Institut Ramon LLull

La Universitat Estatal de Moscou celebra els 40 anys de docència d’estudis catalans

Llengua.  Moscou, 22/03/2018

La Universitat Estatal de Moscou M.V.Lomonóssov acollirà els actes commemoratius del 40è aniversari de la fundació dels estudis de catalanística els dies 22 i 26 de març. Amb el suport de l’Institut Ramon Llull, s’han programat activitats com conferències de professors del departament i l’actuació musical de la cantautora catalana Meritxell Gené i el guitarrista Txabi Ábrego.




Des de l’Institut Ramon Llull, es treballa amb l’objectiu de promoure els estudis de llengua i cultura catalanes a l’exterior a més d’un centenar d’universitats d’arreu del món articulades formalment en la Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior, amb les quals formalitza la col·laboració per mitjà d’acords que en regulen i en garanteixen les condicions, i a les quals dóna suport per mitjà de diversos programes i línies d’ajuts.

La Xarxa Universitària d’Estudis Catalans a l’Exterior està formada per més de 150 universitats de 30 països d’arreu del món que, amb la coordinació de l’Institut, imparteixen docència de català amb reconeixement curricular dins els seus plans d’estudi. A la Federació Russa hi ha dues universitats que ofereixen docència d’estudis catalans amb el suport de l’IRL: la Universitat Estatal de Sant Petersburg i la Universitat Estatal de Moscou. Aquesta última, enguany, celebra el 40è aniversari de la fundació dels estudis de catalanística. Va ser a l’any 1977-1978 quan va començar la docència d’estudis catalans gràcies a la intervenció de Joan Antoni Samaranch, amb la catedràtica d’espanyol Carme Bombalere. Per aquella època, la professora Isolda Bigvava impartia classes de castellà a la universitat. Bigvava és el referent de la catalanística a la Universitat de Moscou, i és l’autora del primer Manual de Llengua Catalana, publicat l’any 2002 i pensat per als estudiants russos.

Durant els dies 22 i 26 de març s’han programat actes per commemorar aquesta efemèride. El primer dia, té com activitat central l’acte d’inauguració que tindrà lloc de 10:30h a la 13h. Les paraules de benvinguda aniran a càrrec del vicerector de la MGU M.V. Lomonóssov i el director del departament Internacional per a l’Educació, el Sr. I.A.Mazei. També comptarà amb la presència de l’Ambaixador d’Espanya a la Federació Russa, Ignacio Ybañez Rubio, la degana de la Facultat de Filologia de la MGU M.V.Lomonóssov, M.L. Ewminov, la directora de la Càtedra de Llengües Iberoromàniques de la Facultat de Filologia de la Universitat Estatal de Moscou, la doctora I.L. Obolenskaia, el director de l’Institut Ramon Llull, Manuel Forcano, el director de l’Instituto Cervantes de Moscou, Abel Muscia i el director de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’IRL, Josep-Anton Fernández.

A la tarda, de 14h a 18h, hi ha programades 7 conferències que tractaran diverses vessants dels estudis catalans. La primera d’elles porta com a títol ‘Els catalans i la llengua catalana dins el marc històric de les llengües francesa i italiana’ i l’oferirà Irina Tzelíxeva de l’Acadèmia Russa de les Ciències i Institut de Llengües Estrangeres.

Un cop finalitzades totes les xerrades, a les 18h aproximadament, tindrà lloc el comiat de la jornada a la Càtedra de Llengües Iberoromàniques.

La commemoració es clourà el dia 26 de març, en què la cantautora catalana Meritxell Gené i el guitarrista Txabi Ábrego oferiran un concert a les 16h, organitzat amb la col·laboració de l’Institut Cervantes de Moscou. Gené és autora de quatre àlbums discogràfics, dos dels quals creats a partir de poemes de Màrius Torres, Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit i Maria-Mercè Marçal, entre d’altres.

Durant les jornades, també hi haurà una exposició de grans obres de la literatura catalana traduïdes al rus com ara Jo confesso de Jaume Cabré, Les veus del Pamano d’Elena Zernova o La plaça del diamant (Mercè Rodoreda).

43 estudiants de la MGU han participat als programes per a estudiants que ofereix l’IRL per a la millora dels coneixements de llengua i cultura catalanes

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"