix.

Galetes d'anàlisi estadística

Les que permeten realitzar el seguiment i l’anàlisi del comportament dels usuaris als llocs web. La informació recollida s’utilitza en el mesurament de l’activitat dels llocs web i per a l’elaboració de perfils de navegació dels usuaris, que permetrien millorar el servei.

Galetes de tercers

També es poden instal·lar galetes de tercers que gestionen i milloren els serveis oferts. En aquest sentit utilitzem cookies de Google Analytics. Això ens permet:

Pot obtenir més informació sobre Google Analytics a www.google.com/analytics/. Per controlar la recopilació de dades amb finalitats analítiques per part de Google Analytics, pot anar a https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en

Vostè pot revocar el consentiment a la utilització de cookies eliminant-les per mitjà de les opcions que li ofereix el seu navegador.

Si desitja rebre informació addicional sobre l’activitat de les empreses de publicitat a Internet i sobre com eliminar les seves dades dels registres d'aquestes empreses, li recomanem la visita de www.networkadvertising.org.

Gestionar les galetes al meu navegador

Vostè pot configurar el seu navegador per tal que l’informi prèviament de la possible instal·lació de cookies. També podrà optar per tal que es suprimeixin automàticament un cop es tanqui el navegador, equip o dispositiu. Pot trobar informació sobre com fer-ho a: