Institut Ramon LLull

Cercador

El Festival de Huddersfield dóna continuïtat a la programació de compositors contemporanis catalans

Música.  Barcelona, 21/10/2014

El Huddersfield Contemporary Music Festival (hcmf//), referent internacional de la música contemporània i experimental que se celebra del 21 al 30 de novembre, torna a programar enguany un focus de compositors catalans amb autors tan reconeguts com Carlos Casas, que actuarà a la inauguració del Festival, Luis Codera o Ferran Fages. Hèctor Parra, que l’any passat en fou compositor resident, estrenarà en la present edició el seu darrer treball simfònic amb la BBC Scottish Simphony Orchestra. La programació d’aquesta edició dóna continuïtat a la de l’any passat i respon a un acord entre l’IRL i el hcmf// per presentar artistes catalans al seu programa.
A més, el Festival de Huddersfield també col·labora amb L’Auditori que els dies 24 i 25 d’octubre ha programat el circuit Huddersfield a Barcelona. El programa arrenca amb el concert de CrossingLines, la formació catalana amb més projecció internacional, en un projecte d’anada i tornada, ja que el mateix concert es farà a Barcelona i també durant la propera edició del prestigiós festival britànic. En total, el circuit Huddersfield a Barcelona, amb el suport del British Council, són 5 concerts (CrossingLines, Tarab Cuts, Philip Thomas, Irene Kurka i Gareth Davis+Apartament House) que es faran entre L’Auditori, el MACBA i la Fundació Antoni Tàpies.

                                                                                                                  

En la presentació d’aquest dimarts a la premsa el director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, ha agraït al hcmf// aquesta “gran oportunitat per al riquíssim panorama de la música contemporània catalana d’obtenir visibilitat i notorietat internacional” i ha agraït també el suport institucional del British Council. Igualment, ha explicat que “si bé l’any passat es presentava un focus molt concentrat en uns pocs artistes, enguany s’ofereix un ventall de propostes d’un enorme interès”.

 

De la seva part, el director del Festival Graham McKenzie ha explicat que “la presència l’any passat d’Hèctor Parra com a compositor resident va ser molt útil per conèixer la música contemporània catalana i ens ha servit com a excusa per aprofundir més en els compositors catalans contemporanis”. McKenzie ha assegurat també que “és important que les relacions internacionals del festival no vagin només en un sentit únic” i per aquest motiu s’ha mostrat molt satisfet per l’intercanvi amb L’Auditori amb una programació d’anada i tornada.

 

De la seva part, el director de L’Auditori Joaquim Garrigosa, ha afirmat que “amb Sampler Series L’Auditori vol ser un agent actiu en la programació de cultura contemporània a la ciutat” i ha explicat que per idear aquest cicle es van inspirar en el hcmf//.

 

Finalment, el director del British Council a Barcelona, Richard Rooze, ha assegurat que “aquesta col·laboració no és només musical sinó per fer més accessible la cultura contemporània a les futures generacions”

 

Programació catalana a Huddesrfield

L’artista visual i sonor Carlos Casas serà l’encarregat de donar el tret de sortida al Festival divendres 21 de novembre amb l’estrena al Regne Unit d’Avalanche, que ja es va poder gaudir al Sónar 2010.

 

L’endemà es presentarà l’ensemble Crossing Lines, liderat per Luis Codera, amb un programa que desafia els plantejaments acústics habituals i que inclou dues estrenes mundials de peces encarregades pel festival: new york de Pedro Álvarez, per a ensemble i guitarra elèctrica improvisada i (t)-Blocks A+B+C+D+E, de Manuel Rodríguez Valenzuela, per a màquines d’escriure modificades, trombó preparat, flautí amb pedal panoràmic, contrabaix i vídeo. El programa es completa amb l’estrena al Regne Unit de π, de Luis Codera Puzo, composta amb una forta influència del free jazz i el noise; I/b Triphonie, de Josep Sanz Quintana; i contrejours, d’Alistar Zaldua. Aquest concert s’emmarca en la col·laboració entre el hcmf// i l’Auditori.

 

Dins el programa hi ocupa un lloc destacat l’estrena al Regne Unit de L’absència, d’Hèctor Parra, interpretada per la BBC Scottish Symphony Orchestra dirigida per Ilan Volkov. Parra va ser el compositor en residència del hcmf// l’any passat i estrena ara aquesta obra per primera vegada al Regne Unit.

 

La programació catalana inclou encara una altra estrena, en aquest cas mundial: la de Filament, composta per Ferran Fages per encàrrec del propi Festival. Així mateix, el Festival de Huddersfield ha encarregat al compositor Daniel Fígols-Cuevas la creació d’una nova peça per ser estrenada en l’edició de l’any que ve a mans del prestigiós quartet de corda francès Quatuor Diotima.

 

El programa es completa amb l’estrena al Regne Unit de dues peces de Joan Arnau Pàmies interpretades per Kathryn Schulmeister i el concert de piano i saxo interpretant Improvisation per Agustí Fernández i Peter Evans, dos vells coneguts.

 

hcmf//

El Huddersfield Contemporary Music Festival és el festival més important del Regne Unit dedicat a la música contemporània i experimental, amb trenta-set anys de recorregut. Amb una durada de 10 dies, s’hi presenten 50 activitats, incloent-hi concerts, performances, multimèdia, conferències i films entorn de la música contemporània. La programació es completa amb propostes educatives i participatives. Aquest festival és una plataforma internacional creada amb la intenció d’atraure noves audiències pels artistes participants, fomentar l’intercanvi entre la creació dels països que hi col·laboren i oferir oportunitats d’internacionalització, així com noves vies de creació i de col·laboració entre músics i artistes multimèdia. A més, mitjançant col·laboracions amb altres festivals i entitats de promoció musical, el Festival comissiona i encarrega 10 obres cada any. Tenir presència al Huddersfield Contemporary Music Festival suposa disposar d’una finestra indispensable per a promoure el coneixement i divulgació dels repertoris, compositors i intèrprets catalans a nivell internacional.

Fruit d’un acord amb l’Institut Ramon Llull per presentar-hi artistes catalans

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"