Institut Ramon LLull

Un Oracle amb veu catalana a Ljubljana

05/06/2025

Tarta Relena, Maria Arnal i Olga Subirós formen part de la programació oficial de la 36a Biennal de Gràfiques de Ljubljana, que sota la direcció artística de la reconeguda comissària Chus Martínez tindrà lloc del 6 de juny al 10 d’octubre. Aquesta participació rep el suport de l’Institut Ramon Llull a través de les subvencions de programació internacional en l’àmbit de les arts visuals, el disseny i l’arquitectura




La Biennal de Gràfiques de Ljubljana (Eslovènia) és una de les biennals internacionals més antigues del món i enguany celebra el seu 70è aniversari. Aquesta edició, sota la direcció artística de la reconeguda comissària, docent i investigadora Chus Martínez, pren com a referència l’oracle, entès en el seu sentit antic com un lloc on es pot entreveure el futur. Alhora, la Biennal explora el poder de la imaginació com a eina per renovar la fe en la llibertat i la solidaritat. 

La comissària Chus Martínez ha convidat tres creadores catalanes que formen part de la llista d’artistes participants, al voltant del concepte comissarial “The Oracle: On Fantasy and Freedom”.

En primer lloc, l’arquitecta Olga Subirós, col·laboradora habitual de Martínez, és la responsable de la conceptualització l’espai expositiu. El seu treball no es concep com un simple disseny expositiu, sinó com una escultura espacial feta a mà, una instal·lació unitària que transforma l'exposició en una experiència immersiva. La seva proposta vol redefinir el paper de la cultura com una pràctica col·lectiva i crítica, no dirigida a uns quants, sinó a la ciutadania en general. 

També formen part del programa oficial el duet Tarta Relena (Marta Torrella i Helena Ros) que protagonitzaran el concert inaugural de divendres 6 de juny a l’auditori a l’aire lliure de Plečnik, al Parc Tivoli.  A més, Maria Arnal realitzarà diferents actuacions al llarg del dia 5 de juny en el marc del “preview day”.

La Biennal de Gràfiques de Ljubljana, fundada el 1955, és una de les més antigues del món i ha programat més de 9.000 artistes de 122 països al llarg de la seva història. Ha situat Ljubljana i l’art eslovè en l’escena internacional, influenciat esdeveniments similars i creat una xarxa activa d’intercanvi de coneixement en l’àmbit de les arts gràfiques. Actualment, la Biennal és una plataforma dinàmica per a la creació artística i l’anàlisi crítica de la societat, destacant per la democratització de l’art i per formes de coneixement i pràctica que es superposen. La 36a edició es desenvoluparà en diverses seus arreu de la ciutat, entre elles el Museu d’Art Modern, que n’havia acollit les edicions fins al 1986, quan es va crear l’International Centre of Graphic Arts (MGLC), impulsor actual de la biennal.