Institut Ramon LLull

El Centre d’Estudis Catalans de la Universitat Adam Michkiewicz de Poznan organitza les jornades ‘Llengua, Literatura i Nació´

Llengua.  POZNAN, 11/10/2018

La Universitat Adam Michkiewicz de Poznan (Polònia) inaugura avui les jornades ‘Llengua, Literatura i Nació’, organitzades pel Centre d’Estudis Catalans de la mateixa universitat. Aquesta trobada acadèmica aprofundirà en la diversitat de les cultures literàries catalanes, basques, valencianes i balears.




Les aules de la Universitat Universitat Adam Michkiewicz de Poznan acullen avui i demà les Jornades ‘Llengua, Literatura i Nació’ en les que participen experts en llengua i literatura d'universitats d'arreu l'Estat Espanyol com ara Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Francesc Feliu (Universitat de Girona), Jon Kortazar (Euskal Herriko Unibersitatea), Miquel Nicolàs (Universitat de València), Sebastià Moranta (Philipps-Universität Marburg),  i Alfons Gregori, doctor en literatura comparada i cap d’Estudis Catalans a la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan.

Exposició ‘Pompeu Fabra, una llengua completa’

Durant quinze dies, i amb motiu de les jornades ‘Llengua, Literatura i Nació’, la Xarxa d’Estudis Catalans a l’Exterior s’adhereix a l’Any Fabra, fent viatjar l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa’ al Colegium Novum de la Mickiewicz de Poznan. Els polonesos podran descobrir durant les properes dues setmanes la figura de Pompeu Fabra a través d’aquesta exposició, creada per la Direcció General de Política Lingüística. 

L’exposició "Pompeu Fabra. Una llengua completa" presenta l’aportació de Fabra a la llengua catalana, el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. És una exposició itinerant creada per la Direcció General de Política Lingüística i gestionada pels serveis territorials de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística. Jordi Ginebra, comissari de l’Any Fabra és el responsable dels continguts d’aquesta mostra. Aquesta itinerància és una de les activitats del programa d'internacionalització de l'Any Fabra, del qual s'encarrega l'IRL.

Centre d’Estudis Catalans de la Unviersitat Adam Mickiewicz de Poznan

La Universitat Adam Mickiewicz de Poznan (Polònia) va inaugurar el mes d’abril un Centre d’Estudis Catalans, que pretén promocionar i consolidar la recerca en estudis catalans a aquest centre i també a la resta d’universitats de Polònia que ofereixen docència de llengua i cultura catalanes.

Aquest centre es va crear a través l’Institut Ramon Llull i ha estat possible gràcies a l’aportació balear al consorci. Els actes inaugurals can comptar amb la presència de la consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears, Fanny Tur. Durant els dos dies inaugurals es van programar activitats com la representació teatral de La plaça del diamant i la jornada ‘Grans escriptores en llengua catalana del segle XX.

Càtedres i centre de recerca d’estudis catalans a l’exterior

Les càtedres i els centres de recerca d’estudis catalans a l’exterior són l’instrument per formalitzar i fer visible la col·laboració a llarg termini entre les universitats i les institucions catalanes, amb uns objectius amplis en docència, recerca i transferència de coneixements, alhora que permeten aprofundir en l’estudi i la recerca d’una matèria relacionada amb els estudis catalans en sentit ampli, des d’un punt de vista innovador i interdisciplinari.

L'Institut Ramon Llull promou els estudis de llengua i cultura catalanes a les universitats de l'exterior amb les quals subscriu acords per a la implantació o la consolidació d'estudis catalans i dóna suport a les universitats, el professorat i els estudiants per mitjà de diversos programes i línies d'ajuts. Més de 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català i en concret, a Polònia, a més de la UAM de Poznan, també ho fan les següents universitats: Uniwersytet Jagielloński (Cracòvia), Uniwersytet Wrocławski (Breslau) i la Universitat de Varsòvia.

Llengua i cultura catalana a Polònia

En els darrers anys, els lectors polonesos han rebut molt positivament les traduccions d’autors catalans com Blanca Busquets, Albert Sánchez-Piñol o Jaume Cabré, entre d’altres. La novel·la de Jaume Cabré Jo confesso, amb traducció d’Anna Sawicka, guanyadora del Premi Ramon Llull de Traducció Literària 2015, va ser un èxit de vendes. 

Degut aquest interès, l’any 2016, l’IRL, en col·laboració amb la Universitat Jaguelónica de Cracòvia i la Universitat Adam Mickiewicza de Poznan, van organitzar el Seminari de traducció literària a Cracòvia que va tenir com a objectiu fomentar la formació de traductors literaris del català al polonès. El curs va ser el tret de sortida de la participació de Barcelona i la literatura catalana com a convidada especial a la Fira del Llibre de Varsòvia.

Podeu consultar el programa complet de les jornades ‘Llengua, Cultura i Nació’ en l’arxiu adjunt.

 

Les Jornades se celebren els dies 11 i 12 d'octubre a Poznan

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"