Institut Ramon LLull

La «revolució literària i artística» del Modernisme català, a debat en una jornada d'estudi en línia

Coneixement.  En línia, 31/03/2022

Les universitats de Picardia Jules Verne, Rennes 2 i de la Sorbonne oraganitzen una jornada d’estudi en línia a l’entorn del Modernisme, titulada El modernisme català, una revolució literària i artística? La sessió se celebra el 31 de març i comptarà amb la intervenció de professors de diverses universitats catalanes.




El Modernisme català és un corrent artístic i polític que es va desenvolupar a Catalunya a finals del segle XIX i començament del segle XX, conegut arreu del món per l'èxit internacional en l'àmbit de l'arquitectura i, en especial, per la figura d'Antoni Gaudí. Més enllà de l’arquitectura, però, el corrent va tenir un efecte molt notable sobre la resta de les arts i la literatura, i aquest aspecte és el que es desvelarà en la jornada d’estudi interuniversitària que se celebrarà en línia el 31 de març.

Les universitats Picardia Jules Verne, Rennes 2 i la Sorbonne ofereixen classes de llengua i cultura catalanes gràcies a la col·laboració de l'Institut Ramon Llull, cosa que els permet proposar un ensenyament de qualitat i l'accés a una xarxa important d’especialistes. Els lectors de català d’aquestes universitats (Adrià Ballonga Montoliu i Mireia Sánchez Molas, de la Sorbonne, Xavier Vigara, de Rennes 2 i Marta Anton Martí, de Jules Verne) són els impulsors de la jornada i actuaran com a moderadors de les sessions. Els conferenciants venen de diverses universitats catalanes i franceses.

La jornada d’estudi es divideix en dues sessions en català, la primera sobre literatura i la segona sobre art.

Programa

14h: Presetació de la jornada per Philippe Reynes (professor a la Universitat de Picardia Jules Verne)

14: 15h - 15:45h: Sessió 1: Modernisme i literatura
Margarita Casacuberta (Professora a la Universitat de Girona): “Modernisme i modernism, i el teatre de Rusiñol”
Miquel M. Gibert (Professor a la Universitat Pompeu Fabra, Barcelona): “Entre naturalisme i modernisme: l'estètica teatral finisecular (1879-1906).”

16.00 h – 17.30 h: Sessió 2: Modernisme i art
Teresa Montserrat Sala (Universitatr de Barcelona i GRACMON): “Gaudí i la natura”
Josep Pinyol (Professor a l’Ecole Centrale de Nantes): “Iconografia de les il·lustracions de premsa a l'entresegle barceloní (XIX i XX).”

Les inscripcions es fan enviant un mail a una d’aquestes dues adreces:

marta.anton@u-picardie.fr / mireia.sanchez-molas@sorbonne-universite.fr

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"