Institut Ramon LLull

La coreògrafa Candela Capitán estrena «19762. Solos y conectados» a Kassel, coincidint amb documenta fifteen

Escèniques.  Kassel, 27/06/2022

L’espectacle és un encàrrec de la companyia estatal alemanya Staatstheater Kassel.




La coreògrafa resident al Graner de Barcelona Candela Capitán ha estrenat, el 18 de juny, l’espectacle 19762. Solos y conectados al teatre Fridericianum de Kassel, coincidint amb la inauguració de la mostra d’art contemporani internacional documenta fifteen, que es celebra de juny a setembre en aquesta ciutat alemanya. L’obra, que és un encàrrec de la companyia estatal Staatstheater Kassel, és una peça coreogràfica per a un conjunt de 6 cossos connectats a un dispositiu parateatral que consisteix en la simplificació i desconstrucció d'un carrusel, la plataforma giratòria que sol trobar-se a les fires i que a l’obra simbolitza la màquina capitalista. Amb aquest dispositiu, mitjançant el qual explora els límits del cos i transcendeix la dansa, també es posa de manifest l’impacte d’internet en la societat contemporània. La DJ i compositora Isabela Gutiérrez i l’artista i dramaturg Joan Morey han participat en la creació d’aquest projecte. L’obra es podrà veure els dies 18 i 23 de juny, i 2, 23 i 24 de juliol al teatre del Fridericianum.

Candela Capitán (Sevilla, 1996)

Viu a Barcelona i és artista resident al Graner. El seu treball personal explora l'activació i la desactivació dels llaços socials posant el cos en relació amb altres cossos, objectes i imatges col·lectives. Les noves tecnologies de la comunicació, les relacions transfrontereres entre disciplines artístiques o l'impacte intergeneracional i les conseqüències, són algunes de les matèries que travessen els seus projectes. Principalment utilitza el llenguatge de la performance per estudiar els límits de la dansa gràcies a un coneixement exhaustiu del cos en moviment i de la seva presència a escena. Les seves obres es desenvolupen a diferents mitjans (accions en viu, instal·lacions o al camp audiovisual) i vehicles (a través de plataformes virtuals o en directe) amb l'objectiu de trobar canals diferents d'interconnexió amb el públic o qüestionar les disciplines artístiques i les seves possibilitats.

Isabela Gutiérrez

La colombiana ISAbella és DJ i compositora. Col·labora des del 2018 amb Candela Capitán creant el disseny de l'espai sonor de diverses peces. Gutiérrez va créixer al voltant de l'extensa col·lecció de discos de salsa del seu pare, però va descobrir el seu amor per mesclar vinils al traslladar-se a Barcelona. En els seus darrers 8 anys com a DJ, s'ha fet un lloc a l'escena com a cofundadora i resident de MARICAS: un col·lectiu/discoteca LGBTQ+ a Barcelona, que s'ha guanyat el reconeixement mundial en menys de dos anys. També és la fundadora de Mistress, plataforma d'art multifuncional per a dones que s'enfoca en el talent emergent. Recentment ha cofundat el segell discogràfic MARICAS Records, i el seu primer EP Audio Exótica (2020) és el seu debut com a productora. Actualment està treballant en el seu àlbum de debut que es presentarà al Mutek 2022 – Festival de Creativitat Digital a Barcelona.

Joan Morey

Artista contemporani mallorquí establert a Barcelona. El seu treball de creació se centra principalment en l’àmbit de l’art contemporani; en paral·lel exerceix la docència i ha col·laborat amb companyies i creadors independents, entre els quals hi ha Candela Capitán, assistint en la dramatúrgia o en la concepció escènica de diverses obres i espectacles. En la seva pràctica artística explora la intersecció entre teatre, cinema, filosofia, sexualitat i subjectivitat. La seva obra aborda un dels aspectes més espinosos i transcendentals de la consciència i el comportament humans: la manera com ens relacionem amb els altres, sigui com a oprimits o bé com a opressors.

Fotos: César Segarra. Cortesia de l'artista i Staatstheater Kassel

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"