Institut Ramon LLull

El 26è Col·loqui Germano-Català arriba a Magúncia amb un debat transversal sobre catalanística

Llengua.  Magúncia, Alemanya, 18/09/2018

El 26è Col·loqui Germano-Català, que enguany se celebra a la ciutat alemanya de Magúncia del 19 al 22 de setembre, porta com a títol “La Catalanística en l’actualitat: diversitat i perspectives”. L’objectiu és avaluar la situació actual de les disciplines en les quals està tenint lloc una investigació rellevant relacionada amb els àmbits culturals catalanoparlants. L’esdeveniment està organitzat pel  Seminari Romànic de la Universitat Johannes Gutenberg i l’Associació Germano-Català i compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.




En edicions anteriors, els col·loquis constaven principalment de seccions temàtiques sobre literatura o lingüística; més recentment, també sobre didàctica del català i, de forma esporàdica, sobre altres àrees d’investigació específiques.

En aquesta ocasió, el Col·loqui Germano-Català girarà entorn la següent qüestió: “Què està succeint a les regions germanoparlants pel que fa a la Catalanística en el seu sentit més ampli?” Així doncs, s’oferirà un accés interdisciplinari a la investigació sobre temes de catalanística o relacionats amb les regions catalanoparlants provinents de diferents disciplines i especialitats.

El Col·loqui es distribueix en sis seccions diferents des de les quals s’aborden les diferents disciplines que conformen els estudis catalans, especialment la lingüística: Aproximacions empíriques al català, Literatura i societat, Contacte lingüístic, Descripció lingüística, Llengua, ideologia i política i Llengua en moviment.

Entre els conferenciants s’inclouen professors i responsables acadèmics de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, com Mar Mañes (Universitat de Kiel), Imma Martí de la Universitat de Bochum, o Claus Pusch de la Universitat de Freiburg. Alemanya és un dels països en què hi ha més universitats que ofereixen estudis catalans als seus plans d’estudi, aquest 2018-2019 hi ha 21 universitats alemanyes en què s’ensenya català.

L’Associació Germano-Catalana té el seu origen en la Deutsch-Katalanische Gesellschaft (DKG). La DKG es va reunir per primera vegada el 15 d'octubre de 1983 a Karlsruhe, abans de celebrar la reunió fundacional el 17 de novembre de 1987 a Frankfurt am Main. El 2 d'octubre de 1997, l'assemblea de socis celebrada a Jena va decidir de canviar-ne el nom per Deutscher Katalanistenverband e.V.

L’associació té com a objectiu la representació i el foment de la catalanística en l’àmbit científic en territori germanoparlant mitjançant la realització d’activitats diverses en els àmbits lingüístic, literari i cultural. Entre aquestes activitats destaca l’organització de diades i col·loquis de catalanística, especialment el Col·loqui Germano-català, l’edició i promoció de publicacions científiques, el foment de projectes científics i de noves generacions d'investigadors, i el foment de la cooperació interdisciplinària, especialment amb altres institucions i associacions de llengües romàniques i de la catalanística, tant en territori alemany com en altres territoris.

S’adjunta el programa del Col·loqui

El congrés tindrà lloc a l'Erbacher Hof (Magúncia) i serà en alemany i català

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"