Institut Ramon LLull

Núria Perpinyà i Irene Solà seran les escriptores catalanes a la residència d’autors Art Omi de Nova York

15/02/2019

Dels 22 candidats que es van presentar a la convocatòria de l’Institut Ramon Llull per a la selecció de dos escriptors de literatura catalana al programa Writers Art Omi de Nova York, han estat seleccionades les escriptores Núria Perpinyà i Irene Solà. Mentre que Perpinyà hi residirà al maig, Solà ho farà a la tardor. 




Enguany, amb la col·laboració de l’IRL, el programa hostatjarà les escriptores Núria Perpinyà durant la primavera i Irene Solà durant la tardor. Compartiran estada amb escriptors d’arreu del món a la residència durant la qual s’organitzaran tant activitats individuals com en grup i es propiciarà la divulgació de l’obra dels participants.

Núria Perpinyà és escriptora i professora de Teoria Literària a la Universitat de Lleida. Les seves novel·les, de temes i gèneres inusuals, han estat molt elogiades per la crítica: Un bon error (Empúries, 1998), un experiment científic i homosexual; Una casa per compondre (Empúries, 2001), un àcid retrat arquitectònic on una pianista busca pis; i Mistana (Proa i Premi Nacional de la Crítica, 2005), una tragèdia amb boira sobre la bogeria. A partir d’Els privilegiats (Empúries, 2011) –la irònica novel·la teatral d’un museu d’art–, Perpinyà s’endinsa al món del teatre amb Els Cal·lígrafs (Empúries, 2011): una reivindicació de les humanitats i de les cultures minoritàries. L'any 2013 apareix Al vertigen (Empúries) una novel·la d'amor entre alpinistes que s'instal·la en la vessant més obscura del romanticisme. Els seus últims llibres són: I, de sobte, el paradís (Comanegra, 2018) i l'obra de teatre El vici (Arola, 2019) sobre l'addicció a internet. És a punt de publicar l'assaig La cadira trencada. Teatre català d'avantguarda (Arola, 2019).

Ha estat professora visitant a la University of Chicago (2017) i escriptora llorejada a la residència per a escriptors Villa Yourcenar (França), l’any 2015.

Irene Solà (Malla, 1990) és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Literatura, Cinema i Cultura Visual per la Universitat de Sussex. El seu primer llibre de poemes Bèstia (Galerada, 2012) va rebre el Premi de Poesia Amadeu Oller i ha estat traduït a l’anglès i publicat per Shearsman Books (2017). La seva primera novel·la Els dics va guanyar el Premi Documenta 2017 i va ser publicada per L'Altra Editorial. Els seus textos i obres s’han exposat i llegit al CCCB, a la Whitechapel Gallery (Londres), al Bòlit de Girona, a ACVIC, al Jerwood Arts Centre (Londres), a la Galeria JosédelaFuente (Santander), al Festival Internacional de Poesia de Sant Cugat, a la Festa de la Poesia de Sitges o el Festival Poesia i +, entre d’altres. Ha rebut reconeixements com les Ajudes a la Creació Literària del Departament de Cultura, la Beca d’Art Jove o la Beca Ciutat de Vic, i ha estat una de les artistes seleccionades dins del programa Barcelona Producció-La Capella 2017. A l’octubre de 2018 va ser l’escriptora resident a la Alan Cheuse International Writers Center, George Mason University (Estats Units). Recentment, ha obtingut el 4t Premi Llibres Anagrama de Novel·la 2019 per l’obra Canto jo i la muntanya balla.

La col·laboració entre l’Institut Ramon Llull i Art Omi va començar el 2010 i ha permès que, des d’aleshores, cada any, un autor de literatura catalana hagi anat a la residència d’escriptors Art Omi.

Alguns dels catalans seleccionats en edicions anteriors han estat Gemma Gorga, Francesc Serés, Marc Pastor, Anna Ballbona, Albert Forns, Sebastià Alzamora, Marina Espasa, Anna Aguilar-Amat, Mònica Batet i Marta Carnicero. L’any passat, els escriptors residents van ser Sebastià Portell i Martí Domínguez.

Des que es va crear el programa Writers Art Omi (antigament coneguda com a Ledig House) fa vint-i-cinc anys, més de cent autors de cinquanta països diferents hi han estat acollits. La residència, que ofereix l’allotjament, l’espai de treball i la manutenció, està ubicada al poble d’Omi, a la riba del riu Hudson, a dues hores i mitja de Nova York. L’objectiu de la convocatòria ha estat sempre el mateix al llarg dels anys: divulgar l’obra dels escriptors convidats i fomentar l’intercanvi internacional, cultural i creatiu entre els participants.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"