Institut Ramon LLull

Cercador

Jordi Larios i Patrizio Rigobon analitzen la situació de la catalanística a les universitats del món

Llengua.  Barcelona, 18/06/2014

Els professors Patrizio Rigobon, de la Universitat Ca’ Foscari de Venècia, i Jordi Larios, de la Queen Mary University of London, han analitzat la vitalitat de la catalanística a les universitats de l’ exterior. La conversa ha tingut lloc en el marc dels Diàlegs al Llull i ha estat moderada per Josep-Anton Fernàndez, de la Universitat Oberta de Catalunya. Patrizio Rigobon ha assenyalat que “la catalanística a Itàlia està molt vinculada als estudis de filologia romànica” i ha destacat el fet que “els estudis catalans a Itàlia estan creixent de manera significativa, i s’organitzen congressos de manera periòdica”.
Jordi Larios comparteix la visió que els estudis de català estan a l’alça. De fet, ha afirmat que “el català a l’estranger sovint pot arribar a tenir més alumnes que el rus o l’alemany. Per tant, els estudis catalans a moltes universitats internacionals no són minoritaris”. Larios ha explicat també que “un catalanista a l’estranger, habitualment es dedica a l’activisme cultural, i això sovint l’impossibilita de tenir més temps per a la recerca universitària”.

En el decurs de l’acte s’ha presentat el llibre La cara fosca de la cultura catalana. La col·laboració amb el feixisme i la dictadura franquista, a cura del professor Jordi Larios i editat per Lleonard Muntaner, i el tercer volum de la Rivista Italiana di Studi Catalani de l’Associazione Italiana di Studi Catalani.

Actualment hi ha més de 150 universitats a tot el món que imparteixen docència de català i més de 6.000 estudiants que segueixen cursos de llengua i cultura catalanes. L’Institut Ramon Llull fomenta els estudis avançats i la recerca a través de centres d’estudi i càtedres de professors visitants en universitats de prestigi reconegut, com per exemple el Centre d’Estudis Catalans de la Universitat de la Sorbona de París o la Càtedra Rodoreda del Graduate Center de la City University of New York (CUNY). D’aquesta manera es promouen els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l’exterior amb les quals l’IRL subscriu acords per a la implantació o la consolidació d’aquests. 

x01z14

En els Diàlegs al Llull tots dos coincideixen que els estudis de català no són minoritaris

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"