El lliurament del Premi ha tingut lloc aquest dissabte a l’església de Sant Domènec de Balaguer. L’alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, ha fet entrega dels guardons, una reproducció del segell que utilitzava el comte Jaume d’Urgell, al director de l’Institut Ramon Llull, Àlex Susanna, i a Mireia Prats, qui l’ha recollit en nom de Raimon. Àlex Susanna, que ha assistit a l’acte acompanyat del director de l’Àrea de Llengua i Universitats, Andreu Bosch, ha ressaltat la important tasca que s’està fent a les universitats d’arreu del món per crear càtedres de català i fer classes en aquesta llengua. L’acte ha finalitzat amb un concert de l’Orquestra Barroca Catalana, que ha interpretat peces de Manuel Pla, G. Ph. Telemann i J.S. Bach.
La Xarxa d’Estudis Catalans a l’Exterior coordinada per l’Institut Ramon Llull està formada actualment per 150 universitats de 30 països diferents que imparteixen estudis de llengua i cultura catalanes fora del domini lingüístic. L'Institut Ramon Llull promou aquests estudis a universitats de l'exterior, amb les quals subscriu acords per a la implantació o la consolidació d'estudis catalans, i dóna suport a les universitats, el professorat i els estudiants per mitjà de diversos programes i línies d'ajuts. Anualment més de 6.000 estudiants universitaris s’inscriuen a cursos de llengua catalana, però també, i cada vegada més, a cursos interdisciplinars de cultura catalana, en què es tracta la literatura, el cinema, l’urbanisme... En algunes universitats els estudis catalans de grau disposen de minors o mencions en estudis catalans, com els que s’ofereixen a les universitats Queen Mary de Londres, Birmingham, Leipzig entre d’altres. És més, a partir d’aquest curs 2013-2014 s’inicien nous minors d’estudis catalans a les universitats de Mont-real, Chicago i Massachusetts. D’altra banda, des de l’Institut també es promou la mobilitat de professorat d’universitats catalanes per mitjà de càtedres de professors visitants, com la Càtedra Joan Coromines de la Universitat de Chicago, la Càtedra Mercè Rodoreda al Graduate Center de la City University of New York o el Centre d’Estudis Catalans de la Sorbona de París.
L'Institut Ramon Llull també fomenta la formació continuada del professorat de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior per mitjà de l'organització de cursos, seminaris i jornades sobre metodologia, estratègies i recursos didàctics. Amb aquest objectiu, cada any l’Institut organitza les Jornades Internacionals per a Professors de Català, punt de trobada de tots els docents que integren la Xarxa, amb els quals manté un intercanvi constant d’experiències i informacions per mitjà de la plataforma moodle Xarxallull.cat.