Institut Ramon LLull

Obert el procés de selecció per a la participació de la cultura catalana a la Biennal d’Art de Venècia 2026

03/06/2025

L’Institut Ramon Llull obre el procés de selecció per escollir el projecte que optarà a formar part dels Eventi Collaterali de la 61a Exposició Internacional d’Art de La Biennale di Venezia, a l’espai Catalonia in Venice, del 9 de maig al 22 de novembre de 2026. Les propostes artístiques es poden presentar fins el 20 de juny a les 14h.




L’Institut Ramon Llull obre dimecres 4 de juny el procés de selecció d’un projecte per a la participació de la cultura catalana al programa Eventi Collaterali de la 61a Exposició Internacional d’Art de la Biennale di Venezia. Les propostes artístiques es poden presentar fins el 20 de juny a les 14h.

La temàtica de la Biennal d’Art de Venècia 2026, escollida per la recentment desapareguda Koyo Kouoh, és In Minor Keys. La Biennale va anunciar la setmana passada que mantindrà el títol i visió de la comissària camerunesa-suïssa per a la seva 61a edició, per tal de mantenir el seu llegat. En paraules de Kouoh: “In Minor Keys és una crida a reduir la velocitat i sintonitzar amb les freqüències dels tons menors. Perquè, encara que sovint es perdin en la cacofonia ansiosa del caos que sacseja el món, la música persisteix. Les cançons d’aquells que creen bellesa malgrat la tragèdia, les melodies dels fugitius que es refan entre les runes, les harmonies d’aquells que reparen ferides i mons”.

El procés de selecció consta de dues fases. La primera està oberta a totes les persones que presentin propostes que compleixin els requisits descrits a les bases. En aquesta primera volta, que es tancarà el dimecres 20 de juny a les 14:00, cal presentar un currículum vitae i una proposta d'un màxim de 3 pàgines que reflecteixi les idees generals del projecte, així com la documentació administrativa que es detalla a les bases.

A partir d’aquí, un jurat escollirà un màxim de cinc propostes que seran convidades a participar a una segona volta. Aquesta invitació es realitzarà a partir del dia 27 de juny de 2025.

A la segona volta es demanarà que es desenvolupi la proposta i el disseny expositiu de l’espai, i que es defensi de forma presencial davant del jurat el dia 24 de juliol de 2025.

El jurat d’enguany està format per:

Presidència:

  • Pepe Serra, director del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Vocals:

  • Cristina Anglada, comissària independent i gestora cultural; co-comissària de la secció Opening d’ARCOmadrid 2023-2024 / 2024-2025.
  • María Berríos, directora de Conservació i Recerca del MACBA.
  • Amanda de la Garza, sots-directora artística del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía; ex‑directora general d’Arts Visuals i del Museo Universitario Arte Contemporáneo (MUAC) de la UNAM (Mèxic).
  • Chus Martínez, directora de l’Institute Art Gender Nature (IAGN) a la University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland (FHNW), Basilea; directora artística de la 36a edició de la Biennal d’Arts Gràfiques de Ljubljana.
  • Filipa Ramos, docent de l’Institute Art Gender Nature (IAGN, FHNW Basilea) i directora artística del Loop Festival; comissària del projecte “Catalonia in Venice | BESTIARI | Carlos Casas” a la Biennal d’Art de Venècia 2024.
  • Eva Sòria, directora de sectors culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (Ajuntament de Barcelona).

L’Institut Ramon Llull organitza i produeix la participació de la cultura catalana als Eventi Collaterali de La Biennale di Venezia. És present a la Biennal d’Art des del 2009 i a la Biennale d’Arquitectura des del 2012.

Podeu consultar les bases aquí.