El regidor d’Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona, Daniel Mòdol ha afirmat en roda de premsa que Barcelona presentarà una proposta molt potent que vol ser un relat real del moment que està vivint la ciutat des del punt de vista de l'arquitectura. "La nostra voluntat és ser un referent mundial a l'hora d'explicar el paper que juga l'arquitectura a la ciutat i com hem de fer-ho perquè doni resposta a les necessitats reals de la gent, en clau habitatge sobretot, però també des de molts altres àmbits", ha dit.
Així mateix, el director de l’Institut Ramon Llull (IRL), Manuel Forcano, ha explicat que l’Ajuntament de Barcelona i l’IRL han organitzat un programa de conferències i una exposició, que inclou un programa acadèmic, i que tindran lloc a la Usina del Arte. A més d'aquesta representació oficial, Barcelona tindrà presència en altres espais culturals de la ciutat a través d'un extens programa d'arts escèniques i conferències. Forcano ha afegit que “Barcelona ha de ser una ciutat associada a la defensa del patrimoni i l’arquitectura urbans per part dels seus veïns, fugint de personalismes”.
El fil conductor de l’exposició i les conferències que la capital catalana exposarà a Buenos Aires, així com el programa acadèmic que acompanyarà aquestes accions, serà Barcelona Arquitectura, Ciutat Patrimoni, el projecte que està desenvolupant l’Ajuntament per posar en valor l’arquitectura i el patrimoni de la ciutat. La participació catalana presentarà un concepte de patrimoni que va més enllà de la protecció històrica i té per objectiu destacar l’indubtable valor que l’arquitectura, l’espai públic i el paisatge urbà suposen per a la societat. Així, l’Ajuntament donarà a conèixer les polítiques que s’estan duent a terme en aquest àmbit, tant des de la vessant de la preservació i el coneixement com des de la intervenció i les noves actuacions.
Exposició “Barcelona, arquitecturas de una ciudad”
L’exposició presenta l’arquitectura des de la percepció ciutadana a través dels projectes de la cooperativa de vivendes La Borda, el conjunt d’equipaments de Fort Pienc, la restauració del Turó de la Rovira, la rehabilitació de la fàbrica Fabra i Coats i els habitatges per a gent gran de Torre Júlia, exemples de les sintonies i complicitats que es generen de la interacció de l’arquitectura i l’arquitecte amb la ciutadania. El recorregut expositiu no pretén explicar l’arquitectura de Barcelona sinó el diàleg que estableix aquesta disciplina amb l’associacionisme i cooperativisme de la ciutat. L’exposició està comissariada pels arquitectes David Aceves i Juan Carlos Ariel Cavilli i l’artista visual Toni Casassas.
Tots els projectes tenen en comú l’economia de recursos i una sensibilitat particular davant els materials i els usos col·lectius. El disseny expositiu que proposen els comissaris recull aquesta austeritat: una plaça inicial com a punt de trobada entre Buenos Aires i Barcelona que condueix el visitant a una gran estructura en forma de cub de fusta i a una gran taula que configura l’espai de lectura i d’activitat acadèmica. A l’interior del cub s’hi projecta un audiovisual que recull testimonis d’arquitectes i veïns dels projectes exposats i presenta a l’espectador una Barcelona diferent. L’exterior de l’estructura recull documentació i informació de cada projecte.
Dissertacions
El programa de conferències, Barcelona, arquitectures d'una ciutat, proposa una aproximació a l’arquitectura des del valor que aquesta té com a patrimoni dels ciutadans i ciutadanes. Barcelona ja no parla d’urbanismes clàssic, sinó de l’arquitectura urbana, canviant les eines per situar el focus del suport urbà de la ciutat en la vida dels seus veïns i veïnes.
De manera paral·lela a l’exposició la Usina del arte acollirà les següents dissertacions
- Daniel Mòdol. Barcelona, arquitectures d’una ciutat
- Mar Santamaria. 10 maneres (possibles) com Barcelona podria desaparèixer.
- Adrià Goula. Re-edificar.
- Oscar Guayabero. La ciutat com a espai de felicitat.
- Ramon Faura Coll. L’altra arquitectura (preguntes des d’una casa-museu).
- Josep Maria Montaner. Barcelona contemporània: cultura de l’habitar i espai públic.
- Flores & Prats Arquitectos. La disciplina d’allò existent. Sobre la nova Sala Beckett de Barcelona.
A més, en l’espai expositiu de Barcelona, a Usina del Arte, tindrà lloc una jornada d’intercanvi entre els estudiants d’arquitectura de Barcelona i Buenos Aires per compartir els seus projectes. També es generarà un espai de debat entre els protagonistes del programa de dissertacions de la Biennal i els comissari de l’exposició.
Més informació a la web ba17.llull.cat