Institut Ramon LLull

L’escriptor Lluís-Anton Baulenas participa al Metropolis Bleu Literary Festival de Montreal, al Canadà

Literatura.  Montreal, 24/04/2018

El festival de ‘Littérature Métropolis Bleu de Montreal’, que se celebra del 20 al 29 d’abril a la ciutat canadenca de Montreal, ha convidat enguany a l’escriptor Lluís-Anton Baulenas. En aquesta cita de les lletres, l’autor català presentarà la seva obra i participarà en debats acompanyat d’altres noms del món literari internacional. 




El festival de ‘Littérature Métropolis Bleu de Montreal’, que se celebra del 20 al 29 d’abril a la ciutat canadenca de Montreal, ha convidat enguany a l’escriptor Lluís-Anton Baulenas. En aquesta cita de les lletres, l’autor català presentarà la seva obra i participarà en debats acompanyat d’altres noms del món literari internacional. 

La ciutat de Montreal (Canadà) acollirà durant el 9 dies el ‘Blue Metropolis Montréal International Literary Festival’, un certamen dirigit per la fundació Blue Metropolis, una organització sense ànim de lucre que busca fomentar la creativitat i la comprensió intercultural. La fundació ofereix durant tot l’any una sèrie de programes educatius literaris que s’utilitzen com a lluita contra la pobresa i l’exclusió social. Des del 1999, a l’abril de cada any se celebra el festival que reuneix més de 200 autors, traductors, músics, periodistes i editors d’arreu del món.

El dijous 26 d’abril a les 17:30h, l’escriptor Lluís-Anton Baulenas formarà part d’un debat que porta com a títol ‘La receta de una traducción literaria: ¿Una pizca de extrañeza o un sabor imperceptible?’. Baulenas juntament amb els autors Hugh Hazelton, Jorge Alejandro Vargas Prado i Gloria Macher parlaran de la figura i la funció del traductor en la transmissió d’un text literari o cultural. Seguidament, hi haurà un torn de preguntes en castellà, francès i anglès. L’acte tindrà lloc a la llibreria Las Américas.

La segona cita de Baulenas serà el dia 28 a les 12:30h, en una discussió literària en francès al museu McCord amb els autors Lola Lafon, Fulvio Caccia i Robert Triquère. Sota el títol ‘L’obra d’un escriptor socialment compromès pot sobreviure al llarg del temps?’, es farà un repàs de grans obres de la literatura políticament compromeses, des d’Albert Camus a Václav Havel, i s’analitzarà si aquestes poden tenir vigència amb el pas dels anys.

L’última activitat que comptarà amb la presència de l’escriptor català serà el ‘Babel blue 2’, on autors d’arreu del món llegiran fragments de la seva obra. Alguns dels participants són Ragnar Jónasson, Viveca Sten, Jonas Hassen Khemiri, Torkil Damhaug, Jorge Alejandro Vargas Prado, entre d’altres. El recital literari se celebrarà el dia 29 d’abril a les 12h a la Salle Godin

Lluís-Anton Baulenas (Barcelona, 1958) és novel·lista i dramaturg. Entre d'altres, ha publicat les novel·les Sus Scrofa (EUMO, 1988), Càlida nit (Edicions 62, 1990, premi Documenta, 1989), Noms a la sorra (Columna, 1995), Alfons XIV (Columna, 1997), El fil de plata (Columna, 1998; premi Carlemany, 1998; premi Crítica Serra d'Or, 1999); La felicitat (Edicions 62, 2001; premi Bertrana, 2000); Per un sac d’ossos (Planeta, 2004; premi Ramon Llull) i El nas de Mussolini (Proa, 2009; premi sant Jordi, 2008). Les seves darreres obres són La vostra Anita (2015) i Amics per sempre (2016, premi Ciutat d'Alzira). Les seves novel·les han estat traduïdes a l’anglès, castellà, portuguès, italià, grec, xinès, polonès, neerlandès i romanès i, concretament al francès, a banda d’Amics per sempre (Balzac, 2016) podem llegir Noms a la sorra (Flammarion, 2008), Alfonx XIV, Un crim d’estat (Flammarion, 2005), La felicitat (Flammarion, 2003) i El fil de plata (Flammarion, 2001).

Cal esmentar les versions cinematogràfiques que el director de cinema Ventura Pons ha fet de les seves obres (Anita no perd el tren, Amor idiota, A la deriva). Ha escrit, publicat i dirigit teatre. És col·laborador habitual a la premsa diària, a mitjans com l'Avui o Público. I ha traduït al català, entre d'altres, Eugene O'Neill, Jean Cocteau, Boris Vian, E.Labiche, W. Gibson, A. Camus, E. Ionesco, George Orwell, T. Capote i John Dos Passos.

El 2016, Baulenas va rebre el premi Ciutat d'Alzira amb la novel·la Amics per sempre

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"