Institut Ramon LLull

Es celebra el V Col·loqui Internacional de 'La Lingüística de Pompeu Fabra' a Tarragona

Llengua.  Tarragona, 28/11/2018

Els dies 28, 29 i 30 de novembre es celebra el V col·loqui Internacional 'La Lingüística de Pompeu Fabra' a Tarragona. En aquest acte hi participaran professors de la Xarxa Llull: Amanda Ulldemolins de Georgetown University, Ares Llop de la Universitat de Cardiff i Joan Llinàs Universitat de Bucarest. Des de la Xarxa Llull es dóna suport a la viquimarató Pompeu Fabra, que tindrà lloc el 29 de novembre simultàniament a diversos territoris catalans. 




Durant tot el mes de novembre, els nostres professors podran treballar amb els seus alumnes en la traducció d’articles existents en català a altres llengües. Hi participen estudiants de 10 universitats de 8 països diferents: Alemanya, França, Hongria, Estats Units, Regne Unit, República Txeca, Polònia i Hongria.

Des de l’Institut Ramon Llull ens hem implicat també amb la divulgació de la figura de Pompeu Fabra amb l’exposició itinerant "Pompeu Fabra. Una llengua completa" presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. És una exposició itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra és el responsable dels continguts d’aquesta mostra. Aquesta itinerància és una de les activitats del programa d'internacionalització de l'Any Fabra, del qual s'encarrega l'IRL.

El Departament de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili i l’Equip de Recerca en Llengua, Estructura i Ús (ERLEU) de la URV van organitzar l’any 1998, coincidint amb el 50è aniversari de la mort del gramàtic, el Col·loqui Internacional «La lingüística de Pompeu Fabra». Cinc anys més tard, el 2003, una segona edició consolidava l’activitat. La tercera i la quarta edició, el 2008 i el 2013, convertien el col·loqui en una cita obligada per a tots els professionals i estudiosos de la nostra llengua.

Amb la intenció de mantenir la periodicitat d’aquestes trobades acadèmiques, aquest novembre se celebrarà el V Col·loqui Internacional «La lingüística de Pompeu Fabra». En aquesta ocasió es vol, a més, commemorar els cent cinquanta anys del seu naixement i el centenari de la Gramàtica catalana, així com contribuir a la celebració de l’Any Fabra 2018, promogut per la Generalitat de Catalunya.

Amb aquesta cinquena edició es renova la voluntat d’oferir una plataforma periòdica per a la reflexió profunda i plural sobre els diversos aspectes de l’obra del principal referent en la codificació de la llengua catalana. Una reflexió que superi els plantejaments hagiogràfics i permeti revisar des del punt de vista científic i acadèmic la feina de Fabra, les coordenades històriques que la van fer possible i la seva vigència en l’àmbit de la planificació lingüística actual. D’altra banda, es vol aprofitar l’ocasió per convertir el Col·loqui en el primer gran fòrum d’anàlisi crítica en profunditat de la nova Gramàtica de la llengua catalana (2016) i la nova Ortografia catalana (2017) de l’Institut d’Estudis Catalans.

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"