Institut Ramon LLull

Najat El Hachmi, Marta Orriols, Tina Vallés i Melcior Comes, protagonistes de la 21a edició del festival Correntes d’Escritas

Literatura.  Portugal, 18/02/2020

L’Institut Ramon Llull coordina la participació catalana a Correntes d’Escritas, que celebra la 21a edició entre el 15 i el 23 de febrer del 2020. Taules, exposicions, cinema, residències, sessions escolars, accions formatives dirigides a professors o bibliotecaris, i una fira del llibre conformen la pogramació d'un dels esdeveniments literaris més prestigiosos i populars de Portugal.




"Un poble que llegeix és un poble lluminós". Així ho afirmava Luís Diamantino, vicepresident del festival Correntes d’Escritas i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Póvoa de Varzim, en aquesta entrevista. La premissa, que posa en valor la lectura i la cultura com a eina social vertebradora, és l'eix central d'un dels festivals literaris més importants de Portugal, que enguany arriba a la 21a edició amb la literatura catalana com a convidada.

El programa, que es pot consultar en línia, compta amb la participació de Najat El Hachmi, Marta Orriols, Tina VallésMelcior Comes –que se sumen al centenar d’escriptors de 14 nacionalitats que hi seran presents– i mostrarà una adaptació de l’exposició La literatura catalana al món, de Julià Guillamon, que es va poder veure a la Feria del Libro de Buenos Aires 2019 i que compta amb un afegit, especialment dissenyat per a l’ocasió, sobre la relació de la literatura catalana amb Portugal.

Durant l’acte de presentació de l’esdeveniment, celebrat el 23 de gener a la ciutat, Iolanda Batallé va remarcar la importància que té per a la literatura catalana ser al certamen, "perquè ens enamorem de la literatura a través de les persones que la mostren". La directora de l’Institut Ramon Llull va celebrar que els lectors portuguesos puguin etablir contacte directe amb els autors catalans convidats i que això serveixi per "donar a conèixer una literatura, una cultura i una llengua". "La nostra entitat no només porta catalans a diferents indrets del món, sinó que també porta el món a Catalunya per fer que la seva gent, les seves experiències literàries i la seva cultura siguin conegudes”, va concloure.

La presència catalana es repartirà a través de diverses activitats, com són la presentació de les traduccions al portuguès de La memòria de l’arbre, de Tina Vallès, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols (20 de febrer), taules rodones com "Repintam-se de azul as palabras" amb la participació de Najat El Hachmi (21 de febrer), o l’acte "Correntes à conversa" (20 de febrer), amb la participació de la directora de Literatura del Llull, Izaskun Arretxe, i els escriptors Marta Orriols, Melcior Comes i Tina Vallès.

L’objectiu d'aquesta acció del Llull és fomentar la literatura catalana entre el públic portuguès, amb el propòsit d’incrementar les traduccions d’obres a aquesta llengua. En aquest sentit, l’entitat propiciarà la trobada amb editorials portugueses.


Correntes d’Escritas, una aventura que comença l’any 2000

Correntes d'Escritas és un festival literari fundat l’any 2000 a Póvoa de Varzim, amb motiu del centenari de la mort de José Maria Eça de Queiroz, nascut a la població. Des de llavors, ha anat guanyant protagonisme any rere any, fins a esdevenir un dels festivals literaris més populars del país. Per ell han passat autors com Mia Couto, Ana Luísa Amaral, Luis Sepúlveda, Rui Zink, Lídia Jorge o Manuel Rui, entre d’altres.

Històricament centrat en la literatura portuguesa i en la castellana, el festival ha decidit en aquesta edició del 2020 fer un pas més enllà i programar un focus centrat en la literatura catalana. Tal com explicava Diamantino en referència a la col·laboració amb l’Institut Ramon Llull: "volem estrènyer encara més aquests llaços, obrir nous camins i fer que la literatura catalana sigui protagonista d’aquesta trobada. És motiu d’orgull estar relacionats amb Barcelona, un gran punt irradiador de cultura". L'acte d'inauguració serà el dia 18 de febrer.

Programa complet de Correntes d'Escritas 2020

 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"