Institut Ramon LLull

Memòria històrica i arts escèniques a la Goethe Universität Frankfurt

Cultura.  Frankfurt am Main, 06/05/2021

En el marc dels cursos de llengua i cultura catalana que s’imparteixen a la Goethe Universitat de Frankfurt, Beatriz Fariza Guttmann va impartir, dijous 6 de maig, la ponència “Memòria Històrica i Arts Escèniques“.  




La directora i autora teatral Beatriz Fariza Guttmann va explicar com fou el procés de creació d’una obra de teatre basada en fets històrics recents. Així doncs, la xerrada va seguir el fil conductor del seu procés creatiu, que va prendre com a fonts el diari d’un exiliat republicà, entrevistes a la filla, fotografies i una gran diversitat de textos de caire més teòric. A més, Beatriz Fariza Guttmann va explicar algunes de les qüestions que poden causar més dificultats, com la relació amb els familiars o la incursió de dades purament històriques sense que baixi la tensió dramàtica.

Així mateix, els assistents vam poder gaudir de la projecció d’alguns fragments de l’obra Gaskin. Allò que no es conta és com si mai no haguera existit, a través dels quals vam poder copsar allò que l’autora i directora ens estava explicant. Tot plegat, va concloure amb un debat ben interessant sobre el significat de la memòria i les diferents expressions artístiques que pot adoptar.

 

 

Beatriz Fariza Guttmann és autora i directora teatral de Gaskin. Allò que no es conta és com si mai no haguera existit. L'obra està basada en els diaris de Gaskin, un republicà valencià que va deixar Alacant rumb a l’exili, a bord de l’Stanbrook. L’Stanbrook va ser l'últim vaixell que va sortir del port d'Alacant amb refugiats republicans. Sobrecarregat de refugiats, va navegar per la mar Mediterrània, en una imatge que avui encara, malauradament, ens és familiar.  

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"