Institut Ramon LLull

El Llull presenta el monogràfic de Literatura Catalana de la revista russa Inostrannaya

Literatura.  Barcelona, 27/11/2020

La directora de l’àrea de Literatura, Izaskun Arretxe, presentarà la publicació en un acte en línia organizat per casa Rússia. La xerrada es durà a terme divendres 27 a les 19:00h.




Els autors inclosos a l’antologia són Marta F. Soldado, Teresa Colom, Jordi Puntí, Damià Bardera, Elisenda Solsona, Natalia Cerezo, Bel Olid, Marc Artigau, Xavier Theros, Imma Monsó, Mathew Three, Ausiàs March, Joan Alcover, Joana Raspall, Jaume Coll Mariné, Oriol Prat Altimira i Carles Dachs.

L’equip de traductores ha estat format per Alexandrs Grebennikova, Olga Nikolaieva, Marina Kiienia, Ksenia Diakonova, Anna Urjumtseva, Svatlana Alpova, Elizaveta Buhgoltseva, Ekaterina Gadaieva, Natalia Beteva, Alina Zvonareva, Marina Ketlerova i Nina Avrova.

Nina Avrova, traductora i professora de llengua russa, ha estat la compiladora del número, l’encarregada de seleccionar els autors catalans i de coordinar-ne la traducció. Entre els traductors, hi ha quatre estudiants que provenen de la Universitat Estatal de Moscou on s'imparteix docència d’estudis catalans des de fa 40 anys amb el suport de l’Institut Ramon Llull. Són alumnes dels últims cursos de català i han seguit una formació específica en traducció literària de la mà de la mateixa Avrova i de Margarida Ponsatí, docent de català del centre.

Una de les línies estratègiques de l’Institut Ramon Llull és promoure la formació de traductors literaris del català a altres llengües, ampliar la xarxa de traductors literaris del català i fomentar la professionalització dels estudiants de la XarxaLlull. Aquesta línia va iniciar-se el 2015 amb un curs d’especialització en estudis catalans i en traducció literària destinat a estudiants que tenien com a primera llengua l’anglès i posteriorment l’Institut ha continuat oferint formació de traducció literària en llengües com ara el francès, l’alemany, el polonès, l’italià i el rus.

En el cas del rus, des del 2016, l’Institut ha ofert diversos seminaris i cursos de traducció literària del català a aquesta llengua als estudiants d’estudis catalans de la Universitat Estatal de Moscou i de la de Sant Petersburg.

El darrer seminari promogut per l’Institut va tenir lloc el 13 de març d’enguany en format digital per causa de la irrupció de la Covid-19. Quatre alumnes de la Universitat Estatal de Moscou i de la Universitat de Sant Petersburg es van posar en contacte amb quatre autors catalans seleccionats per ser traduïts: Jordi Tomàs, Jordi Puntí, Elisenda Solsona i Damià Bardera Poch. Els autors van explicar la seva obra, influències i lectures a totes les traductores i van poder intercanviar impressions i resoldre dubtes de traducció.

Les traduccions dels relats publicats a l’antologia Inostrannaya Literatura en són el fruit.

Podreu trobar el número de la revista aquí

 

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"