Institut Ramon LLull

Irene Solà i Joan Benesiu a la «shortlist» del Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL)

Literatura.  Europa, 08/05/2020

La nominació ha fet que s’incrementin les vendes de drets dels dos autors catalans.




Els autors catalans Irene Solà i Joan Benesiu han estat dos dels nominats al Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL), un fet que ha reactivat l’interès per la seva obra i que ha provocat algun moviments nous pel que fa a la venda de drets.

Canto jo i la muntanya balla’, d’Irene Solà, ja ha estat venuda a diversos idiomes: en castellà, a l’igual que en català, el publica l’editorial Anagrama; en llengua anglesa, Graywolf Press (USA) i Granta (UK); Seuil pel que fa al francès; Blackie Edizioni per l’italià. Després de l’aparició a la "shortlist" del premi, l’obra ha despertat l’interès de tres editorials més: Tri Publishing Centre (macedoni), Vuković & Runjić (croat) i Magveto (hongarès), que ja n’han adquirit els drets.

Pel que fa ’Serem Atlàntida’, de Joan Benesiu –recentment ha estat reconegut amb el Premi Ciutat de Barcelona de novel·la en català–, ja s’ha venut a Perseus Books (Búlgar) i es troba en procés de negociació per l’adquisició dels drets al macedoni.

El Premi de Literatura de la Unió Europea (EUPL) reconeix escriptors emergents de ficció de tota Europa. El premi inclou 41 països que formen part del programa Europa Creativa: una iniciativa que pretén reforçar els sectors culturals i creatius del continent. L’EUPL es va llançar el 2009 i, des d’aleshores, va reconèixer 122 autors guanyadors a través d’11 edicions. L’EUPL concedeix cada any un guanyador per país d’un terç dels països participants. L’edició d’enguany premiarà 13 països: Bèlgica, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Xipre, Dinamarca, Estònia, Alemanya, Kosovo, Luxemburg, Montenegro, Macedònia del Nord, Noruega i l’Estat espanyol.

Els guanyadors de l’edició EUPL 2020 se sabran el proper 19 de maig de 2020.

Irene Solà

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. El seu primer llibre de poemes Bèstia (Galerada, 2012) va rebre el Premi de Poesia Amadeu Oller i ha estat traduït a l’anglès i publicat per Shearsman Books (2017).

La seva primera novel·la 'Els dics' va guanyar el Premi Documenta 2017 i va ser publicada per L'Altra Editorial. Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, a la Whitechapel Gallery (Londres), al Bòlit de Girona, a ACVIC, al Jerwood Arts Centre (Londres), a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +, entre d’altres.

Ha rebut reconeixements com les Ajudes a la Creació Literària del Departament de Cultura, la Beca d’Art Jove o la Beca Ciutat de Vic, i ha estat una de les artistes seleccionades dins del programa Barcelona Producció-La Capella 2017. A l’octubre de 2018 va ser l’escriptora resident a la Alan Cheuse International Writers Center, George Mason University (Estats Units). Recentment, ha obtingut el 4t Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2019 per l’obra Canto jo i la muntanya balla.

Joan Benesiu

Pseudònim de l’escriptor valencià Josep Martínez Sanchis (Beneixama, 1971). És professor de filosofia a un institut de secundària del sud del País Valencià (Cocentaina), on dirigeix des de fa nou anys un cineclub.

La combinació de la seva prosa, suggeridora i enigmàtica, amb una veu molt personal deixa entreveure una narrativa d’alta volada que ofereix una literatura ambiciosa alhora que plaent. Després d’haver guanyat amb Intercanvi (Bromera) el premi Ciutat de Xàtiva l’any 2007, d’haver escrit nombrosos contes amb els quals ha obtingut diversos guardons i d’haver col·laborat en l’opuscle cultural L’Esca, d’Arbúcies, i en la revista Manual de Uso Cultural, de Màlaga, va publicar Gegants de gel (Edicions del Periscopi) en 2015, obra amb la qual va guanyar el premi Llibreter de narrativa (2015) i el premi Joan Crexells (2016).

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"