Institut Ramon LLull

Leve Productora i Top Manta seleccionats pel projecte que presentarà Catalunya i Balears a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023

Arquit. i disseny.  Barcelona, 21/09/2022

La 18è edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura es farà del 20 de maig al 26 de novembre de 2023. La directora artística d’aquesta edició, Lesley Lokko, ha escollit com a tema central The Laboratory of the future, amb Àfrica com a protagonista.




El projecte Seguint el peix, de Leve Productora i Top Manta (Sindicat Popular de Venedors Ambulants), és el que presentarà Catalunya i Balears a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023, dins dels Eventi Collaterali. A través de la visió dels manters, el projecte abordarà temes com els trànsits migratoris, la privatització de l’espai públic, el feminisme, la lluita antiracista o la sostenibilitat alimentària. Es tracta d’un treball conjunt entre l’activisme antiracista i l’arquitectura, a la recerca de pistes pel futur de les ciutats. La producció anirà a càrrec de l’Institut Ramon Llull.

El comitè d’experts del procés de selecció convocat pel Llull exposa que: “Hem seleccionat unànimement el projecte no només per la seva formulació de l’arquitectura com a projecte de producció social a nivell expositiu, sinó també com a projecte de transformació i reivindicació del dret a la ciutat per a tothom. La proposta esborra la divisió entre comissariat i participants essent un treball col·lectiu en la seva conceptualització, procés i formalització. La proposta posarà a l’abast metodologies, coneixements compartits i lluites ecosocials comunes tant a l’espai físic de l’exposició a Venècia com a d’altres espais com seran la web i publicacions d’accés obert en català, anglès, italià i wòlof. El jurat valora la valentia, la contundència i qualitat de la proposta que abraça unes pràctiques necessàries per un present en emergència que són laboratori de futur”.

La presidenta del comitè d’experts ha estat Eva Franch i Gilabert, arquitecta i codirectora artística de Model. Festival dArquitectures de Barcelona, i els vocals han estat Guim Costa i Calsamiglia, degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) i Inés de Rivera Marinel·lo, vocal de Recerca, Educació i Universitats del COAC, amb un únic vot, Elvira Dyangani Ose, directora del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Jaume Mayol, arquitecte i codirector de TEd’A arquitectes, Olga Subirós, arquitecta i comissària de l’exposició catalana a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2021 (AIR/ARIA/AIRE) i, amb veu però sense vot, Maria Lladó, directora de l’Àrea de Creació del Llull.

Com en edicions anteriors, l’Institut Ramon Llull presentarà aquesta proposta al comissariat de la Biennal de Venècia dArquitectura 2023 que, en els propers mesos, anunciarà si inclou Seguint el peix dins els Eventi Collaterali.

La 18a edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura tindrà lloc del 20 de maig al 26 de novembre de 2023 i la temàtica escollida per la seva directora artística, Lesley Lokko, és The Laboratory of the future, amb Àfrica com a protagonista: “Hi ha un lloc en aquest planeta on tots aquests conceptes d’igualtat, raça, esperança i por convergeixen i s’uneixen: Àfrica. A nivell antropològic, tots som africans. I el que passa a Àfrica ens passa a tots”. L’arquitecta, acadèmica i novel·lista ghanesa-escocesa també afirma que “la visió d’una societat moderna, diversa i inclusiva és seductora i persuasiva, però si es queda només en una imatge, és un miratge. Cal alguna cosa més que una representació, i els arquitectes són històricament actors clau a l’hora de traduir les imatges a la realitat”.

Top Manta

Top Manta és un projecte que es crea dins el Sindicat Popular de Venedors Ambulants. Aquest sindicat neix a Barcelona l’any 2015 i és un projecte social i solidari que lluita contra les dificultats de les persones migrants i afrodescendents, el racisme i la vulneració dels drets humans en general.

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha participat en activitats culturals i polítiques a nivell nacional i internacional, teixint xarxes amb diferents organitzacions de lluites, i ha servit d'inspiració per altres col·lectius com el Sindicat de Manters i Llauners de Madrid o entitats similars a Saragossa o València.

L’any 2017 van crear Top Manta, una marca de moda i complements -ètica, social i solidària- que és un símbol d'autodeterminació i un referent a nivell mundial que respon a les necessitats de les persones vulneralitzades pel sistema i a la recerca de justícia social.

Leve Productora

Leve és un estudi d’arquitectura i cinema des d’on es formulen i desenvolupen projectes de manera interdisciplinària. Cada projecte es planteja com una experiència de direcció, de treball en xarxa i de gestió unitaris, tractant el què i el com de manera integrada, explorant els territoris limítrofs -les costures- del que es considera arquitectura, refermant la seva vocació social des de la creativitat i l’activisme. Els seus membres són els següents: Eva Serrats, que ha treballat en els camps de la fotografia, el cinema, l’arquitectura i la gestió cultural i també és professora de projectes (ETSAB-UPC); Francesc Pla, arquitecte, integrant de l’equip del Pla de Sostenibilitat Ambiental a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i professor de projectes a l’Escola d’Arquitectura del Vallès (ETSAV-UPC); Daniel Cid, col·laborador a Leve en els projectes de recerca, és Associate Professor d’Estudis de Disseny a la Winchester School of Art, Universitat de Southampton (Regne Unit).

Institut Ramon Llull

L’Institut Ramon Llull produeix i organitza la participació de Catalunya i Balears als Eventi Collaterali de la Biennal de Venècia i és present a la Biennal d’Arquitectura des de l’any 2012, i a la Biennal d’Art des del 2009. L’Institut és un consorci format per la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Barcelona i la seva missió és promoure internacionalment la llengua i la cultura catalanes.

>x01z23

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"