Institut Ramon LLull

El prestigiós teatre Schaubude de Berlín programa companyies catalanes i balears aquesta temporada

Escèniques.  Berlín, Alemanya , 15/05/2018

Del 15 al 20 de maig, amb motiu del seu 25è aniversari, el teatre Schaubude de Berlín (Alemanya) celebra el ‘Jubiläumskonzert der Dinge’, un cicle que proposa un viatge dramatúrgic amb obres inusuals i íntimes que es mouen entre el teatre d'objectes, l'art sonor i els elements visuals. Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, la companyia catalana Cabo San Roque hi representarà l’obra ‘No em van fer Joan Brossa’ i l’artista balear Xesca Salvà presentarà ‘Projecte Cases’. El teatre també ha programat talent català durant els mesos de setembre i novembre d’enguany. 




Schaubude Berlin és, des de la seva fundació l’any 1993, un punt de trobada internacional i una plataforma per al teatre d’objectes. El seu programa inclou diversos gèneres i estils dins el teatre contemporani de figures i objectes L'any 2017 la Schaubude Berlín va rebre el premi nacional alemany de teatre. El jurat va afirmar que el prestigiós teatre és un dels motors creatius de Berlín i va destacar les seves col·laboracions amb altres institucions, els festivals que organitza així com el seu programa per a joves talents i la seva oferta cultural per a tots els públics.

Enguany, la Schaubude celebra el vint-i-cinquè aniversari de la seva fundació i ho fa amb un programa especial, que confirma el seu caràcter internacional i la seva vitalitat com a motor creatiu.

En el marc del ‘Jubiläumskonzert der Dinge’, la programació inclou dues companyies catalonobalears. Cabo San Roque presentarà ‘No em van fer Joan Brossa’, una instal·lació interactiva i sensorial en què l’espectador podrà fer un recorregut per una superfície rectangular alçada amb gran densitat d’objectes i mecanismes que produeixen so i música d’acord amb la lògica de la poesia de Brossa.

La balear Xesca Salvà també exhibirà el seu ‘Projecte Cases’, una recerca de l’artista sobre la representació de la intimitat. Cases és un espectacle autònom de petit format. Tres experiències diferents entre dues persones de quinze minuts de durada cada una. Dos espectadors s’asseuen a taula i es posen uns auriculars. A partir d’aquí el so enregistrat (una barreja d’històries i d’instruccions per tal que facin accions i manipulin objectes) condueix els espectadors a una vivència particular. Actors i espectadors es confonen davant el tauler de joc: la casa. Aquestes cases són una reivindicació de la intimitat. Uns petits homenatges a allò banal, quotidià, obvi, però també a l’infraordinari, el soroll de fons, que és a tot arreu i que fa la casa. Per això, cada experiència ve acompanyada del documental sonor d’algunes persones entrevistades, unes pel·lícules que s’aniran completant al cap de cada espectador com una història única, que és la de cadascú.

En el programa de temporada de la Schaubude també s’ha inclòs companyies catalanes i balears. El 14 i 15 de setembre, el teatre celebra el programa ‘Meeting Point’ i ha convidat al dramaturg David Espinosa amb la seva 'Mi gran obra'. Durant el Festival Internacional de Teatre d’Objectes, que se celebra del 9 al 15 de novembre, l’artista català Xavier Bobés presentarà  l’espectacle 'El Solar’ i Xesca Salvà repetirà funció.

Xesca Salvà és llicenciada en escenografia per l'Institut del Teatre de Barcelona. Treballa sobretot les arts visuals en col·laboració amb diferents projectes escènics, tant de teatre com de dansa. Actualment treballa en una recerca sobre la representació de la intimitat, que es materialitza en una primera presentació anomenada "Projecte Cases". Salvà desenvolupa una residència a Berlín, a la Schaubude, per desenvolupar i presentar el "Projecte Cases" elaborat site specific per a la capital alemanya. El projecte es presentarà a la Schaubude en dos moments del seu programa: al maig, coincidint amb la celebració del 25è aniversari del teatre berlinès, i al novembre durant el Festival Internacional de Teatre d'Objectes, "Theater der Dinge". El projecte va formar part del programa de residències de l'IF Festival de Barcelona i va ser exposat al Centre d'Art Santa Mònica. "Projecte Cases" també va ser part del Festival TNT (Terrassa Noves Tendències) l'any 2017.

Cabo San Roque (Laia Torrents i Roger Aixut) neix a Barcelona l'any 2001 com a formació musical dedicada a l'experimentació lúdica a partir d'instruments inventats. Han creat entre d'altres els espectacles "El run-run del nyigo-nyigo" i "Bestiari", amb Pascal Comelade, Carles Santos, Pierre Bastien i Joan Saura; "Maquinofòbiapionolera", amb Carles Santos. El resultat de la seva obra es compila en sis treballs discogràfics. A la Schaubude presenta l'espectacle "No em va fer Joan Brossa", que es va poder veure al TNC la temporada 16/17.

David Espinosa és llicenciat en Interpretació Textual, intèrpret en espectacles de dansa i teatre d'Àlex Rigola, Sergi Faustino, Mal Pelo, Las Malqueridas, Osmosis cie. (França), Lapsus- Alexis Eupierre, Sònia Gómez/General Elèctrica, Paul Weibel i Carles Alberola, entre d'altres. En els seus treballs qüestiona la idea de la representació investigant els límits del fet teatral i manipulant elements a partir de les relacions entre actor, cos, espai, temps i espectador. La seva obra se situa a mig camí entre les arts visuals, la dansa i el teatre. Al Festival Internacional de teatre d'objectes de Berlín presenta enguany "Mi Gran Obra".

Amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"