L’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull han organitzat un programa de conferències i una exposició, que inclou un programa acadèmic, i que tindran lloc a la Usina del Arte. A més d'aquesta representació oficial, Barcelona tindrà presència en altres espais culturals de la ciutat a través d'un extens programa d'arts escèniques, cinema i conferències que duu per nom “De Barcelona a Buenos Aires”.
Exposició “Barcelona, arquitecturas de una ciudad”
L’exposició presenta l’arquitectura des de la percepció ciutadana a través dels projectes de la cooperativa de vivendes La Borda, el conjunt d’equipaments de Fort Pienc, la restauració del Turó de la Rovira, la rehabilitació de la fàbrica Fabra i Coats i els habitatges per a gent gran de Torre Júlia, exemples de les sintonies i complicitats que es generen de la interacció de l’arquitectura i l’arquitecte amb la ciutadania. El recorregut expositiu no pretén explicar l’arquitectura de Barcelona sinó el diàleg que estableix aquesta disciplina amb l’associacionisme i cooperativisme de la ciutat. L’exposició està comissariada pels arquitectes David Aceves i Juan Carlos Ariel Cavilli i l’artista visual Toni Casassas.
Dissertacions
El programa de conferències, Barcelona, arquitectures d'una ciutat, proposa una aproximació a l’arquitectura des del valor que aquesta té com a patrimoni dels ciutadans i ciutadanes. Barcelona ja no parla d’urbanismes clàssic, sinó de l’arquitectura urbana, canviant les eines per situar el focus del suport urbà de la ciutat en la vida dels seus veïns i veïnes.
De manera paral·lela a l’exposició la Usina del Arte acollirà les següents dissertacions
- Daniel Mòdol. Barcelona, arquitectures d’una ciutat
- Mar Santamaria. 10 maneres (possibles) com Barcelona podria desaparèixer.
- Adrià Goula. Re-edificar.
- Oscar Guayabero. La ciutat com a espai de felicitat.
- Ramon Faura Coll. L’altra arquitectura (preguntes des d’una casa-museu).
- Josep Maria Montaner. Barcelona contemporània: cultura de l’habitar i espai públic.
- Flores & Prats Arquitectes. La disciplina d’allò existent. Sobre la nova Sala Beckett de Barcelona.
A més, en l’espai expositiu de Barcelona, a Usina del Arte, tindrà lloc una jornada d’intercanvi entre els estudiants d’arquitectura de Barcelona i Buenos Aires per compartir els seus projectes. També es generarà un espai de debat entre els protagonistes del programa de dissertacions de la Biennal i els comissari de l’exposició.
De Barcelona a Buenos Aires
Paral·lelament a la presència a la Biennal, s’ha preparat un programa cultural per reforçar la presència de Barcelona a Buenos Aires en col·laboració amb entitats de la ciutat com el Festival Internacional de Buenos Aires (FIBA), el Casal de Catalunya, UNTREF-Teatro Margarida Xirgu, el Centro Cultural Recoleta i la sala La Tangente.
El Casal de Catalunya a la ciutat acollirà un cicle de cinema amb la projecció de films on la capital catalana i la seva arquitectura hi tenen un fort protagonisme. Les pel·lícules projectades seran Barcelona nit d’estiu, Los Tarantos, Cerca de tu casa, En construcción, Ocaña, retrato intermitente i Barcelona era una fiesta (Underground 1970-1980).
El concert A pleno pulmón d’Albert Pla i les actuacions de Titzina Teatre amb Distancia siete minutos, Joan Català amb Lo pelat i la companyia Vero Zendoya amb La partida conformaran una programació escènica que es podrà veure a espais emblemàtics de la vida cultural bonaerense com el Centro Cultural Recoleta o La Tangente.
Finalment, se celebrarà un cicle de conferències amb temàtica arquitectònica, algunes de les quals en el marc del FIBA. Formen part d’aquest programa Àngels Margarit, Franc Aleu, Toni Mira, Antoni Hervàs, Toni Casares i Flores & Prats.
Més informació a la web ba17.llull.cat