Institut Ramon LLull

L’editorial berlinesa Orlanda publica “La filla estrangera” de Najat El Hachmi

Literatura.  Berlín, 20/10/2020

Nascuda al Marroc i criada a Catalunya, la jove protagonista de “La filla estrangera” de Najat El Hachmi està dividida entre la seva cultura d’origen i la cultura del seu país d’acollida. Constantment ha de prendre decisions: entre les llengües, la tradició i la modernitat, la pròpia felicitat i les expectatives de la mare. “La filla estrangera” narra l’entrada en la vida adulta d’una noia nascuda al Marroc i criada en una ciutat d’interior de Catalunya. És la història de la seva rebel·lió personal, del dilema que comporta el fet de sortir o no sortir del món de la immigració i del dur conflicte intern que suposa trencar l’estret vincle emocional que la uneix amb la mare.   




És una novel·la familiar, una història en què la protagonista encara amb honestedat, determinació i valentia les contradiccions que marquen la seva vida. Una novel·la definida per la intensitat dels lligams afectius que ens uneixen a una terra, a una llengua i a una cultura.  

Najat El Hachmi va néixer a Nador (Marroc) el 1979, quan el seu pare ja havia emigrat a Catalunya, i als vuit anys va venir a viure aquí gràcies al reagrupament familiar. És llicenciada en Filologia Àrab per la Universitat de Barcelona. Publica habitualment articles a la premsa i ha col·laborat en diversos programes de ràdio. L'any 2004 va publicar “Jo també sóc catalana” (Columna). La seva primera novel·la, “L'últim patriarca” (Planeta, 2008), va rebre el Premi Ramon Llull 2008, ha estat finalista del Prix Méditerranée Étranger 2009 i guanyadora del Prix Ulysse a Còrsega. La novel·la ha estat traduïda a deu llengües i ha portat la seva autora a viatjar per tot el món. El 2015 va guanyar el premi BBVA Sant Joan per “La filla estrangera”, que també va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona en literatura catalana. El 2018 va publicar “Mare de llet i mel”.  Al 2019 va publicar l’assaig “Sempre han parlat per nosaltres (Edicions 62).  

 

L’editorial  

Orlanda Verlag es va fundar l’any 1974. La seva línia editorial se centra en temes socialment rellevants i es defineix per el seu compromís social i la voluntat d’experimentar. S’ocupa de la literatura política i es compromet tant en la ficció com en l’assaig amb temes com la violència sexual, la tortura, el racisme, la migració, el sexe i la malaltia. Des de fa temps, dedica atenció especial a la literatura turca i en les històries i experiències personals o familiars de migració a Alemanya.   

L’editorial reconeix que, en la indústria del llibre, les dones són el grup objectiu majoritari, tant en la ficció com en la no ficció. Per això, amb el seu catàleg, Orlanda respon la necessitat de donar veu a les dones. L’any 2019, Orlanda va publicar “Les Possessions” (“Verortungen”) de Llucia Ramis.  

L'obra ha sigut traduïda per Michael Ebmayer 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"