Institut Ramon LLull

L’artista català Francesc Ruiz exposa a la Biennal Momentum 10, obra comisariada per Martí Manen

14/06/2019

Francesc Ruiz forma part de la Biennal d’Art Contemporani dels Països Nòrdics, Momentum, gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull, on s’hi exposa la seva instal·lació The House of Fun, situada al pis superior d’una llibreria de Moss, The House of Foundation. En ella, explora el potencial que tenen els còmics i els fanzines de provocar un ventall molt ampli d’emocions i, a la vegada, d’experimentar amb els límits de la representació.




Momentum és la biennal d’art contemporani dels països nòrdics que té lloc des de fa deu edicions a Moss, Noruega. Des de la seva creació el 1998, Momentum s’ha consolidat com a un dels espais claus per presentar obres d’art contemporani d’artistes escandinaus i, també, d’artistes internacionals de prestigi en els països escandinaus. Momentum ha presentat al llarg de les darreres 10 edicions artistes molt reconeguts com Olafur Eliasson i comissaris com Danier Birnbaum, director artístic de la 53ena Biennal de Venècia. Enguany la 10a edició inclou 29 artistes nòrdics i internacionals i està comissariada per Martí Manen (Barcelona 1976), comissari d’origen català establert de manera permanent a Suècia des de fa més de 15 anys i actual director del Centre d’Art Índex a Estocolm.

La 10a edició de la Biennal Momentum porta per títol The Emotional Exhibition i combina obres de nova producció amb la representació d’obres que han format part d’edicions de Momentum d’anys anteriors, generant una constel·lació de situacions i diàlegs al voltant de les obres que connecten el futur, el passat i el present. El títol The Emotional Exhibition es fixa en la necessitat de parar i sentir, de redefinir les possibilitats de com les emocions ens connecten de maneres molt complexes i de la dificultat de mantenir el contacte amb el món a un nivell emocional.

Francesc Ruiz (Barcelona, 1971) és un artista català que des dels anys noranta ha centrat el seu treball plàstic en el dibuix utilitzant el còmic per explorar nous llenguatges narratius. Ell mateix l’anomena «còmic expandit»: una forma que va més enllà de les vinyetes i que ocupa espais expositius o proposa jocs que impliquen la interacció de l’espectador. Amb estratègies de l’art conceptual i del situacionisme, l’artista crea instal·lacions pensades i elaborades en contextos urbans i geogràfics específics. Així, ha treballat a ciutats com el Caire, Filadèlfia, Barcelona o Lleida, entre d’altres, incorporant en cada cas l’imaginari de les subcultures d’aquests contextos. Ha treballat també amb la idea d’arxiu d’imatges i amb la història de diferents tradicions de còmic Francesc Ruiz genera una espècie de metacòmic per posar en evidència col·lectius invisibles o abusos de poder. Col·leccionisme, pertinença, exclusió, fantasia, ciutat i subcultura són els seus centres d’interès. Exposa regularment des de l’any 2000. Entre les seves exposicions individuals destaquen les de la Fundació Suñol de Barcelona (2012), la Contemporary Image Collective del Caire (2010), la Gasworks de Londres (2010), el Centre d’Art La Panera de Lleida (2009), la Fundación Luis Seoane de la Corunya (2006) i la Fundació Joan Miró de Barcelona (2004). Ha representat l‘Estat espanyol, juntament amb d’altres artistes, a la Biennal de Venècia de 2015. Té obra a col·leccions com el CGAC de Santiago de Compostel·la, Cal Cego de Barcelona, el Fonds municipal d’art contemporain de París, el MUSAC de León i el MACBA de Barcelona

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"