Institut Ramon LLull

La 10ena edició del Catalan Film Festival de la Universitat de Massachusetts tractarà l’actualitat sociopolítica de Catalunya

Cinema.  Massachusetts, 27/03/2018

La Universitat de Massachusetts Amherst celebra per desè any consecutiu el ja tradicional Catalan Film Festival,  que ofereix una mostra representativa del cinema català actual. Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, el cicle de cinema ha programat entre els dies 26 i 30 de març, diverses conferències i la projecció de cinc films catalans que dibuixen un fil històric i permeten l’anàlisi de l’actualitat.




L’objectiu del festival és afavorir la reflexió i el debat entre estudiants, professorat i públic nord-americà, a més de posar sobre la taula la relació entre el cinema i el compromís social, amb pel·lícules catalanes que ajudin a entendre el context històric i sociopolític actual de Catalunya.

Enguany, el cicle començarà el dia 26 de març amb la projecció d’Incerta Glòria, una pel·lícula d’Agustí Villaronga basada en la novel·la de Joan Sales que retrata la guerra civil des del bàndol republicà. El següent dia, serà el torn de Salvador de Manuel Huerga, un film basat en la vida de Salvador Puig Antich, el jove militant del Moviment Ibèric d'Alliberament (MIL) que va ser executat el 1974 per la dictadura del general Franco.

En col·laboració amb la 25a edició del Massachusetts Multicultural Film Festival, el dia 28, es projectarà el documental Els internats de la por dirigit per Montserrat Armengou i Ricard Belis. Aquest reportatge, emès a TV3, presenta el testimoni de persones que van passar la infància tancats en institucions franquistes i religioses i van patir abusos sexuals i maltractaments físics i psíquics. Armengou estarà present per respondre preguntes sobre el film després de la projecció.

Informe general : El nou rapte d’Europa és la pel·lícula programada pel dia 29. El film, de Pere Portabella, dialoga amb la versió restaurada de la pel·lícula que constitueix el seu precedent, Informe general sobre unas cuestiones de interés para una proyección pública (1976), en què el cineasta català recollia els últims moments del règim franquista i el procés de la Transició democràtica. Abans de la projecció, la periodista i directora de cinema Montserrat Armengou i el professor d’estudis hispànics a l’Oberlin College, Sebastiaan Faber, oferiran una xerrada a l’ Institute for Holocaust, Genocide, and Memory Studies.

L’últim dia del cicle, Liz Castro i l'antropòloga nord-americana Susan Digiacomo (Universitat Rovira i Virgili) tractaran en dues conferències l’origen del moviment independentista català fins a l’actualitat. Tot seguit, es projectarà Sabates Grosses, de Ventura Pons. Aquesta comèdia vol ser un retrat de la Barcelona més actual, la dels darrers metres de la cursa per la independència, amb un retrat fresc i descarnat de la nostra realitat més immediata.

El Cicle de Cinema Català s’emmarca en el programa d’estudis catalans de la Universitat de Massachusetts, una de les més destacades de la xarxa d’universitats a l’exterior que imparteixen docència en català. Actualment, dins del programa d’estudis catalans, hi ha més de 30 estudiants que hi aprenen la llengua i la cultura catalana.

El Cicle de Cinema Català s’emmarca en el programa d’estudis catalans de la Universitat de Massachusetts

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"