Institut Ramon LLull

Antoni Clapés i Eva Baltasar participen al Festival Internacional de Literatura de Mont-real (FIL Montréal)

Literatura.  Montreal, 12/09/2022

El FIL Montréal és un festival referencial a l'Amèrica del Nord, amb més de 4.500 escriptors i artistes que han participat en més de 1.000 esdeveniments i han atret uns 200.000 visitants. A banda de la participació catalana a l'esdeveniment, l'edició 2022 coincideix amb la commemoració dels 15 anys d’estudis catalans a la Université de Montréal, on s'ha preparat una programació dins l’àmbit acadèmic on participaran el poeta, editor i traductor Antoni Clapés i la traductora Dolors Udina, premi Nacional de Cultura 2019.




FIL Montréal és un dels festivals més grans de l'Amèrica del Nord i fusiona diverses disciplines artístiques, com ara la música, el cinema i el teatre. L'esdeveniment atrau uns 200 autors internacionals entre lectures, taules rodones, actuacions, concerts i exposicions. Enguany, comptarà amb la presència de dos atuors catalans: Eva Baltasar i Antoni Clapés.

Eva Baltasar (Barcelona, ​​1978) és llicenciada en Pedagogia, i el seu debut en el món literari va ser l'any 2008 amb el llibre de poesia Laia, que va guanyar el premi Miquel de Palol. Després de nou llibres de poesia més, va debutar el 2018 en la novel·la amb Permagel, que es va convertir en un fenomen literari i va ser guardonada amb el premi Llibreter. La segona part d'aquesta trilogia, Boulder, també va rebre el premi Òmnium. El darrer volum, Mamut, s'ha publicat aquest any. A nivell internacional, els llibres de Baltasar han estat traduïts a diversos idiomes, ha estat finalista del Prix Médicis francès i elogiada per la revista Granta.

Més informació

Antoni Clapés va néixer a Sabadell el juliol de 1948. Escriu poesia i textos relacionats amb la poesia des de 1964. Fins ara ha publicat una vintena de llibres i nombrosos textos en edicions d'art, pròlegs, capbooks i antologies. Tot i que ha traduït poesia del francès i l'italià, la seva poesia ha estat traduïda i publicada en espanyol, francès, anglès, italià, portuguès, alemany i àrab. L'obra de Clapés representa una meditació sobre l'ésser i l'esdevenir (escriptura i llenguatge) i a banda de la poesia ha reflexionat sobre aquests conceptes en diferents textos però sobretot en els dos volums de Converses amb Carles Hac Mor i a les exposicions “La casa de l'ésser” i “D’estar a estar”.

Més informació

Dolors Udina va néixer a Barcelona el setembre de 1953. És traductora literària i professora de traducció, especialitzada en traduccions de l'anglès al català, tot i que també ha traduït del francès, portuguès i castellà. Des de l'any 1998 és professora associada de traducció de la Facultat de Traducció i Interpretació de la UAB. Entre el 2000 i el 2005 va ser editora de la versió catalana de la revista digital The Barcelona Review. Ha rebut el Premi Nacional de Cultura del CoNCA (2019), el Premi Crítica Serra d'Or per la traducció de La senyora Dalloway de Virginia Woolf (2014), el Premi Ciutat de Barcelona per la traducció d'Els dimonis de Loudun, d'Aldous Huxley (2017), o la Creu de Sant Jordi.

Esdeveniments paral·lels d'Antoni Clapés i Dolors Udina a la Universitat de Mont-real:

*** TRADUIRE AU-DELÀ DE LA LANGUE. Antoni Clapés, Mireille Gansel i Dolors Udina, moderats per Gabriel Labrie, en el marc del curs Espaces linguistiques de commemoració de la 10a edició del Dia Europeu de les Llengües a Mont-real, i el 15è aniversari dels Estudis Catalans a la Universitat de Mont-real. Divendres 23 de setembre, 10:00h.

*** ANADA I TORNADA. Regards POÉTIQUES QUÉBEC-CATALOGNE, amb Antoni Clapés i Diane Régimbald, moderada per Colin Zouvi. Part de la Introducció a la Cultura Catalana. Divendres 23 de setembre, 15:00h.

*** DIA EUROPEU DE LES LLENGUES. Taller de llengua catalana amb Antoni Clapés i Dolors Udina. Divendres 23 de setembre a les 17.00 h.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"