Institut Ramon LLull

L’exposició ‘Dia-logos. Ramon Llull i l’ars combinatoria’ arriba a Alemanya

Arts.  Karlsruhe, Alemanya , 17/03/2018

Del 17 de març al 5 d’agost, el centre cultural ZKM_Atrium 8+9, situat a la ciutat alemanya de Karlsruhe, acollirà l’exposició ‘DIA-LOGOS. Ramon Llull i «l'ars combinatoria»’, una coproducció del CCCB i el Center for Art and Media de Karlsruhe. La mostra està dedicada al notable filòsof català-mallorquí, lògic i místic Ramon Llull i dóna a conèixer aspectes sorprenents i desconeguts del seu pensament.




La influència dels conceptes i idees universals de Ramon Llull es pot trobar en molts àmbits: literatura, arts visuals, música, filosofia, religió i política, i els seus efectes es fan sentir en disciplines contemporànies com la teoria de la informació, la informàtica i la tecnologia dels mitjans de comunicació.

A l'exposició, aquest ampli ventall es veurà reflectit en una xarxa de referències de moltes capes que s'estendria des del segle XIII fins a l'actualitat. A més de la importància de la combinatoria llulliana per a principis generatius i algorítmics per desenvolupar tecnologies de mitjans avançats, a la mostra també es tracta de qüestions especialment tòpiques sobre la transferència de coneixements i valors que es poden abordar a través de la disposició incondicional d'entrar en diàleg.

L'exposició es desenvolupa al voltant de dues àrees clau, que estan estretament entrellaçades d'una manera única: per una banda, les idees de Llull mostren aspectes elementals de l'arqueologia mediàtica i la filosofia mediàtica, que fan imprescindible el seu treball per als discursos contemporanis sobre ecologia mediàtica i algorismes d'aprenentatge automàtic; per un altre, el seu sistema de coneixement universal i racional dóna lloc a un enfocament avui dia molt rellevant, que es posa en pràctica com a diàleg mitjançant una participació productiva amb l'Altre més enllà de les cultures i les restriccions de les tres principals religions monoteistes. L'exposició comença explorant el sistema de coneixement de Llull, la seva ars combinatoria, i la seva enorme influència en la lògica formal i les teories algorítmiques, la base sobre la qual es desenvolupen tecnologies avançades en xarxa. El mètode desenvolupat per Llull es basa en operacions lògiques i calculadores, que va traduir a diagrames i ‘màquines pensadores’ en paper, es presenta a l'exposició com a precursor de les llengües del programa i la seva lògica algorítmica. El sistema de pensament de Llull és font d'inspiració i un tauler sonor per a molts artistes contemporanis que s'ocupen dels mecanismes i efectes del nostre entorn que està interconnectat per les tecnologies dels mitjans.

A més, l'exposició pretén mostrar fins a quin punt el gran esforç de Llull per unificar les diferents àrees del coneixement a través d'un sistema racional de deducció i demostració pot conduir al diàleg i, en definitiva, a la pau entre les tres religions monoteistes del judaisme, el cristianisme i l'islam. Davant un radicalisme creixent, en nom de la religió i les tendències aïllacionistes nacionals, que responen als reptes globals de la migració, la integració i la diversitat social mitjançant la construcció de barreres, els incansables intents de diàleg universal de Llull són més tòpics que mai. Això el converteix en una font d’inspiració per desenvolupar possibles cursos d’acció ara i en el futur.

L’IRL, en el marc de les commemoracions de l’Any Llull, va col·laborar amb el CCCB en l’edició del catàleg en anglès de l’exposició sobre Ramon Llull. 

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"