Institut Ramon LLull

La Sorbona de París organitza un col·loqui internacional sobre Josep Palau i Fabre

Literatura.  París, França, 27/09/2018

Sota el títol 'Josep Palau i Fabre, confluències poètiques i artístiques', durant els dies 27 i 28 de setembre, la Sorbona de París ha organitzat unes jornades entorn a la figura de Josep Palau i Fabre. Poeta, dramaturg, assagista, traductor, gran especialista de Picasso, Palau i Fabre (1917-2008) és una figura de referència per a la literatura catalana del segle XX. La seva carrera intel·lectual va estar fortament vinculada a la ciutat de París: es trobà amb Artaud, Cocteau, Maria Zambrano o Octavio Paz i traduí al català l’obra poètica en prosa d’Arthur Rimbaud i poemes de Stéphane Mallarmé.




«Josep Palau i Fabre, confluències poètiques i artístiques»

Direcció científica: Marc Audí (Université Bordeaux Montaigne), Mònica Güell (Université Paris-Sorbonne) Organització: Études Catalanes (CRIMIC EA 2561), AMERIBER (EA 3656), Centre d’Études Catalanes. 

El programa (en adjunt) inclou conferències a càrrec de professors i historiadors d'arreu d'Europa. 

Josep Palau i Fabre (1917-2008), poeta, dramaturg, assagista, traductor, crític, i un dels principals experts mundials en Picasso, és un dels més grans escriptors catalans de la segona meitat del segle XX.

Autor, entre d’altres, de Poemes de l’Alquimista, Quaderns de l’Alquimista, o la magna biografia de Picasso en quatre volums, Picasso vivent (1881-1907), Picasso: cubisme (1907-1917), Picasso. Dels ballets al drama (1917-1926) i Picasso. Del minotaure al Gernika (1927-1939), va obtenir un gran nombre de premis i reconeixements, entre d’altres, el Premi Nacional de Literatura, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes o la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona.

El dia 3 de gener de 2017 es va signar l’acord del govern de la Generalitat de Catalunya en el qual es va incloure la celebració del centenari del naixement de Josep Palau i Fabre com a commemoració oficial.

Des de l’any 2003 la Fundació Palau conserva, exhibeix i difon el fons artístic i documental de Josep Palau i Fabre. Es tracta d’un modern equipament cultural amb una programació capdavantera i un arxiu especialitzat en Picasso i en la cultura catalana del segle XX que mostra de forma permanent obres de Pablo Picasso, Joaquim Torres Garcia, Isidre Nonell, Joan Miró, Antoni Clavé, Antoni Tàpies, Miquel Barceló i Perejaume, entre d’altres.

L’Any Palau i Fabre, impulsat per la Fundació Palau, de Caldes d’Estrac, i el Departament de Cultura, mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració d’institucions públiques i privades del país, se celebrarà del 21 d’abril del 2017, dia de la commemoració dels 100 anys del seu naixement a Barcelona, al 21 d’abril del 2018.

La seva carrera intel·lectual de Palau i Fabre va estar fortament vinculada a la ciutat de París

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"