Institut Ramon LLull

Pol·len edicions, amb l'activisme cultural com a divisa

Literatura.  Buenos Aires, 16/05/2019

Pol·len edicions és una editorial que, en si mateixa, és una manera de comprometre's, de fer activisme, de vetllar per la cultura escrita, però també per tot allò que l'envolta i la determina com a eina d'ús social. El seu catàleg, escollit amb cura, és format per llibres de pensament crític, fonamentalment antropologia, feminismes i ecologia aplicada, també fotoperiodisme. Ha estat una de les editorials catalanes participants a la Feria Internacional del Libro de Buenos Aires.




"Pol·len edicions va néixer el 2011 en el marc d'una impremta", explica Jordi Panyella, un dels caps visibles d'aquest projecte cooperatiu. "No volíem ser una editorial, de fet. La nostra idea era treballar l'ecoedició i comunicar l'impacte mediambiental del llibre. La impremta necessitava una editorial on poder experimentar en papers i em van proposar portar el segell. Em va agradar, m'hi vaig dedicar amb ganes i va sumar-s'hi una companya". L'impremta va acabar tancant, però ells van constituir una cooperativa i van comprar l'editorial.

"Ara som tres socis de treball, tenim una persona contractada vint hores que ens fa feines de la llibreria". Perquè Pol·len és molt més que l'edició de llibres, també és un espai, Contrabandos, situat al Raval. "El 2013 es va crear una associació a nivell d'Estat espanyol i quan hi havia fires muntàvem parada. En una universitat progressista d'estiu, un home en va demanar on podia trobar els llibres que veníem i vam pensar que calia un espai permanent, amb editorials independents i petites i, sobretot, amb pensament crític". Ara, el local de Barcelona compta amb la presència de 50 editorials. "I Pol·len som els encarregats de portar la gestió de l'espai".

"És una llibreria diferent, que ens permet un cert contacte amb la gent". Oberta, amb espai per a menuts, amb la possibilitat de prendre alguna cosa i xerrar, fer xarxa. Una manera de ser que es veu en la idiosincràsia de la pròpia editorial. "Molts dels nostres llibres son coalicions, amb col·lectius, entitats amb qui tenim acords o editorials. Per exemple, fem els anuaris del Grup Barnils, fèiem els llibres de la CUP i també els llibres-dossiers de Crític", especifica Panyella. "Ens agrada molt l'activisme cultural, però no tenim perquè saber de tot. Si hi ha gent o entitats que dominen el seu tema, ells ens aporten coneixement científic i nosaltres som una mena de canal, el que diem la 'pol·linització'".

El catàleg de Pol·len edicions arriba als 100 títols i és format per llibres de pensament crític, fonamentalment antropologia, feminismes i ecologia aplicada, amb èxits com Mucha gente pequeña, de Gustavo Duch, o Residu Zero a casa, de Bea Johnson, "un dels nostres bestsellers, amb un testimoni molt potent". També tenen una col·lecció de fotoperiodisme, que té entre els seus referents més aplaudits els dos primers llibres de Jordi Borràs –"mai es deixen de vendre, sobretot Plus Ultra"– i col·leccions especials i poesia. En aquest camp destaca el darrer llibre de Joseba Sarrionandia, És morta la poesia?, guardonat amb el premi Cavall Verd a la millor traducció del 2018 i que aquest divendres serà el protagonista d'una festa a l'Espai Contrabandos per celebrar el premi.

Buenos Aires, l'oportunitat d'ampliar la xarxa

L'estada a la FIL de Buenos Aires ha significat una oportunitat d'ampliar el radi d'acció, de descobrir noves oportunitats. "Vam anar a l'Argentina el 2016 i vam quedar astorats en com estava el tema del llibre, un món que té molt de suport estatal i popular. El llibre està molt ben considerat, la gent llegeix molt, les biblioteques escolars són molt potents, les editorials petites independents tenen molts espais, i vam poder conèixer moltes editorials similars a la nostra. Ens van dir que Barcelona seria la ciutat convidada i tot seguit vam tenir la idea de fer un estand de l'Espai Contrabandos, per promoure la creativitat llibretera i perquè comptem amb 50 segells".

Malgrat que la idea inicial no va poder tirar-se endavant, per a Pol·len ser a Buenos Aires ha significat una gran oportunitat. "En primer lloc, pel fet de compartir estand amb unes editorials argentines. En segon lloc, per poder comprovar com es venen els nostres llibres. Sabem que exportar llibres a Amèrica és molt car i absurd, per molts motius, i els que ens interessa fer intercanvis de drets amb editorials petites. Ja ho hem fet en alguna ocasió, però ens agradaria fer-ho més. Vam ser a l'Argentina el 2016 i en aquella ocasió ja vam veure llibres molt potents que ens agradaria que estiguessin publicats a Catalunya".

En aquest sentit, Panyella espera que aquesta estada a Buenos Aires serveixi per traduir "grans llibres de pensament llatinoamericà, postcolonial, feminista o ecològic al català". Una finestra d'oportunitat que sembla oberta, esperant l'editorial que hi cregui i que hi aposti, amb el convenciment del compromís i de posar tota la cura possible per oferir-los al lector amb un esperit crític.

Article d'Esteve Plantada / @eplantada

És una llibreria diferent, que ens permet un cert contacte amb la gent

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"