Institut Ramon LLull

«Josep», la pel·lícula del dibuixant Aurel sobre Josep Bartolí, s’estrena el 30 de setembre

Cinema.  França, 09/09/2020

El dibuixant francès Aurel va descobrir la història de Josep Bartolí per casualitat en un saló del llibre. La portada del llibre que Georges Bartolí havia dedicat al seu oncle Josep el va encuriosir i l’aventura de Josep va començar llavors. La pel·lícula, que ressegueix la vida del dibuixant barceloní i més concretament l’exili i el pas pels camps del sud de França, és un homenatge al dibuix com a arma, un crit sobre les nocions de militància, resistència, memòria i desarrelament. La producció compta amb les veus entre d’altres de Sergi López, Gérard Hernandez, Bruno Solo i Sílvia Pérez Cruz, autora de la banda sonora. Josep s’estrenarà el 30 de setembre, i s’han organitzat diverses estrenes i preestrenes a França des de finals d’agost fins a l’octubre. 




Febrer de 1939. Submergit per una onada de republicans que fugen de la dictadura franquista, el govern francès els tanca en camps on viuen amuntegats. En aquest context hostil, dos homes separats per les filferrades es fan amics. Un és gendarme i l’altre dibuixant. De Barcelona a Nova York, és la història real de Josep Bartolí, combatent antifranquista i artista excepcional.

La sinopsis del llargmetratge d’animació signat per Aurel i amb guió de Jean-Louis Milesi diu això. S’inspira en la història de Josep Bartolí (Barcelona, 1910 - Nova York, 1995), dibuixant català i fundador del Sindicat de Dibuixants Professionals de Catalunya, que després de l’esfondrament de la República, un cop acabada la Guerra Civil, es va haver d’exiliar a França. Durant dos anys va passar per set camps diferents, entre els quals La Menera, Ribesaltes, Sant Cebrià de Rosselló, Agde i més tard Perpinyà i Bram, on dibuixava d’amagat la situació deplorable dels exiliats. Detingut per la Gestapo, va aconseguir escapar-se quan el deportaven a Dachau i el 1943 va arribar a Mèxic, on es va relacionar amb Frida Kahlo, per instal·lar-se més tard als Estats Units. A Nova York va formar part del grup 10th Street amb artistes com Rothko, Jackson Pollock, Kline i De Kooning i hi va morir el 1995.

El que va portar Aurel, dibuixant de premsa a Le Monde, Politis i Le Canard Enchaîné i autor de còmics com Clandestino o La Menuiserie, a voler retranscriure la història de Bartolí va ser la potència de l’univers gràfic del dibuixant barceloní. És per això que la pel·lícula s’ha convertit en un homenatge al dibuix que s’encarna en la figura de Josep. Com va dir Juan Carlos Concha, primer ajudant de realització, «El dibuix l’Aurel és primordial». La intenció no era animar l’obra de Bartolí ni fer-ne un biopic, sinó de fer del dibuix el centre de la narració. Com diu Concha en una entrevista de Toni Polo, el resultat ha aconseguit dos objectius: d’una banda, en paral·lel de les etapes de la vida de Bartolí, el film transmet «l'evolució del seu estil, que comença en negre, en carbó, plasmant el drama dels camps de França, i acaba ja a Nova York (després de la relació amorosa amb Frida Kahlo) a tot color». Per altra banda, expressa emocions que no es podrien transmetre amb imatges reals. Aurel ho aconsegueix amb un «dibuix molt gràfic, amb una força brutal i una línia molt marcada. Són dibuixos sense gaire descripció, gens realistes i, tot i això, poden resultar tan realistes com fantàstics, perquè funcionen com un símbol», colpeixen l’espectador.

La música de Sílvia Pérez Cruz, així com la seva veu i les de la resta dels membres del repartiment: Sergi López, Gérard Hernandez, Bruno Solo, David Marsais, François Morel, Alain Cauchi, Valérie Lemercier i Sophia Aram completen les animacions i donen vida als personatges. El llargmetratge, que conté diàlegs en francès, català i castellà, és una coproducció de Les Films d’Ici Méditerranée (Serge Lalou) i Imagic Telecom, la productora catalana dirigida per Jordi B. Oliva. Josep ha format part de la selecció oficial del Festival de Cannes 2020 i va guanyar el premi Fondation Gan a la difusió al festival internacional de cinema d’animació d’Annecy el 2019.

 

Calendari de preestrenes i d’estrenes de Josep

Agost

Dijous 27 al Diagonal Capitole de Montpeller

Setembre
Divendres 4 al Castillet a Perpinyà a les 19.00 h                                                                                                                                                   Dissabte 5 al Cinema Leucate de Lleucata a les 20.00 h, al Clap Ciné a Canet de Rosselló a les 21.00 h i al Cinema Jaurès d’Argelers a les 21.00 h
Dimarts 8 al Comoedia de Lió a les 20.00 h
Dimecres 9 al Navire de Valença d’Agen/Valence a les 20.00 h
Dimecres 16 a la Cité Internationale de la BD et de l’Image (CIBDI) a Angulema/Angoulême
Dijous 17 al Jean Eustache à Peçac/Pessac
Diumenge 20 al Forum des Images de París
Dilluns 21 al Métropole de Lilla a les 20.00 h
Dimarts 22 a L’Arlequin a París
Dimecres 30 al Ciné Plaisance à Plasença deu Toish/Plaisance-du-Touch

Octubre

Divendres 2 a l’ABC de Tolosa de Llenguadoc
Dimecres 7 al Festival d’Automne al cinema Véo de Castellnou d’Arri/Castelnaudary i al cinema Boyer de Fijac/Figeac
Dijous 8 al Ciné 32 d’Aush/Auch i a L’Atalante de Godor/Goudon
Divendres 9 al Jean Marais à Aucamville/Aucamvila, a l’Studio 7 à Ausièla/Auzielle, al cinema de Le Confluent d’Agulhon/Aiguillon i a L’Odyssée de Castèlgelós/Casteljaloux
Dissabte 10 a la Scène nationale de Narbona i al Cinéma Théâtre de Cauçada/Caussade                                                                               Diumenge 11 al Rex de Blanhac/Blagnac

Llegiu l'article "Aurel i Bartolí, els dibuixos de ‘Josep’ com a supervivència" a paris/bcn culture/cultura

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"