L’Institut Ramon Llull ha acollit aquest dimecres una trobada amb una desena d'entitats catalanes de l’àmbit de la il·lustració i el còmic per donar a conèixer les diferents línies de treball de l’Institut per promocionar internacionalment els autors catalans i els il·lustradors residents a Catalunya i Balears. Aquestes entitats faran arribar aquesta informació al seu entorn i les seves xarxes professionals. Igualment,
han traslladat les necessitats dels il·lustradors i il·lustradores catalans així com del conjunt del sector de la creació literària vinculat a la il·lustració. Per part de l’IRL hi ha participat el director de l’Institut Ramon Llull, Pere Almeda, la directora de l’Àrea de Literatura, Izaskun Arretxe, i tot l’equip de l’Àrea de Literatura.
En els darrers 10 anys, hi ha hagut un creixement exponencial de la demanda de sol·licituds de subvencions per publicar obra Il·lustrada a l’estranger. Les sol·licituds han passat de 21 el 2014 a 184 l’any passat (2024). En total, des de 2014 s’han atorgat 639 ajuts en aquest àmbit.
Aquestes dades son fruit d’una feina estratègica de l’Institut Ramon Llull tant amb la seva presència a fires i festivals internacionals, com a través de diferents eines d’ajut a la internacionalització.
És el cas, per exemple, de les subvencions en diferents modalitats:
- Subvencions per a obres il·lustrades, destinades a editorials estrangeres. Inclouen la remuneració de l’il·lustrador/a o l’artista seqüencial (avançament) i la cessió dels arxius digitals de l’obra (artwork/data fee) sempre que resideixin a Catalunya o Balears.
- Subvencions per a la traducció d’obres, destinades a editorials estrangeres. Inclouen la remuneració del traductor d’obres originals en llengua catalana i occitana de tots els gèneres (LiJ i còmic inclosos).
- Subvencions per a la promoció de literatura, destinades a editorials, festivals, llibreries, revistes culturals i organitzadors d’activitats literàries. Inclou desplaçaments, allotjaments, honoraris i material gràfic entre d’altres.
- Subvencions per elaborar materials de promoció, destinades a agents i editors del domini lingüístic inclouen les despeses per fer samples i materials de promoció d’obres amb l’objectiu d’aconseguir la venta internacional dels seus drets.
- Subvencions per a la mobilitat d’autors, destinades a autors, il·lustradors, traductors, moderadors i experts de literatura catalana per a participar en activitats culturals obertes al públic o assistir a residències de creació fora del domini lingüístic.
- Subvencions per a la producció editorial, destinades a editorials de poesia i teatre. Inclouen les despeses de paper, impressió i enquadernació.
A més, l’Institut edita també diferents materials de difusió per donar a conèixer els il·lustradors i il·lustradores catalanes i balears a les fires i festivals internacionals, com per exemple, el Quadern de LiJ o el Quadern de Còmic, i organitza cada any la Fellowship Llull per a editors internacionals durant La Setmana del llibre en català.
Finalment, una altra via important per impulsar la internacionalització són les residències de creació. En destaca l’Estada d’il·lustradors per col·laborar amb editors internacionals a Faberllull (Olot) que acull un màxim de 8 il·lustradors perquè treballin amb editorials internacionals i potenciar així els encàrrecs.
Faberllull Olot ofereix també la possibilitat de realitzar estades individuals.
A l’esmorzar d’aquest dimecres hi han participat: Escola Joso, Escola La Llotja, Escola de la dona, Escola La Massana, AELC, Editors.cat, Gremi d’editors, APIC, Ficomic i IBBYcat.