Institut Ramon LLull

El 27è col·loqui germanocatalà «Cultura en transició. Estudis culturals a la catalanística» se celebrarà en línia

Llengua.  Chemnitz, 14/09/2020

Organitzat per la Universitat Tècnica de Chemnitz i la Deutsche Katalanistenverband e.V. (l’associació de catalanística alemanya), i amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, tindrà lloc del 16 al 19 de setembre. El col·loqui acull ponències d'acadèmics dels Països Catalans, Alemanya, Àustria, França, Itàlia i el Regne Unit.




El 27è Col·loqui Germanocatalà, que tindrà lloc a la Universitat Tècnica de Chemnitz, convida a situar els estudis catalans en el context de la recerca cultural i interdisciplinària. La celebració del col·loqui és un punt de trobada per acadèmics dels països catalans i d’Alemanya, Àustria i Suïssa. Organitzat per la Universitat Tècnica de Chemnitz i la Deutsche Katalanistenverband e.V. (l’Associació de catalanística alemanya), i amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, en aquesta ocasió se celebrarà en línia, del 16 al 19 de setembre. Hi assistiran virtualment ponents de les diferents universitats dels Països Catalans així com de nombroses universitats d’Alemanya i també d’Àustria, Itàlia, França i el Regne Unit

Quin potencial de renovació ofereix el paradigma dels estudis culturals per a la catalanística, que tradicionalment s’enfoca a l'estudi de la llengua i la literatura? Com canvia la recerca catalana en el context dels estudis ibèrics recents a Alemanya? Atès que la cultura es crea a través de processos de comunicació social i la literatura és un dels més poderosos portadors de la cultura, el diàleg entre enfocaments lingüístics, literaris i culturals és imprescindible per entendre en la seva complexitat els fenòmens culturals als Països Catalans en l'actualitat. El congrés, que se celebra bianualment a Alemanya, fomenta aquest diàleg i reflexió a partir de panels temàtics interdisciplinaris. 

El programa inclou diferents seccions:  

  • Estudis catalans i culturals. Perspectives i futur 

  • La crisi catalana i els actors de la societat civil en el moviment independentista 

  • Els llos de l’espectacle 

  • Memòries transculturals 

  • Límits i possibilitats de la digitalització en l’àmbit de la traducció entre alemany i català 

  • Els nous parlants: noves varietats de català? 

  • País Valencià 

  • Qüestions de gènere en una cultura catalana en trànsit 

  • Llengua i identitat, 

  • La qüestió nacional a Catalunya.  

Hi participen, entre d’altres:

Josep-Anton Fernàndez (Universitat Oberta de Catalunya), Esther Gimeno Ugalde (Universitat de Viena), Maria Dasca (Universitat Pompeu Fabra), Simona Škrabec (Universitat Oberta de Catalunya), Constanze Gräsche (Universitat de Leipzig), Teresa Molés-Cases (Universitat Politècnica de València), Núria Esther Monzonís Carda (Universität Leipzig), Felix Hoberg (Universität Leipzig), Enric Bou (Università Ca' Foscari Venezia), Mercè Picornell (Universitat de les Illes Balears), Katiusca Darici (Università de Verona), Laia Arnaus Gil (Universität Hamburg), Amelia Jiménez-Gaspar (Universitat de les Illes Balears), Eva Juarros Daussà (University of Groningen), Maria del Mar Vanrell (Universitat de les Illes Balears), Francesc Ballone (Institut d’Estudis Catalans), Teresa Cabré (Universitat Autònoma de Barcelona), Pilar Prieto (ICREA-Universitat Pompeu Fabra), Carlo Schirru (Università degli Studi di Sassari), Francesc Torres-Tamarit (CNRS-Université Paris 8), Klaus-Jürgen Nagel (UPF Barcelona), Peter Kraus (Universtität Augsburg), Jaume López (UPF Barcelona), Àlex Martín Escribà (Universidad de Salamanca), Raquel Mengual Pons (Universitat d’Alacant), David Garcia (Universitat d’Alacant), Antoni Ramon (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura Barcelona), Guillem Aloy (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura Barcelona), Bri Newesely (Beuth Hochschule Berlin), Ivan Alcázar (Observatori d'Espais Escènics), Toni Maestre (Universitat d'Alacant), Anna Esteve (Universitat d'Alacant), Eduard Baile (Universitat d'Alacant), Tim Christmann (Universität des Saarlandes), Patrick O. Steinkrüger (Universität Göttingen), Montserrat Franquesa Gòdia (Universitat Autònoma de Barcelona), M. Àngels Francés (Universitat d'Alacant), Irene Mira-Navarro (Universitat d'Alacant), Agnès Toda i Bonet (Universitat Autònoma de Barcelona), Francesc Bernat Baltrons i Emili Boix-Fuster (Universitat de Barcelona), Mar Mañes Bordes (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel), Martí Freixas Cardona (Universitat Pompeu Fabra), Linda Rüger (Universität Leipzig), Víctor Sevillano (Universitat de Windsor), Carsten Sinner (Universität Leipzig), Ulrik Hoinkes (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel) i Marcello Giugliano (Universität Bern).

També s’ha organitzat un programa cultural, que inclou una lectura de la poeta Sònia Moll i un concert del grup Senyor Mit.   

Els estudis catalans a Chemnitz estan ancorats en la Càtedra de Canvi Cultural i Social. La càtedra es va crear el 2004 a l'Institut d'Estudis Europeus i des de llavors promou la investigació de fenòmens culturals i socials a la Península ibèrica i tenint en compte la seva diversitat lingüística i cultural (País Basc, Galícia, Catalunya, Portugal i Espanya). Els Països Catalans són doncs una part integral dels estudis ibèrics a Chemnitz.

 

https://www.tu-chemnitz.de/phil/iesg/professuren/swandel/forschung/tagungen/KT20/index.php.ca

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"