Institut Ramon LLull

Helena Buffery, professora convidada a la càtedra Coromines de la Universitat de Chicago

01/04/2019

Helena  Buffery, doctora i professora de la Universitat de Cork, ha estat convidada per la Universitat de Chicago per dirigir un curs en qualitat de docent visitant dins la càtedra Joan Coromines. El curs “The translation Zone: Languages in Catalan Speaking Territories”, es centrarà en la cultura i la traducció catalanes per abordar diferents aspectes de la història de la traducció, ètica i pràctica en relació amb llengües, identitats i comunitats minoritàries i minoritzades.




Les classes exploraran i analitzaran el que passa amb la literatura, el cinema, el teatre catalans, a la traducció a altres llengües (en particular, al món anglòfon), així com reflexionar sobre els canvis d’aproximació i els avantatges de la traducció dins els territoris de parla catalana en diverses situacions de contacte lingüístic i trobades interculturals que impliquen individus i comunitats de parla catalana. El curs s'estructurarà en quatre parts: la traducció a Catalunya; paisatges invisibles; traduccions traumàtiques; i cartografies del desig.

La càtedra Joan Coromines, creada l'any 2005 per la Universitat de Chicago i l’Institut Ramon Llull, és un component bàsic del programa d’estudis catalans del Departament de Llengües i Literatures Romàniques, que també ofereix cursos de llengua catalana. Porta el nom de Joan Coromines per retre homenatge a un dels filòlegs més eminents d’aquest departament de la Universitat de Chicago, de la qual va ser professor entre 1948 i 1967.

Cada any, la Universitat de Chicago convida un professor o personalitat de l’àmbit de l’art i les humanitats perquè imparteixi un curs del programa d’estudis catalans. Anteriorment, també han ocupat la càtedra Carme Riera, Alfred Bosch, Amador Vega, Xavier Pla i Francesc Parcerisas, entre altres.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"