Institut Ramon LLull

Borja Penalba, Mireia Vives i David Caño engeguen una gira europea amb un espectacle que combina música i poesia

Música.  Centreeuropa, 17/05/2018

L’IRL porta de gira europea el món poètic de David Caño i l’univers musical de Mireia Vives i Borja Penalba amb l’espectacle ‘Nictàlgia en el cel elèctric’, que compta també amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana. Del 16 al 23 de maig, actuaran a un total de 7 ciutats de Croàcia, República Txeca, França, Bèlgica i Alemanya.




La Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, coordinada per l’Institut Ramon Llull, té com a finalitat difondre activitats acadèmiques i culturals que es generen a l’entorn de l’ensenyament de la llengua i els estudis catalans a les universitats d’arreu del món. Enguany, amb aquest objectiu, l’IRL organitza, en col·laboració amb la Conselleria de Cultura, Educació, Investigació i Esport de la Generalitat Valenciana, una gira europea de l’espectacle ‘Nictàlgia en el cel elèctric’.

La mostra, que fusiona la poesia de David Caño amb la música de Borja Penalba i Mireia Vives, es podrà veure del 16 al 23 de maig en 4 universitats europees: Universitat de Zadar (Croàcia), Universitat de Masaryk de Brno (República Txeca), Universitat de Mannheim (Alemanya) i l’École Normale Supérieure de Lió, a França. A més, també passaran per Zagreb (Croàcia), la capital belga, Brusel·les i París, al cor de França.

Sobre l’espectacle

‘Nictàlgia en el cel elèctric’ és un espectacle híbrid i eclèctic, que fa un recorregut conjunt pels darrers treballs de David Caño, Mireia Vives i Borja Penalba, emfatitzant en la musicalització  de poemes de diversos autors i autores,com Maria Mercè Marçal, Roc Casagran, Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés, Montserrat Roig, Enric Casasses, Josep Palau i Fabre, entre d’altres.

L’obra ha estat ben rebuda per la crítica i la premsa, que n’han fet aquestes valoracions:

Editorial Terrícola:

La nictàlgia és una malaltia que provoca formigueig, moviments maldestres i parestèsies nocturnes als dits i a les mans. És, també, un estat mental i un paisatge que cobra vid aals versos de Caño, un poeta que s´endinsa en un escenari que coneix prou bé, la nit. I des d´on ens ofereix el tast d´un viatge sensorial, emotiu, visceral, amarg, extrem i lluminós per una tradició lírica de creadors que també han transitat per la fosca, i per vorals que sacsegen sense retorn.

Revista La Tornada:

Mireia Vives ens canta com si ens expliqués un conte, amb una clara voluntat del que ens vol explicar i perquè i quina lliçó aprendrem. Desacomplexada i segura, és un somriure pintat de roig que destil·la alegria unes vegades i tendresa altres. Té quelcom de dona-peix*, en la forma de moure's com si aquella petita tarima fos un immens oceà. Penalba és un home que no és conscient del carisma que té dalt de l'escenari. Amb una veu imponent i el temperament de qui fa molt temps que sap a què juga.

Revista Poetari:

La veu combativa i emergent de David Caño té, ben sovint, el lirisme dels revoltats i l’agror de la desfeta, bo i recollint el millor d’una herència que arrenca, com a mínim, de Papasseit i s’empelta en Maria Mercè Marçal i Brossa, sense oblidar l’empremta de la contracultura dels 60 i 70, amb referents com Pere Marcilla i els situacionistes (Guy Debord i Raoul Vaneigem). En els seus últims poemes s’hi observa també un gir estilístic que aconsegueix fer del poema un giny rodó, amb imatges tallants que reflecteixen un acrescut domini dels vectors formals.

Sobre els artistes  

David Caño va néixer a Olot l’any 1980 i resideix Barcelona des dels divuit anys. És un escriptor dissident i combatiu, que pren el relleu d’autors com Papasseit, Maria Mercè Marçal o Joan Brossa i de la contracultura de les dècades dels seixanta i setanta, amb referents com Pere Marcilla, Guy Debord i Raoul Vaneigem. És autor de varies obres com Barcelona (Editorial Galerada. Premi Amadeu Oller 2007), He vist el futur en 4D (Editorial Moll. Premi Vila de Lloseta 2009), I del no res, TOT i PostMortem (Tigre de Paper Edicions, 2012).

Borja Penalba (València, 1975) és un compositor, productor, arranjador i músic, que ha treballat, entre d'altres, amb Feliu Ventura, Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Obrint Pas, Miquel Gil, Joan Amèric, Marc Parrot, Sílvia Pérez Cruz, Bruno Oro, Albert Pla, Lídia Pujol, Elena Gadel, Lluís Danés, Verdcel, Aspencat o Andreu Valor. Va formar part del grup valencià de rock Dropo. També és conegut per ser el co-creador i intèrpret de l'espectacle Ovidi3, juntament amb David Fernàndez i David Caño.

Mireia Vives. Procedent de Llíria, va començar la seva aventura musical amb Bakanal, i continuà durant 10 anys amb Rapsodes. Ha fet col·laboracions amb Andreu Valor, Tomàs de los Santos o Atupa. Posteriorment, va començar una etapa musical al costat de Borja Penalba i van posar música als poemes del llibre ‘L’amor fora de mapa’, de Roc Casagran.

Les dates dels concerts es poden veure en la imatge adjunta.

El grup artístic tocarà a un total de 7 ciutats europees

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"