Institut Ramon LLull

L’editorial Seuil publica «Apprendre à parler avec les plantes» de Marta Orriols

Literatura.  França, 29/09/2020

Teixint el relat de la Paula i la manera que té d’enfrontar la pèrdua del Mauro, l’escriptora de Sabadell fixa amb paraules un retrat franc, intens i desmitificador de la mort. La traducció francesa d’Eric Reyes Roher de la primera novel·la de Marta Orriols, publicada per Seuil, arribarà a les llibreries a principis d’octubre.




Aprendre a parlar amb les plantes és un text delicat, escrit des del punt de vista d’una dona que haurà de reconciliar-se amb un món que ja no reconeix. Amb 42 anys, la Paula Cid viu una vida normal i corrent a Barcelona. La passió per la feina de neonatòloga i la rutina de la vida de parella en què està immersa no la deixen veure la bufetada que està a punt de rebre: després de 15 anys de vida en comú, el seu company la deixa per una altra dona. Unes hores més tard, el Mauro mor en un accident de bicicleta i la vida de la Paula canvia sobtadament. Desconcertada, no sap què li toca sentir: al dolor de la pèrdua s’hi afegeixen la ràbia, el sentiment d’abandonament i la gelosia. Seria trair la memòria del difunt començar una relació nova o és venjar-se de l’engany? Durant un any, se submergirà en la seva ànima trasbalsada, amb una mirada sincera i de vegades cruel, entre crisis de llàgrimes i atacs de riure sobtats. De mica en mica, la pena s’anirà transformant en tendresa, i les plantes de la terrassa recuperaran la frondositat, com la vida que s’ha promès viure.

 

La prosa intimista de Marta Orriols és tan sòbria com punyent, impregnada d’emocions sinceres, sovint d’una franquesa colpidora. Amb un ritme pausat, el joc de veus narratives revela els sentiments oposats de la protagonista passant de l’amor a l’odi, del dolor a l’abandonament, del desig a la culpabilitat, d’un abans al després i conviden el lector a enfrontar-se al tabú de la mort i, sobretot, a la vida que ens ofereix.

 

Marta Orriols (Sabadell, 1975) viu i treballa a Barcelona. Historiadora de l’art de formació, ha estudiat escriptura creativa a l’Ateneu Bacelonès i guió cinematogràfic a l’escola de cinema Bande à Part. El 2016 publica  Anatomia de les distàncies curtes a Edicions del Periscopi, un llibre de relats que aconsegueix un èxit notable de públic i crítica. Col·labora habitualment en revistes i diaris. Aprendre a parlar amb les plantes, la primera novel·la d’Orriols, va obtenir el premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2018 i se n’han venut els drets per a la publicació en francès, espanyol, holandès, portuguès, polonès, alemany, italià, xinès i hebreu.

 

Apprendre à parler avec les plantes

De Marta Orriols

Traducció del català per Eric Reyes Roher

Éditions du Seuil

Octubre 2020

256 pàgines

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"