Amb l’objectiu de donar visibilitat internacional als poetes catalans, fa 10 anys que l’Institut Ramon Llull va iniciar una col·laboració amb Haus für Poesie que s’ha materialitzat amb la presència de més de 30 poetes catalans al portal internacional Lyrikline.org. Enguany, coincidint amb l’efemèride i amb el nou impuls que es vol donar a Lyrikline.org com a eina d’internacionalització de la literatura catalana, s’hi incorporaran, al llarg del 2018, 10 nous poetes contemporanis i, per primera vegada, també 5 veus clàssiques entre les quals la de Josep Palau i Fabre.
Lyrikline.org és el portal digital de poesia de referència a nivell internacional. El va crear l’any 1999 a Berlín amb l’objectiu de promocionar la poesia recitada pels poetes mateixos a nivell internacional. Actualment s’hi poden sentir 11.129 poemes de 1.249 poetes en 80 idiomes i llegir-ne els originals i les seves 16.585 traduccions. Entre els autors catalans que s’hi pujaran durant l’any 2018 hi trobem per primera vegada cinc autors clàssics: Josep Palau i Fabre, Josep Carner, Salvador Espriu, Pere Quart i Josep Maria de Sagarra. Igualment, s’hi pujarà obra de 10 poetes contemporanis: Maria Cabrera, Mireia Calafell, Teresa Colom, Anna Gual, Jordi Julià, Jordi Llavina, Dolors Miquel, Eduard Sanahuja, Maria Sevilla i Antònia Vicens.
Tots ells es podran escoltar enregistrats amb la seva pròpia veu gràcies a la col·laboració en aquest projecte de Catalunya Ràdio, que ha fet possibles els enregistraments dels autors contemporanis; la Fundació Palau, que ha facilitat el material referent a l’autor, i la Biblioteca de Catalunya, que ha fet possible la presència de la resta d’autors clàssics que ara s’incorporen. Es preveu que la presència de poetes clàssics catalans a Lyrikline tingui continuïtat gràcies a la col·laboració amb aquestes i altres institucions.
Per celebrar aquesta fita, el proper dijous 1 de febrer se celebrarà una lectura poètica a la seu del Goethe Institut a Barcelona coorganitzada per l’IRL i el propi Goethe. La poeta alemanya Sabine Scho i Enric Casasses, poetes ja inclosos al portal, recitaran els seus versos. Els poemes de Sabine Scho es podran llegir traduïts al català i simultàniament es projectaran. Casasses i Scho conversaran amb la directora de l’àrea de Literatura i Pensament de l’Institut Ramon Llull, Izaskun Arretxe, sobre el projecte i les descobertes literàries que els ha aportat. L’acte comptarà amb traducció simultània.
En el decurs de l’acte es presentarà també el perfil de Josep Palau i Fabre al portal i se n’escoltaran alguns versos.
Sabine Scho, nascuda el 1970 a Ochtrup, a Renania del Nord-Westfalià, viu actualment a Berlín després d’haver passat temporades a Munster, Hamburg i Sao Paulo. Quasi tots els seus textos es posicionen en l’espai fronterer entre fotografies i imatges. L’editorial Kookbooks n’ha publicat dues antologies de poesia i un llibre amb miniatures de prosa: Album i farben, tots dos del 2008 i Tiere in Architektur, del 2013. El magazín The origin of Senses va ser fruit d’una intervenció artística al Museum für Naturkunde Berlin (museu botànic de Berlín) amb dibuixos d’Andreas Töpfert. Actualment és una exposició itinerant que ja s’ha pogut veure a la casa de cultura Nottbeck, el museu de zoologia de la Universitat de Göttingen i a la Syltfoundation.
Sabine Scho va ser guardonada el 2012 amb el premi Anke Bennholdt Thomsen de la Fundació Schiller, el 2015 va obtenir una beca de residencia del Goethe-Institut Finlàndia a Tampere i una altra al 2017 del Ministeri de medi ambient a Vilm.
Enric Casasses (Barcelona, 1951). Poeta d'obra inclassificable i genuïna, trobador contemporani, narrador i dramaturg. Traductor eventual i recuperador de textos oblidats.
Fill intel·lectual de la Barcelona dels últims anys del franquisme, on té una activa presència en el marc de la contracultura, Enric Casasses publica els seus dos primers llibres de poesia, La bragueta encallada (1972) i La cosa aquella (1982), en edicions alternatives. L'any 1991 es publica a l'editorial Empúries una segona edició de La cosa aquella que coincideix amb l'inici del seu reconeixement entre lectors i crítica. Fins avui, té més de 25 llibres de poemes i obté diversos premis per: No hi érem (Premi de la Crítica el 1993), Calç (Premi Carles Riba 1996) o Plaça Raspall (Premi Joan Alcover el 1998), per exemple.
Més informació sobre l’acte aquí