Institut Ramon LLull

El Llull convoca un procés de selecció d’un projecte de comissariat per a la participació de Catalunya a la Biennal d’Arts Visuals de Venècia 2022

Arts.  VENÈCIA, 15/06/2021

L’Institut Ramon Llull convoca un procés de selecció d’una proposta de comissariat per a la participació de Catalunya a la 59a edició de la Biennal de Venècia d’Arts Visuals 2022, dins el programa Eventi collaterali. Aquesta serà la setena vegada que el Llull presenta Catalunya a la Biennal d’Arts Visuals de Venècia, que tindrà lloc del 23 d'abril al 27 de novembre de 2022 i comptarà amb Cecilia Alemani com a comissària.




59 Biennale Arte. The Milk of dreams

La 59a Exposició Internacional d’Art es titularà The Milk of Dreams (La llet dels somnis). Aquest nom està manllevat d’un llibre de Leonora Carrington, en què, com diu Cecilia Alemani:

“l’artista surrealista descriu un món màgic on la vida es revisa constantment a través del prisma de la imaginació i on tothom pot canviar, transformar-se, convertir-se en una cosa i en una altra persona. L’exposició ens porta a un viatge imaginari a través de les metamorfosis del cos i les definicions de la humanitat ”.

Als anys 50, mentre vivia a Mèxic, Carrington va somiar i va il·lustrar contes misteriosos, primer directament a les parets de casa seva, després en un petit quadern anomenat La llet dels somnis. Contades amb un estil oníric que semblava aterrir joves i grans, les històries de Carrington descriuen un món lliure, ple de possibilitats. Però també són l’al·legoria d’un segle que va imposar una pressió intolerable a l’individu, que va obligar Carrington a una vida d’exili, tancada en centres de salut mental.

Segons Alemani, aquesta exposició es basa en moltes converses mantingudes amb artistes al llarg dels darrers mesos. Les preguntes que van anar apareixent semblen plasmar aquest moment de la història, en què la supervivència mateixa de l’espècie està amenaçada, però també resumeixen dubtes que impregnen les ciències, les arts i els mites del nostre temps. Com canvia la definició d’ésser humà? Què constitueix la vida i què diferencia els animals, les plantes, els humans i els no humans? Quines són les nostres responsabilitats envers el planeta, les altres persones i els altres organismes amb què convivim? Com serien la vida i la Terra sense nosaltres?

L'exposició se centrarà especialment en tres temes: la representació dels cossos i les seves metamorfosis; la relació entre individus i tecnologies; i la connexió entre els cossos i la Terra. La proposta de Cecilia Alemani vol centrar-se en les metamorfosis del cos i la definició d’humanitat en un moment de revisió del concepte d’ésser humà i de la nostra responsabilitat envers el planeta, les altres espècies i la nostra pròpia espècie. Posthumanitat o noves aliances entre espècies, les fronteres entre cossos i objectes es transformen sota la pressió de la tecnologia, generant mutacions que creen noves subjectivitats, jerarquies i anatomies. La tecnologia, la pandèmia, l’augment de les tensions socials i la crisi ambiental ens recorden que el cos humà no és autosuficient, que els éssers humans formem part d’una xarxa simbiòtica de interdependències que ens uneixen entre si, amb altres espècies i amb el planeta en el seu conjunt.

Procés de selecció

Per escollir la proposta guanyadora l'Institut Ramon Llull ha nomenat un comitè d’experts, compost per un president, 3 vocals i una secretària. La presidenta és la sra Hiuwai Chu (MACBA). Els vocals seran Mabel Palacín (artista), Anna Pahissa, (Hangar) i Carles Guerra, comissari independent.

El procés de selecció es dividirà en dues fases. La primera volta és oberta a la presentació de propostes per part de tots els professionals i empreses interessats que compleixin els requisits. En aquesta primera volta, que es tancarà a les 23:59h del dia 1 de juliol de 2021, cal presentar un currículum vitae i una proposta de dues pàgines que reflecteixi les idees generals del projecte i l’artista o artistes seleccionats. El comitè d’experts escollirà un màxim de tres propostes finalistes per participar a la segona volta, que es comunicarà a partir del dia 6 de juliol de 2021.

Els 3 finalistes hauran de presentar una proposta que desenvolupi els continguts, una proposta de disseny museogràfic i un pressupost, abans de les 12 hores del dia 13 de juliol de 2021.

Els finalistes seran citats per tal que defensin de forma presencial la seva proposta davant del comitè d’experts el dia 20 de juliol de 2021 a la seu del Llull, al Palau Baró de Quadras. L’Institut Ramon Llull es reserva el dret de deixar desert aquest procés de selecció si el Comitè d’Experts considera que cap de les propostes que han arribat a aquesta fase respon satisfactòriament als criteris establerts en les bases.

Podeu consultar les bases del procés de selecció aquí.

Termini

Presentació de candidatures des d’avui fins el dia 1 de juliol.

Presentació de sol·licituds

La presentació de sol·licituds es farà preferentment pel canal telemàtic i s'haurà de presentar mitjançant instància genèrica adreçada a l'Àrea de Creació. Caldrà annexar a la instància genèrica la documentació següent

  • Sol·licitud d’admissió. (ANNEX II de les bases) (format PDF)
  • Declaració responsable per a persona física. (ANNEX III de les bases) (format PDF)
  • Declaració responsable per a persona jurídica. (ANNEX IV de les bases) (format PDF)
  • Currículum vitae. (format PDF)
  • Proposta de projecte: una proposta que reflecteixi en dos folis com a màxim les idees generals del projecte i l’artista o els artistes seleccionats d’acord amb el marc conceptual i el pressupost de les bases. (format PDF)

No obstant això, les persones físiques (no inclou les persones físiques empresàries) tenen la possibilitat de presentar la sol·licitud en paper a la seu de l'Institut Ramon Llull a l’Avinguda Diagonal 373, 08008 Barcelona. Cal posar al sobre la menció “Comissariat per la Biennal d’Art de Venècia 2022”.

Les persones físiques o jurídiques espanyoles, hauran de signar la sol·licitud telemàtica amb certificat digital, de persona física o jurídica segons correspongui.

Les persones físiques o jurídiques estrangeres, hauran de signar la sol·licitud telemàtica amb l'acreditació que prèviament hauran de sol·licitar a l'Institut Ramon Llull. El tràmit de petició d'acreditació pot trigar 72 hores, cosa que s'ha de tenir en compte per presentar la sol·licitud en termini.

Fins el dia 1 de juliol a les 23:59 es poden presentar propostes a la primera volta

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"