Institut Ramon LLull

El Festival VEU porta una programació de poesia i cançó en català a Madrid

Literatura.  Madrid, 14/12/2022

Entre el 8 de juliol i el 15 de desembre, la capital espanyola ha acollit la nova proposta de poesia i cançó en català que promou el CCL Blanquerna, seu cultural de la Delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull. La clausura és protagonitzada pel concert de Marala, que presenten el disc “Jota de morir”.




El Festival VEU neix amb l’objectiu de traçar un recorregut per la poesia i la cançó catalanes a través del concepte de la veu. La proposta del festival és una unió de música i poesia, una exploració de les possibles vies de connexió i de fricció que pot haver-hi entre aquestes dues formes d’art. També té per objectiu esbossar una visió panoràmica de la creació poètica i musical en català, ja sigui posant el focus en els creadors i creadores més joves com en els més consolidats. S’hi han programat 7 espectacles que tenen lloc al Centre Cultural - Llibreria Blanquerna, els jardins de la Delegació i la clausura al Circulo de Bellas Artes.

El festival es va estrenar el 8 de juliol als jardins de la delegació amb l’espectacle “Germans de la Rosa i el foc”, amb la cantant Maria del Mar Bonet i el poeta Biel Mesquida, acompanyats del músic i pianista Dani Espasa, i viurà la cloenda el dijous 15 de desembre, amb el concert de Marala al Circulo de Bellas de Madrid, on la formació presentarà el darrer disc, Jota de morir. L’esdeveniment és organitzat pel Llull.

La programació del festival Veu ha acollit les actuacions de Roger Mas (16 de setembre, també als jardins); la cantant i pianista Berta Sala, que va acompanyar els poemes de Sebastià Alzamora, Maria Josep Escrivà, Jaume Pont, Antònia Vicens, Blanca Llum Vidal i Mireia Vidal-Conte amb el concert de jazz poètic “Amb jazz potser m’entendràs millor” (13 d’octubre al CCL Blanquerna); Josep Maria Balanyà i Odile Arqué amb l’espectacle “No creix en tu, No crec en tu” (27 d’octubre); l’espectacle de poesia i loop amb Jansky, Pol Guasch, Raquel Santanera, Oriol Sauleda i Maria Sevilla (10 de novembre); i l’espectacle de Lídia Pujol i Elies Barberà (24 de novembre).

La proposta del festival VEU és una unió de música i poesia, una exploració de les possibles vies de connexió i de fricció que pot haver-hi entre aquestes dues formes d’art. També té per objectiu esbossar una visió panoràmica de la creació poètica i musical en català, ja sigui posant el focus en els creadors i creadores més joves com en els més consolidats, així com en els grans clàssics que també avui ens interpel·len. Música d’estils diversos, des del pop fins al folk, passant per loops electrònics i jazz, seran l'acompanyament perfecte per a la paraula poètica, la gran protagonista del certamen.

Marala i 'Jota de morir'

A Jota de morir, Selma Bruna (Sant Cugat), Clara Fiol (Palma) i Sandra Monfort (Pedreguer) s’han amarat de cants de batre, balls de vetlla valencians, cançons de mort illenques i romanços per parir un disc rabiosament actual i tan contundent i reivindicatiu com necessari i esperançador. Les tres músiques han comptat amb la producció musical de Pau Vallvé i la producció sonora de Jordi Casadesús en les 10 peces del nou disc que combina sons sintètics amb instruments tradicionals al servei de les tres veus femenines principals.

Programa complet del Festival VEU

Clausura Festival VEU

Concert de Marala

15 desembre, 19h

Circulo de Bellas de Madrid (Sala Teatro Fernando de Rojas)

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"