Institut Ramon LLull

El quartet del músic de jazz Oscar Peñas, de gira a la Costa Oest dels Estats Units

Música.  ESTATS UNITS, 19/01/2022

El guitarrista i compositor Oscar Peñas, que va formar-se inicialment en estudis de guitarra clàssica, va fer posteriorment el salt al jazz. En els darrers anys, l'originalitat de les seves composicions ha captivat l'atenció tant del públic com de la premsa dels Estats Units. El músic lidera la seva formació amb l'equilibri entre la imaginació harmònica i l'autenticitat, creant composicions minimalistes i pinzellades sensibles que es combinen amb intercanvis espontanis plens de creativitat amb els músics que l'acompanyen.




Resident a Brooklyn, el guitarrista i compositor barceloní Oscar Peñas va començar a estudiar guitarra quan tenia vuit anys. Als 17, va introduir-se al món del jazz. Als 21, va deixar la carrera en Dret per la seva vocació, la música, i, als 24, va traslladar-se a Boston. El 1999 va graduar-se al Berklee College of Music i, el 2007, al New England Conservatory of Music. D'aleshores ençà, viu a la ciutat de Nova York.


Tot i que els seus primers treballs bevien del bebop, va desenvolupar un estil personal gràcies a la relació amb el desaparegut pianista Cecil Taylor qui, el 2008, va animar-lo abraçar les seves arrels musicals. Com a resultat, Peñas va començar a fusionar sons ibèrics, sud-americans i clàssics, en les seves composicions jazzístiques.


Hàbil en la tècnica del puntejat, Peñas no eclipsa els seus companys d'escenari i els brinda un espai propi on demostrar la seva excel·lència artística. Aquesta moderació i humilitat, però, no van en detriment de les seves aportacions: els arranjaments que fa a la guitarra afegeixen capes de complexitat a les peces en què ni el volum ni la densitat de notes sacrifiquen la claredat de la barreja sonora. Peñas usa la improvisació per explicar històries de forma. L'enginyosa experimentació musical és l'essència del seu estil: per expressar-se, se serveix de diversos gèneres que creen experiències musicals originals i de gran qualitat. La intuïció i oïda del guitarrista construeixen un amalgama de melodies que ens transporten a territoris inesperats.


Durant els anys de trajectòria, el barceloní no ha pretès adscriure's a un sol gènere: en les seves publicacions ha comptat amb la participació de grans mestres del jazz americà com Gil Goldstein, Paquito D'Rivera, Esperanza Spalding, i Ron Carter. A aquest fet inusual se'n suma un altre: malgrat ser un artista independent i autoproduït, a Peñas no se li han tancat les portes dels millors escenaris i ha actuat en espais de renom com el Kennedy Center, el BAM Next Wave Festival, o l'Strathmore.


El proper disc d'Oscar Peñas durà per nom "Almadraba" i comptarà amb la col·laboració del llegendari baixista Ron Carter. Aquest àlbum és la publicació del primer arranjament d'una suite clàssica per a quartet de jazz i quartet de corda que va fer Peñas. L'obra ja poder escoltar-se al BAM Next Wave Festival, on va estrenar-se l'any 2018.


A la primera gira per la Costa Oest nord-americana s'uniran a Peñas la violinista Sara Caswell, el baixista Motohito Fukushima, i el bateria Richie Barshay. El tour serà possible gràcies a Jazz Road, una la iniciativa nacional de South Arts que rep el suport econòmic de la Doris Duke Charitable Foundation en col·laboració amb The Andrew W. Mellon Foundation.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"