Institut Ramon LLull

Els músics 'Chicuelo' i Mezquida porten la seva ‘Conexión’ a Algèria

Música.  Alger, Algèria , 23/02/2018

L’Òpera d’Alger ‘Boualem Bessaih’ acollirà el 23 de febrer l’actuació de la formació formada pel pianista menorquí Marco Mezquida i el guitarrista català ‘Chicuelo’. En una actuació coorganitzada entre l’Institut Ramon Llull i l’Agence Algeriénne pour le Rayonnement Culturel (AARC), amb la col·laboració de la Fira Mediterrània de Manresa, els músics presentaran el seu projecte ‘Conexión’, un disc que fusiona el jazz amb el flamenc.




La trobada màgica entre el guitarrista Juan Gómez, més conegut com ‘Chicuelo’, i el pianista Marco Mezquida, amb la col·laboració del percussionista Paco de Mode, va donar com a resultat ‘Conexión’ (2017), un àlbum que sona a jazz i flamenc i que beu de grans fonts com Paco de Lucía, Tomatito o Michel Camilo. En ell, els músics es troben, sense preguntar-se d’on vénen. Respiren en un idioma anomenat art, conversen i ho fan des de tecles i des de les cordes. Parlen de música en la llengua del Mar Nostre. Ens expliquen la música que pinta un port, música que és com l'aigua: s'agita, es barreja i, així, l'aigua és mar, el mar és aigua i és una aigua que és tots els mars: així les músiques naveguen, convergeixen.

La Fira Mediterrània de Manresa és un mercat d’espectacles confegit a partir de noves creacions artístiques inspirades en els trets culturals propis de Catalunya i la Mediterrània. Amb aquest objectiu, la Fira Mediterrània desenvolupa un Pla d’Acció Estatal i Internacional amb la voluntat de convertir-se en un agent de projecció dels nostres artistes. En el marc d’aquesta línia estratègica, la Fira va encetar fa quatre anys relacions amb l’Agence Algeriénne pour le Rayonnement Culturel (AARC), amb qui va signar un conveni de col·laboració. Fruit d’aquest document, el 2014 va actuar a Manresa el grup El-Dey, que va visitar el Catalunya acompanyat per una delegació de professionals de AARC. Tancant el cercle, l’artista català de flamenc Pere Martínez va actuar l’octubre de l’any 2016 a la prestigiosa sala Ibn Zeudoun d’Alger, trepitjant per primer cop el continent Africà de la mà de la Fira Mediterrània. L’actuació de la formació ‘Chicuelo & Marco Mezquida’ s’enmarca dins d’aquesta col·laboració, ja que l’any 2016 l’IRL va incloure dins de la seva programació ‘Cabaret Catalan’ a la Fiesta des Suds (Marsella, França), la primera actuació internacional d’aquesta producció artística, que s’havia estrenat a la Fira Mediterrània de Manresa uns dies abans.

Juan Gómez ‘Chicuelo’ és un dels guitarristes més rellevants del panorama actual del flamenc i, alhora, un dels compositors més prolífics i interessants de les darreres generacions. Al llarg de la seva carrera ha treballat com a guitarrista al Tablao de Carmen amb Mario Escudero, Angelita Vargas, La Tolea, Yerbabuena, Sara Baras, Adrián Galia, Belén Maya, Antonio ‘El Pipa’ i Joaquin Grilo, entre d'altres. Ha acompanyat cantaors com Enrique Morente, Miguel Poveda, Duquende, Mayte Martín, Rancapino, Chano Lobato, José Mercé, El Cigala, Potito, Carmen Linares. Ha compartit escenari amb músics com Chano Domínguez, Carles Benavent, Jorge Pardo, Jordi Bonell i ha col·laborat amb la pianista Maria Joâo Pires. Com a solista, ha editat dos àlbums, Cómplices (Harmonia Mundi, 2000) i Diapasión (Flamenco Records, 2007),

El menorquí Marco Mezquida s’ha convertit en un dels músics més valorats i sol·licitats del panorama jazzístic, tal com demostra la seva intensa activitat concertística, discogràfica i creativa al costat de molts dels millors músics del país. Elogiat per la seva versatilitat i el seu potent magnetisme musical, és un dels artistes més complets i expressius de la seva generació. Ha gravat més de 40 discos: 10 com a líder amb la seva pròpia música i 30 com a sideman en influents grups del panorama actual.

L’òpera 'Boualem Bessaih' és un dels principals espais de difusió de la ciutat. Inaugurada l’any 2016, té capacitat per 1.400 persones

    Logo Institut Ramon Llull
  • Un consorci de:

  • Generalitat de Catalunya Govern Illes Balears Ajuntament de Barcelona

Aquest web només utilitza galetes de sessió amb finalitats tècniques i analítiques, no recull ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu consentiment. Tanmateix, sí que utilitza galetes de tercers amb finalitats estadístiques. Podeu obtenir més informació o administrar-les oposar-vos-hi fent clic a "+ Info"