Institut Ramon LLull

Andrés Galeano documenta el viatge galàctic d’un fragment de la Catedral de Colònia en el marc del festival Photoszene

14/05/2025

La mostra parteix de la residència que l’artista va fer al 2024 en el programa Artist Meets Archive i està centrada en un fragment de pedra de la Catedral de Colònia que l’any 2014 va viatjar a l’estació internacional espacial. L’artista adopta mètodes de treball arxivístic i científic per narrar la història de vida d’aquest fragment de roca. Al llarg de la seva recerca, Galeano planteja qüestions relatives a la fragilitat, l’aura i la mística dels objectes.




Un fragment de pedra de la catedral de Colònia que onze anys després de viatjar a l’espai encara ara sembla que floti és el punt de partida del projecte d’Andrés Galeano que es pot veure del 16 de maig al 16 de juny a Colònia dins el programa del festival internacional Photoszene.

"Domstein-Mission X-DBA-00408" se centra en aquest fragment de pedra que el 2014 va viatjar a l'estació internacional espacial amb l'astronauta de l'ESA Alexander Gerst i que actualment es conserva a l'arxiu de la Catedral de Colònia. L'artista va descobrir l'objecte durant la seva residència artística en el marc del programa Artist Meets Archive de Photoszcene, quan va percebre que encara semblava flotar lleugerament. Aquest fet insòlit i fascinant va iniciar un procés de recerca, documentació i treball artístic i científic que es mostra tant a l’exposició com al llibre d’artista.

L’exposició ocupa dos espais a l’interior de la Catedral de Colònia: la Sala dels Tres Reis (Dreikönigensaal) i la botiga de la catedral (Domshop).

A la Sala dels Tres Reis (Kölner Dom) l’exposició presenta una posada en escena immersiva on es poden veure dos vestits: un de l’ESA, que va fer servir l’astronauta Alexander Gerst, i un altre del mateix Galeano, amb insígnies dissenyades per ell mateix. Fotografies d’arxiu, documents, imatges i dibuixos de l’artista floten sobre un fons negre, i els visitants poden observar-los des d’una perspectiva aèria i submergir-se en la narració visual. Les imatges estan disposades de manera flotant i en totes les direccions (360°), seguint el principi d’ingravidesa. El projecte relata, de manera no lineal, la biografia d’aquest fragment de pedra de la catedral que va viatjar a l’espai amb Gerst l’any 2014. La narrativa es construeix a partir de la percepció de l’espectador, amb el suport d’un vídeo disponible a través d’un codi QR i una fulla informativa amb text i índex d’imatges.

En segon lloc, a la botiga de la catedral (Domshop) s’exposen i es posen a la venda edicions limitades del projecte, com ara la publicació, postals, insígnies amb pedres de la catedral i una impressió 3D del fragment de pedra.

Aquest projecte compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull a través de les subvencions de programació internacional.

La International Photoscene Cologne es va fundar l’any 1984 com una iniciativa entre l’Oficina de Cultura de la Ciutat de Colònia i la Societat Alemanya de Fotografia (DGPh), com a continuació de les exposicions fotogràfiques organitzades per L. Fritz Gruber. L’objectiu principal era organitzar el festival Internationale Photoszene Köln, que sempre tenia lloc en paral·lel a la gran fira mundial de fotografia –photokina– i es desplegava per tota la ciutat, mostrant el patrimoni fotogràfic de l’escena cultural de Colònia, des de museus i galeries fins a espais d’art independents i biblioteques.

L’any 2018, photokina, fundada el 1950, es va celebrar per última vegada. Des del 2019, el festival de l’escena fotogràfica ha tornat a una periodicitat biennal. Des de la seva primera edició el 1984, aquest festival participatiu s’ha consolidat a la ciutat i actualment ofereix fins a 100 exposicions, que van atraure 125.000 visitants el 2023.