Institut Ramon LLull

Andy Gracie guanya la residència Randa Art|Science impulsada per l’Institut Ramon Llull, en el marc d’Ars Electronica

Arts.  13/04/2023

L’Institut Ramon Llull organitza la Randa Art|Science Residency, una nova residència d’art i ciència que es desenvoluparà a Ars Electronica (Linz, Àustria) i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració d’Hac Te (Hub d'Art, Ciència i Tecnologia) i la NewArtFoundation.




L’Institut Ramon Llull impulsa una nova residència artística, la Randa Art|Science Residency, que es desenvoluparà a Ars Electronica, la institució que organitza el festival més rellevant de cultura digital que es celebra cada any a Linz (Àustria) i al Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), amb la col·laboració d’Hac Te (Hub d'Art, Ciència i Tecnologia) i la NewArtFoundation.

Andy Gracie, artista britànic resident a Barcelona, ha guanyat la primera edició d’aquesta nova convocatòria artística. El projecte de Gracie, Massive Binaries, se centra en exemples d'ones gravitacionals i acceleradors de partícules i les seves aplicacions a la cosmologia, amb un enfocament innovador sobre l'art i la ciència.

Segons Pere Almeda, director de l'Institut Ramon Llull, “El projecte de residències Randa és la iniciativa insígnia del nostre nou programa de residències i és molt important per a nosaltres col·laborar amb institucions de primer nivell com Ars Electronica per tal de complir la nostra missió”. Per la seva part, Christl Baur, directora del Festival Ars Electronica de Linz (Àustria), afirma que "La pràctica de l'art i la ciència ha format part del codi genètic del nostre festival des dels seus inicis, i aquesta associació té com a objectiu esborrar les distincions entre aquestes dues "cultures" i conrear una nova cultura on convergeixen ments imaginatives tant de l'art com de la ciència per abordar diversos reptes que planteja la crisi climàtica”.

Sobre el nom escollit per aquest nou projecte, Pau Alsina, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i codirector d’Hac Te explica que “Les idees sobre lògica i combinatòria de l’escriptor i filòsof medieval Ramon Llull han estat reconegudes com a precursores clau del pensament informàtic i són un exemple intel·ligent i una font d’inspiració per a les interconnexions entre l’art i la ciència. El nom de RANDA ret homenatge a la cova de la muntanya de l'illa de Mallorca on Llull va tenir les il·luminacions que el van empènyer a desenvolupar el seu notable i distintiu mètode de pensar i experimentar, basat en el diàleg interdisciplinari i intercultural a través d'un sistema de símbols universals.” Per la seva part, Astrid Rousse, directora executiva de Hac Te, afirma que "La Residència Randa és un gran exemple de col·laboració simètrica entre l’art i la ciència, i reafirma el paper del nostre hub en la construcció de ponts entre individus i institucions de diferents àmbits amb l'objectiu comú de generar noves formes d'expressió i coneixement".

La recerca d’Andy Gracie es durà a terme, en una primera etapa, al BIST i després continuarà a Ars Electronica, a Linz. Zoila Babot, cap de Comunicació del BIST, ha destacat que "Estem molt contents d'acollir Gracie en un dels centres de recerca de la comunitat BIST, l'Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), que es dedica a la investigació teòrica i experimental de la física d'altes energies. Creiem que tant els diàlegs que s’obriran durant el procés de creació com la peça final d'art seran molt enriquidors per a la nostra comunitat científica i per al públic".

Per la seva part, Vicente Matallana, director de la NewArtFoundation i col·laborador del programa, explica que "la nostra institució serà l'encarregada de preservar aquesta obra d'art i de fer-la accessible a comissaris i investigadors, promovent la seva difusió a través de programes d'exposicions. Això garantirà que l'obra d'art perduri, creant un llegat per a les generacions futures".

La convocatòria de la Randa Art|Science Residency va ser tancada i es va demanar a quatre professionals de llarga i reconeguda trajectòria en aquest àmbit artístic que proposessin artistes de Catalunya que poguessin assumir aquest repte. Del grup de nominats, els col·laboradors van seleccionar a deu artistes i se’ls va convidar a presentar una proposta per fer una residència artística en tres possibles centres de la comunitat BIST: l’ICN2, l’IFAE i el IRB Barcelona. Finalment es van rebre set projectes, interessants i inspiradors, que combinaven art i ciència.

Després d'un procés d'avaluació exhaustiu, es va seleccionar el projecte guanyador per unanimitat del jurat, integrat per representants de tots els socis del projecte. Com a part de la residència, Andy Gracie rebrà un import de 20.000 € en concepte d’honoraris i per al desenvolupament i producció de l’obra.

Andy Gracie (Regne Unit/Catalunya), Massive Binaries.

Massive Binaries parteix de la noció d'extreure informació i/o coneixement dels processos de fusió i col·lisió. Tot i que reconeix un ampli panorama de conceptes relacionats, el projecte se centrarà específicament en els exemples d'ones gravitacionals i acceleradors de partícules i les seves aplicacions a la cosmologia. Els punts d'interès són els mitjans a través dels quals obtenim informació sobre l'Univers primerenc a partir de la detecció de restes dèbils de cossos que es fusionen i xoquen a través d'ones gravitatòries, un mitjà pel qual el passat es comunica directament amb el present. També es posarà l’atenció en l'ús creixent de la intel·ligència artificial per detectar senyals d'aquestes fonts esotèriques i subtils, i en com es pot fer tangible la informació digital. Simultàniament s’abordaran narracions sobre fusions i col·lisions entre sistemes, ideologies i perspectives com a agents volàtils de l'evolució de la societat.

Andy Gracie treballa amb diversos formats i disciplines com la instal·lació, la robòtica, el so, el vídeo i els mitjans electrònics. Utilitza la teoria i la pràctica científiques per qüestionar les nostres relacions amb l'exploració i l'experimentació alhora que posa de manifest la relació entre l'art i la ciència. El seu treball implica compromís amb la investigació espacial, la cosmologia i el temps, i inclou un examen continu de la semiòtica, la teoria de la simulació i/o els escenaris postapocalíptics. https://www.hostprods.net/

Soci científic

Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)

El Barcelona Institute of Science and Technology és una institució de cooperació de set centres de recerca d’excel·lència catalans per promoure el treball multidisciplinari, incrementar l’impacte científic i social de la recerca, i intensificar la formació de talent investigador. Els centres constituents del BIST són set centres del sistema CERCA: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE), i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona).

https://bist.eu/

El Centre BIST IFAE:

Institut de Física d'Altes Energies (IFAE)

L'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) és un consorci de la Generalitat de Catalunya i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) creat l'any 1991. Des de l'any 2012 ha estat guardonat en dues ocasions amb la menció “Centre d'Excel·lència Severo Ochoa”. Realitza investigacions, tant teòriques com experimentals, sobre la frontera de la física fonamental (física d'altes energies, astrofísica i cosmologia) i en diverses àrees de la física aplicada, com la imatge mèdica i la computació quàntica. Per a això, integra més d'un centenar d'investigadors d'origen internacional.

https://www.ifae.es/

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"