Institut Ramon LLull

Eva Baltasar arrenca una gira per Sud-amèrica i Espanya per presentar ‘Permafrost’

Literatura.  Sud-Amèrica, 05/09/2019

El passat novembre Penguin Random House va publicar la traducció al castellà de  ‘Permagel’, el debut de la poeta Eva Baltasar en narrativa. La novel·la, publicada originalment en català per Club Editor, ha estat aclamada per públic i crítica, rebent diversos guardons com ara el Premi Llibreter 2018. L’escriptora catalana comença aquest setembre una gira de presentació que la portarà a les ciutats de Querétaro, Buenos Aires, Pamplona i Còrdova.




Permagel és aquella part de la terra que no es desglaça mai i és la membrana que revesteix l’heroïna d’aquest llibre. Escrita en primera persona, la novel·la ens presenta una història contundent i íntima d’una dona en etapa de formació. La protagonista es protegeix de l'exterior, percep la superficialitat en tot el que l'envolta i fuig d'un entorn que res té a veure amb la seva manera d'entendre la vida: una mare obsessionada amb la salut, omnipresent i controladora, i una germana que afronta la seva existència convencional amb medicació i una obsessiva felicitat. La protagonista, que sent pulsions suïcides, explica el seu món interior amb els detalls més intrínsecs, posant èmfasi en les descripcions sobre les seves relacions sexuals amb altres dones, la literatura i l'art. Tota la novel·la s’enfoca des de i cap a l’univers femení, jugant a un pols entre l'hedonisme i la mort amb pinzellades d’humor negre. El potent lirisme d'una poeta com Eva Baltasar és emprat aquí amb força i intel·ligència, brindant llenguatge descarnat, directe i alhora honest. Permagel, que ja ha aconseguit convertir-se en un fenomen literari, és la primera part d’una trilogia que es completarà amb Boulder i Mamut.

La barcelonina Eva Baltasar (1978) ha posat els peus a la narrativa amb la seva novel·la ‘Permagel’, després d’una prolífica dècada als braços de la poesia, quan el 2008 va publicar Laia, llibre que va guanyar el Premi Miquel de Palol. Entre els anys 2009 i 2017 ha publicat nou poemaris més, tots premiats. Va estudiar Pedagogia a la UB, ha estat col·laboradora habitual en mitjans de comunicació i en revistes científiques i culturals com ara Temps d'Educació (2000-2006)  o Seminari Iduna (2000-2003).

Gira d’Eva Baltasar per Sud-amèrica i Espanya

5-12 de setembre: Hay Festival Querétato (Mèxic)

L’escriptora catalana participarà en dos actes dins d’aquest festival cultural que té com objectiu promoure les arts i les ciències a través d’esdeveniments lúdics adreçats a tots els públics. El primer d’ells serà el 6 de setembre al Teatro de la Ciudad, on Baltasar compartirà una taula rodona amb l’escriptora Alejandra Costamagna i Guillermo Núñez. El següent dia, al Museo de la Ciudad, l’escriptora mexicana Rosa Beltrán mantindrà una conversa literària amb Eva Baltasar dins el marc dels ‘Cuadernos hispanoamericanos’, una activitat que vol fomentar i intercanviar el coneixement entre autors de diferents generacions i nacionalitats. No és la primera vegada que el festival rep presència catalana. En l’edició passada, l’escriptora Llucia Ramis i la il·lustradora Rocio Bonilla van formar part de la programació.

25-29 de setembre: Festival Internacional de Literatura FILBA de Buenos Aires (Argentina)

El FILBA és un esdeveniment literari que es realitza anualment a les ciutats de Buenos Aires i Montevideo amb convidats d’arreu del món. Eva Baltasar és un dels noms destacats d’aquesta 11a edició del festival, que participarà en 3 actes. El primer d’ells serà un debat literari que porta com a títol “En la cuerda floja”, on Baltasar compartirà taula el dia 27 de setembre amb els autors Julia Deck i Luis Gusmán. El dissabte 28, l’escriptora té prevista la participació a l’activitat “Encuentro. Cata de libros”, on oferirà als assistents una selecció de llibres personals. Finalment, el dia 29 es reunirà amb autors internacionals com ara Ana Ojeda, Juan Manuel Robles, Jonathan Lethem, Kike Ferrari o María Luque Durante per parlar de literatura i de la seva experiència en aquest festival.

4-6 octubre: Cosmopoética Córdova (Espanya)

Cosmopoética és un festival literari i artístic que se celebra des del 2004. La seva filosofia és la de “fomentar la cultura des de dins, com el eix vertebrador d'una societat en permanent canvi i no com un mer projecte al servei del turisme”. Eva Baltasar comparteix enguany cartell amb altres autors internacionals com ara els britànics Simon Armitage i Robin Robertson.

15 octubre: Letrasheridas a Pamplona (Espanya)

Participació d’Eva Baltasar confirmada.

‘Permagel’ ha venut els drets de traducció a 6 idiomes i ja prepara la seva l’edició en francès, anglès i italià

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"